Αυτό που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαμαρτυρία του φιλοευρωπαϊκού πληθυσμού. Πρόκειται για πραξικόπημα με ενδείξεις εξωτερικής επέμβασης Όταν τα μέλη των υπερεθνικιστικών οργανώσεων προσπαθούν να καταλάβουν εξ εφόδου την Προεδρεία και η «αντιπολίτευση» δημιουργεί - στο υπό κατάληψη Δημαρχείο του Κιέβου - παράλληλα όργανα τοπικής εξουσίας, δεν έχει νόημα να κάνει λόγο κανείς για πολιτικό αγώνα.


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_12_03/254280371/
Τώρα πια είναι προφανές, ότι θα γίνει μια προσπάθεια ανατροπής της υπάρχουσας ουκρανικής αρχής ή στέρησης της δυνατότητάς της να επηρεάζει τα γεγονότα στη χώρα. Στην παρούσα κατάσταση, ο Γιανουκόβιτς και ένα σημαντικό μέρος του Κόμματος των Περιφερειών έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι ήδη δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Αν ο Γιανουκόβιτς χάσει την εξουσία, τότε τον περιμένει η φυλακή ή η τύχη του Καντάφι. Ανάλογη μοίρα προδιαγράφεται και για το κοντινό του περιβάλλον. Για αυτές τις χιλιάδες των λειτουργών, που παραμένουν αφοσιωμένοι στον Γιανουκόβιτς, η απώλεια των θέσεων και των επιχειρήσεων θα είναι η πιο άκακη συνέπεια της αναρρίχησης των «νέων πορτοκαλί» στην εξουσία.
Σε μια πρόσφατη έκτακτη σύσκεψη στο Μεζγκόριε, με τον Πρόεδρο διαβουλεύθηκαν μόνο οι δοκιμασμένοι στο χρόνο συνεργάτες. Αυτό σηματοδοτεί το γεγονός ότι ο Γιανουκόβιτς έχει πάψει να αναζητά μια ισορροπία μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων και αρνείται το συμβιβασμό. Σε αυτήν τη συγκυρία, πολύ χρήσιμη για τον Ουκρανό Πρόεδρο θα ήταν η οικονομική ανεξαρτησία από τους ολιγάρχες, που μπορεί να επιτευχθεί, εάν η Μόσχα «στρέψει» τις χρηματικές ροές από την πώληση φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τους ολιγάρχες στον Γιανουκόβιτς. Φήμες για παρόμοια εξέλιξη των γεγονότων κυκλοφορούν επίμονα στο παραπολιτικό περιβάλλον, στο Κίεβο.
Και στο βαθμό που οι «Ευρωπαϊστές» καταφέρουν τελικά να καταλάβουν την εξουσία στο Κίεβο, τότε ο πληθυσμός του Νότου και της Ανατολής, υπό την καθοδήγηση των τοπικών «Περιφερειαρχών» έχει κάθε κίνητρο να εξαπολύσει εμφύλιο πόλεμο. Δεν θα έχουν να χάσουν τίποτε αφού η νέα εξουσία θα τους στερήσει εγγυημένα την ιδιοκτησία και την ελευθερία τους. 'Ηδη, η χώρα είναι διαιρεμένη με κριτήρια εθνικά, γλωσσικά και παραταξιακά. Σε συνθήκες εγκαθίδρυσης στο Κίεβο μιας μη νομιμοποιημένης και απροκάλυπτα ρωσοφοβικής «αρχής», οι τοπικοί ηγέτες του Νότου και της Ανατολής μπορούν να μην την αναγνωρίσουν και να προβούν σε συγκεκριμένα μέτρα απόσχισης των περιοχών τους από την Ουκρανία. Είναι φανερό, ότι το σενάριο της διάλυσης της Ουκρανίας επιφυλάσσει κολοσσιαίο ρίσκο για όλους τους γεωπολιτικούς παίκτες στην Ευρώπη. Ειδικά, μάλιστα κατά τη χειμερινή περίοδο, που ελλοχεύει η απειλή της διακοπής της μεταφοράς αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της ουκρανικής επικράτειας.
Τα γεγονότα των επόμενων ημερών θα δείξουν, με ποιο τρόπο θα τελειώσει η «Ουκρανική 'Ανοιξη»: με διάσπαση της χώρας ή με μετατροπή του Γιανουκόβιτς σε έναν σκληρό πολιτικό, που θα αρχίσει να εφαρμόζει στη χώρα μια ανελαστική καθετοποίηση της εξουσίας, απαλλαγμένη για πάντα από την ολιγαρχική επιρροή.


http://greek.ruvr.ru/