Οι αποκαλύψεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης να πουλήσει σε τιμή ευκαιρίας ακόμα και ενεργά στρατόπεδα (χαρακτηριστική η περίπτωση της Ρόδου) ή αρχαιολογικούς-ιστορικού ενδιαφέροντος χώρους (όπως στην περίπτωση των Θερμοπυλών ή του Τύμβου του Μαραθώνα) καταδεικνύουν τον λόγο για τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ δεν παρέχει τις ακριβείς συντεταγμένες των προς ιδιωτικοποίηση εκτάσεων.
Άλλωστε, το μεγάλο «έγκλημα» κατά του περιβάλλοντος και του κοινωνικού αγαθού της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη φυσική κληρονομιά της χώρας, συντελέστηκε με το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2011 και προέβλεπε τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης γης σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, ακτές κλπ.
Συμβάλλοντας στην ενημέρωση του ελληνικού λαού για το ξεπούλημα που επιχειρείται στη δημόσια περιουσία και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους –μεταξύ άλλων- που κρύβει, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαρτογράφησε τις προς πώληση εκτάσεις, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο διαδραστικό χάρτη της Ορνιθολογικής απεικονίζονται 195 περιουσίες που είναι προς πώληση και αναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, από τις 412 που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής.
Για κάθε ένα σημείο των προς εκποίηση περιουσιών παρέχονται πληροφορίες που αφορούν στα στοιχεία που παρέχει το ΤΑΙΠΕΔ (εκτάσεις, ενδεικτική αξιοποίηση κ.ά.), σε περιβαλλοντική πληροφορία (επικάλυψη με δίκτυο Natura 2000, απόσταση από ακτογραμμή κ.ά.) καθώς και στις δημόσιες αρχές που είναι αρμόδιες για τις συγκεκριμένες περιουσίες (Δασαρχεία, Δήμους κ.ά.). Στον χάρτη προβάλλονται επίσης προστατευόμενες περιοχές όπως Καταφύγια Άγριας Ζωής, περιοχές Natura 2000, Εθνικά Πάρκα καθώς και περιοχές που υπάγονται σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, όπως Εθνικοί Δρυμοί, διευκρινίζει η Ορνιθολογική.
Ενδεικτικό είναι ότι εντός περιοχών NATURA βρίσκονται 47 εκ των 195 καταγεγραμμένων εκτάσεων, ενώ άλλες 41 βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου από περιοχές NATURA.
Όπως είναι αντιληπτό, η ακριβής τοποθεσία των περιουσιών αυτών παίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τα παράκτια οικοσυστήματα με αμμοθίνες, για τα οποία και μερικά μέτρα διαφοροποιούν το καθεστώς προστασίας.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του διαδραστικού χάρτη Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ, ο διευθυντής της Ορνιθολογικής κ. Γιώργος Σγούρος δήλωσε:
«Το αδιέξοδο παράδειγμα της Ισπανίας όχι μόνο συνετέλεσε στο μέγιστο στην τροφοδότηση της 'φούσκας των ακινήτων' που βούλιαξε την ισπανική οικονομία, αλλά με την κάλυψη του 59% της ακτογραμμής με τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα golf, μαρίνες κ.ά. χωρίς καμία πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος οδήγησε σε μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές τραγωδίες. Η έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος και στρατηγικής για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας καταδεικνύονται εξόφθαλμα από την προχειρότητα της αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, με λογικές αμφίβολων, βραχυπρόθεσμων οικονομικών ωφελημάτων. Ευελπιστούμε το Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ όπως ονομάζεται ο διαδραστικός χάρτης της Ορνιθολογικής) να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών με στόχο την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος».
Όπως και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της Υγείας, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση –όπως και οι προηγούμενες- είναι αυτή της επίτευξης λογιστικών στόχων, χωρίς να υπολογίζονται οι μελλοντικές επιπτώσεις. Όσον αφορά στο θέμα του περιβάλλοντος, η συγκεκριμένη στρατηγική καταγγέλλεται πως δεν θα αφήσει μακροχρόνια οικονομικά οφέλη, αλλά αντίθετα εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση για τις επόμενες γενιές, ενώ πιθανότατα θα προκαλέσει και πολλές, μη αναστρέψιμες βλάβες τόσο στο περιβάλλον, όσο και στη φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου.
Αλλά πάνω από όλα, όπως τονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, θα τραυματίσει τον τρόπο που ο πολίτης αντιλαμβάνεται την ελεύθερη πρόσβαση, το κοινό αγαθό, την αξία της φυσικής κληρονομιάς, έννοιες βαθιά συνδεδεμένες με τη δημοκρατική αντίληψη μιας κοινωνίας.
Πηγή: newsbomb.gr/ 17/09/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου