του Γιάννη Μυταλούλη*. Οι πλειστηριασμοί, κατόπιν εντολής της τρόικα,
θα έχουν απελευθερωθεί, ο νόμος Κατσέλη θα έχει αδρανοποιηθεί και οι
συστημικές Τράπεζες θα ξεκινούν, παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης
και τις κινητοποιήσεις, να βγάζουν σπίτια σε πλειστηριασμούς σε μικρό
κλάσμα της αξίας τους και να ξεσπιτώνουν οικογένειες.
Μόνο όσοι θα έχουν χρήματα, θα μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους, αλλά δε θα είναι πολλοί. Τα τόσα χρόνια, που de facto ισχύουν οι επαίσχυντες ανυπόστατες δανειακές συμβάσεις («πρώτο μνημόνιο») και η «άγρια» φορολογική πολιτική, θα έχουν φροντίσει γι΄ αυτό. Λύση δε θα υπάρχει στον ορίζοντα, ώσπου μια προσωρινά εκτελεστή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που θα εκδοθεί κατόπιν άσκησης Συλλογικής Αγωγής από Καταναλωτικές Οργανώσεις, θα εμποδίσει τους πλειστηριασμούς για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας......
Το σενάριο της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών είναι υπαρκτό και εφικτό, όπως όμως είναι δυνατή και η προστασία όλων των πολιτών αυτής της χώρας, δια μιας και μόνης Συλλογικής Αγωγής του Ν. 2251/1994, που ασκεί έστω και μια Καταναλωτική Οργάνωση.
Αυτό αποδείχθηκε δύο χρόνια πριν, με την υπ΄ αρ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματικό το χαράτσι του 2011 και 2012 και που απαγόρευσε έκτοτε τη διακοπή του ρεύματος, σε όσους δεν είχαν καταβάλλει μέχρι τότε το χαράτσι, αλλά και σε όσους δεν επρόκειτο να το καταβάλλουν στο μέλλον, με απειλή χρηματικής ποινής σε βάρος της Δ.Ε.Η. 300 ε ανά καταναλωτή και το ποσό αυτό για κάθε ημέρα, που θα διαρκεί η διακοπή (νίκες ουσιαστικές, που «έδωσαν ανάσα» και δεν πρέπει να ξεχνάμε, αφού η Δ.Ε.Η. αναγκάστηκε να συμμορφωθεί, μπροστά στο φόβο της «τσουχτερής» χρηματικής ποινής) και που «άνοιξε το δρόμο» έκτοτε, σε όσους καταναλωτές ήθελαν και θέλουν ή δεν μπορούν, να ζητούν από τη Δ.Ε.Η. να πληρώνουν μόνο το αντίτιμο του λογαριασμού, χωρίς το χαράτσι (κάτι, που δυστυχώς μέχρι σήμερα, λόγω της παραπληροφόρησης, δεν είναι ευρέως γνωστό!). Ως προσωρινά εκτελεστή δε η απόφαση αυτή, απαγόρευσε την ενσωμάτωση του χαρατσιού στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η., για χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων, οπόταν και ανεστάλη η ισχύς της από τον Άρειο Πάγο, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης επί της αναίρεσης, που άσκησαν το Δημόσιο και η Δ.Ε.Η.
Η απόφαση αυτή τότε, ήταν η μόνη που «ταρακούνησε» το σύστημα συθέμελα, «τρόμαξε» τη τρόικα και το επιτελείο της κυβέρνησης, με προεξάρχοντα τον τότε Υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα, που πάνω στον πανικό του και προτού ανασταλεί η απόφαση, είπε ότι το Υπουργείο δε θα την εφαρμόσει. Γιατί άραγε; Τι φοβόταν; Αυτήν ακριβώς τη μεγάλη δύναμη της Συλλογικής Αγωγής δηλ., ότι η απόφαση που εκδόθηκε, είχε ΙΣΧΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΝΤΩΝ δηλ., έναντι όλων ανεξαιρέτως των καταναλωτών, που είχαν ήδη καταβάλλει ή που όφειλαν το χαράτσι.
Θα αναρωτηθείτε: Μα πώς γίνεται αυτό; Aφού εμείς δεν ήμασταν διάδικοι στη συγκεκριμένη υπόθεση. Και όμως αυτή είναι η αλήθεια, που πρέπει να «φθάσει στο αυτί» του καθενός. ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ. Αυτός διεξάγεται από μια έστω Καταναλωτική Οργάνωση, που έχει τουλάχιστον 500 μέλη, και η εκδίκασή του προσδιορίζεται εκ του νόμου σε συντομότατη προθεσμία (πρακτικά μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών!!!!.). Με τα έξοδα μιας δίκης, μπορούν να αποτραπούν χιλιάδες δίκες και με μια δίκη να προστατευτεί το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας, αρκεί το αντικείμενο της δίκης αυτής να τους αφορά ως καταναλωτές και χωρίς να απαιτείται να συμμετέχουν ατομικά στη δίκη. Η Καταναλωτική Οργάνωση το ασκεί για όλους τους πολίτες, χωρίς να έχει καμία αξίωση από αυτούς για δικαστικά έξοδα και χωρίς η τυχόν δυσμενής απόφαση να τους επιβαρύνει οικονομικά, ενώ αντίθετα η ευμενής απόφαση τους δίνει τη δυνατότητα αποζημίωσης. Είναι αυτό που λέμε: «ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».
Και το πεδίο εφαρμογής είναι ευρύτατο: Δ.Ε.Κ.Ο., Δημοτικές Επιχειρήσεις, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Εισπρακτικές Εταιρείες, Εταιρείες Διοδίων και Εμπορίας Πετρελαίου, έλεγχος αθεμίτου ανταγωνισμού και περιορισμός κερδοσκοπίας. Σε ένα μέλλον, όπου στο όνομα της «νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης», όλα θα ιδιωτικοποιούνται και θα παραδίδονται στην ασυδοσία του ιδιώτη, σε ένα μέλλον που η προσφυγή στη δικαιοσύνη θα έχει γίνει οικονομικά αδύνατη για το μέσο πολίτη, η Συλλογική Αγωγή του Ν. 2251/1994 αποτελεί τη νομική απάντηση, για την αποτελεσματική προστασία του πολίτη και το μέλλον των κοινωνικών αγώνων. Η Συλλογική Αγωγή έχει πετύχει πολλά στην Ελλάδα και μπορεί να πετύχει ακόμη περισσότερα.
Οι Συλλογικές Αγωγές, που άσκησε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. την προηγούμενη δεκαετία, ήταν αυτές που κατάργησαν παράνομες χρεώσεις των Τραπεζών και βοηθούν τους δικηγόρους σήμερα να ακυρώνουν Διαταγές Πληρωμής των Τραπεζών.
Η Συλλογική Αγωγή λοιπόν, που προαναφέρθηκε για το χαράτσι του 2011 και 2012, που άσκησε το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ μαζί με άλλες Καταναλωτικές Οργανώσεις (ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΔΙ.ΚΑ.Π., ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ) και που «κερδήθηκε» πρωτόδικα, κλονίζοντας το σκεπτικό της απόφασης της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας στη «δίκη των δικών», που είχε κρίνει συνταγματικό το «πρώτο μνημόνιο» και ειδικότερα το σκεπτικό της απόφασης της Ολομελείας του ίδιου Δικαστηρίου, που έκρινε συνταγματικό το χαράτσι του 2011 και 2012,«κερδήθηκε» και στο Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αρ. 293/2014 απόφαση, κλονίζοντας ακόμη περισσότερο τα προαναφερθέντα σκεπτικά των αποφάσεων της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραπέμπεται το Δεκέμβριο του 2014 σε τρίτη ανώτατη δικαστική κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ως προς τη συνταγματικότητα ή μη μόνον δύο από τους πέντε λόγους αναίρεσης, που είχε προβάλει το Υπουργείο Οικονομικών και η Δ.Ε.Η. Για να καταλάβουμε τη μέγιστη σημασία αυτής της εξέλιξης, είναι η πρώτη φορά, που κλονίζεται τόσο σοβαρά η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ για το «πρώτο μνημόνιο» (να μη ξεχνάμε με ισχυρή μειοψηφία), που κατά τον επί τιμή Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματολόγων και αρχαιότερο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιο Κασιμάτη, που ήταν και είναι εξ αντικειμένου δάσκαλος όλων των Ελλήνων Συνταγματολόγων και όλων των δικαστών, η απαράδεκτη αυτή απόφαση απέκρυψε το συνταγματικό πραξικόπημα, που συντελέστηκε το Μάιο του 2010, με την υπογραφή των «κατάπτυστων» δανειακών συμβάσεων. Το πρωτοφανές δε στα νομικά χρονικά είναι ότι στοιχειοθετεί ο ίδιος ο δάσκαλός τους το συνταγματικό πραξικόπημα, έχοντας δημοσιεύσει πάραυτα επιστημονικές μελέτες περί τούτου, «προκαλώντας» οποιοδήποτε νομικό να αντικρούσει επιστημονικά περί του αντιθέτου, με δημοσιευμένη μελέτη ή έστω με δημοσιευμένο επιστημονικό διάλογο, ακόμη και σε τηλεοπτικό τραπέζι και όχι μόνο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, αλλά τηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του νομικού κόσμου ΑΙΣΧΡΗ ΣΙΩΠΗ!!!
Εάν επομένως η δίκη αυτή στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου «κερδηθεί», ο απόγονος του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (χαρατσιού) δηλ., ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων) θα είναι αντισυνταγματικός, όσοι δε κατέβαλαν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του 2011 και 2012 (χαράτσι), αποκτούν δικαίωμα αποζημίωσης από τη Δ.Ε.Η., για ό,τι ποσό κατέβαλαν και όσοι το χρωστούν στην εφορία θα αναμένουν την τελική κρίση περί αντισυνταγματικότητας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Α.Ε.Δ.), για να διαγραφεί η οφειλή τους.
Μια άλλη Συλλογική Αγωγή, που δικάζεται τον Οκτώβριο του 2014 και της οποίας τα ασφαλιστικά μέτρα δικάζονται τώρα στις 30/07/2014 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επιχειρεί να δώσει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Επαγγελματιών εκείνων, που χρωστούν εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε., αλλά και να διαχωρίσει την καταβολή εισφορών υγείας από τις εισφορές σύνταξης, ώστε κάποιος να μπορεί να πληρώνει μόνο τις πρώτες, αν δεν έχει να πληρώσει τις δεύτερες.
Σίγουρα, όλοι μπορούμε να επισημάνουμε περιπτώσεις κατάφωρης αδικίας σε συνθήκες ξένης κατοχής, που μπορούν να αποκατασταθούν δικαστικά εξαιρετικά γρήγορα, με τη βοήθεια της Συλλογικής Αγωγής, χωρίς την ατομική εμπλοκή σε δικαστικό αγώνα. Όποιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει προστασία απέναντι στις πρόσφατες αυξήσεις στα διόδια της Εθνικής Οδού, δεν γνωρίζει τη δυναμική της Συλλογικής Αγωγής.
Και υπάρχουν και άλλα τόσα ζητήματα, που είναι αντικείμενο της Συλλογικής Αγωγής και μπορούν να «ανακουφίσουν» τη ζωή όλων μας. Υπάρχουν όμως δυο προϋποθέσεις, για να γίνουν όλα αυτά εφικτά. Η πρώτη είναι η ενίσχυση των Καταναλωτικών Οργανώσεων με μέλη. Με την ελάχιστη ετήσια συνδρομή, που αυτά καταβάλλουν, είναι δυνατόν να διεξαχθούν δίκες για το κοινό καλό, των οποίων οι αποφάσεις θα ισχύουν για όλους, διαδίκους και μη, χωρίς να απαιτείται η προσωπική προσφυγή σε δικηγόρο, με απίθανες μακρινές δικασίμους, με πολυκερματισμό αποφάσεων και με το σύστημα να επιχαίρει «τρίβοντας τα χέρια του» (κατά το «διαίρει και βασίλευε»). Η δεύτερη και κυριότερη προυπόθεση είναι προς τα πού θα γείρει το βάρος της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ της εκάστοτε σύνθεσης των Δικαστηρίων, που δικάζουν τις Συλλογικές Αγωγές. Η ιστορία θα κρίνει αν τα ονόματά τους θα γραφτούν με χρυσά ή μαύρα γράμματα, σε μια περίοδο πραξικοπήματος (με τη νομική έννοια του όρου), που συντελέστηκε το Μάιο του 2010 (βλ. Παράνομες Συμβάσεις Δανεισμού της Ελλάδας, 2011, Γεωργίου Κασιμάτη) και συνεχίζεται τέσσερα χρόνια μετά.... Ήδη τα πρώτα χρυσά γράμματα έχουν περάσει στην ιστορία με τις δύο προαναφερόμενες αποφάσεις για το χαράτσι του 2011 και 2012. Οι πρώτες μάχες κερδήθηκαν, ο πόλεμος όμως όχι ακόμη. «Αγκαλιάζοντας» λοιπόν ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, να είστε σίγουροι ότι όχι μόνο θέτετε προ των ιστορικών τους ευθυνών τους ίδιους τους δικαστές, αλλά τους υπενθυμίζετε και το βαθύτερο νόημα των αποφάσεων, που εκδίδονται ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, που είναι ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ, ακριβώς δηλ., όπως «δουλεύει» η Συλλογική Αγωγή.
ΥΓ. Η Συλλογική Αγωγή του Ν. 2251/1994, που είναι ειδική αγωγή, δεν πρέπει να συγχέεται με την ομαδική αγωγή (που την ασκούν πολλοί από κοινού) ούτε πρέπει η ομαδική αγωγή να αποκαλείται ή να ταυτίζεται με τη Συλλογική, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.
*Ο Γιάννης Μυταλούλης είναι δικηγόρος του ΙΝΚΑ, παρασταθείς δικηγόρος τόσο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όσο και στο Τμήμα του Αρείου Πάγου, για το χαράτσι του 2011 και 2012
http://www.toxwni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου