Την τελευταία πενταετία 2008-2013 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών της χώρας μειώθηκε σε πραγματικούς όρους (σταθερές τιμές) περίπου κατά 40%. Μέχρι το 2012 η μείωση ήταν σωρευτικά 32%, σύμφωνα με την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2012 της ΕΛΣΤΑΤ.
Προβάλλοντας την τάση της τετραετίας και στο 2013, προκύπτει το σωρευτικό -40% το οποίο υποδηλώνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών αποδοχών, δεδομένης της τάσης των νοικοκυριών να συμπληρώνουν για τις δαπάνες τους από τις αποταμιεύσεις (βλέπε μείωση καταθέσεων).
** Για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία ο δείκτης προμηθειών των μάνατζερ (ΡΜΙ) στην ελληνική μεταποίηση εμφάνισε άνοδο τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας έτσι προσεχή ανάκαμψη κι έξοδο της βιομηχανικής παραγωγής από το τούνελ, μολονότι η μεταποίηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης.
Ο δείκτης προμηθειών ΡΜΙ -ο οποίος είναι ένας σύνθετος δείκτης σχεδιασμένος να αποδίδει με ένα νούμερο τις λειτουργικές συνθήκες της μεταποιητικής βιομηχανίας- σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 51 μηνών (από Σεπτέμβριο 2009) φθάνοντας το επίπεδο των 49,2 μονάδων από 47,3 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο 2013.
Σημειώνεται πως οποιοδήποτε επίπεδο κάτω των 50 μονάδων θεωρείται πως αναλογεί σε καθεστώς ύφεσης του κλάδου.
Στη βελτίωση του ΡΜΙ συνέβαλαν τόσο η σταθεροποίηση των νέων παραγγελιών μετά την πτώση τους τον προηγούμενο μήνα όσο και η με βραδύτερο ρυθμό μείωση της απασχόλησης, ενώ τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν ελαφρά στη διάρκεια του Νοεμβρίου τερματίζοντας την 4ετή κάμψη τους.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται αποκλειστικά στη μεγέθυνση του τομέα καταναλωτικών αγαθών, αφού οι τομείς ενδιάμεσων και κεφαλαιουχικών αγαθών της μεταποίησης κατέγραψαν χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου