Η ανάθεση εκ μέρους της Αθήνας του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard, σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει έντονα.
Η γαλλοαμερικανική τράπεζα παγκοσμιοποιητικών συμφερόντων είχε προσφέρει συμβουλές στην Ελλάδα το 2010 και το 2012 επί κυβέρνησης George Andrea Papandreou και μία από αυτές ήταν το αρνητικό για την οικονομία PSI του 2012 που αντί να μειώσει το χρέος το αύξησε.
Όπως έντονα προβληματίζει η πρόθεση του ελλαδικού ΥΠΟΙΚ να καλέσει τις Η.Π.Α. να παρέμβουν στην κόντρα με την Ευρώπη.
Πολύ φοβόμαστε πως αυτό που έρχεται δεν θα είναι ουσιαστική παρέμβαση προς βοήθεια της χώρας αλλά παρέμβαση-Δούρειος Ίππος μέσω της Ελλάδας στα της Ευρώπης, σύγκρουση συμφερόντων δηλαδή. Άλλωστε πολλοί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού θα ήθελαν να εμφυτεύσουν κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρώπη και αποδυνάμωση του ευρώ, προκειμένου ως λύση να παρουσιαστεί ενοποίηση των τραπεζών και μετατροπή της ΕΕ σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης με ακόμα πιο μειωμένη εθνική κυριαρχία για τα κράτη-μέλη, που μαζί με την Βορειοαμερικάνικη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) επιδιώκεται να αποτελέσουν τις πρώτες επαρχίες ενός παγκόσμιου κράτους των Ηνωμένων Εθνών. Κατόπιν μια παγκόσμια κυβέρνηση θα αναλάβει να διαχειριστεί τα συγκεντρωμένα σε υπερεθνικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, χρέη των κρατών και άρα τα ίδια τα κράτη, με μεγαλύτερο εμπόδιο την Ρωσία, η οποία και θέλει και μπορεί να αντιστέκεται.
Όπως και να χουν τα πράγματα, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση, η παρούσα αναταραχή στα οικονομικά της χώρας θα έχει, εκτός των άλλων, άμεσες επιπτώσεις στην θέση από την οποία η χώρα διαπραγματεύεται για τις εθνικές της υποθέσεις.
Ελπίζουμε να ξέρουν τι κάνουν οι κυβερνώντες που ήδη αναγκάστηκαν να προβούν στις πρώτες, όπως συνήθως ονομάζονται, «πολιτικές κωλοτούμπες».
Δείτε το χαρακτηριστικό ντοκιμαντέρ «Η ευρωπτώση πλησιάζει» όπου ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κάνει λόγο για ενοποίηση των τραπεζών στην Ευρώπη και συγκέντρωση του Δημοσίου χρέους (βάλτε το βίντεο στο 7.44′).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου