Του Δημήτρη Καζάκη
Είδατε πόσο ωραία κι όμορφα παραδίδεται το Αιγαίο στην Τουρκία και τους Αμερικανούς; Η Τουρκία επέβαλλε με στρατιωτική ενέργεια (διεμβολισμός ελληνικής ακταιωρού από τουρκική κανονιοφόρο της ακτοφυλακής) την απόσυρση της Ελλάδας από την περιοχή των Ιμίων. Κι έτσι η Τουρκία άλλαξε de facto το καθεστώς των Ιμίων. Από περιοχή γκρίζας ζώνης, δηλαδή υπό καθεστώς μορατόριουμ κυριαρχίας, σε περιοχή τουρκικής επικυριαρχίας.
Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι κι αυτή την ώρα η Τουρκία συγκεντρώνει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή προκειμένου να κατοχυρώσει τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, τα στενά και τους διαύλους ανάμεσα στα ελληνικά νησιά της περιοχής ως δική της τουρκική επικράτεια. Οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας ήταν και παραμένουν ανύπαρκτες. Εκτός από κάποια περιπολικά που παρατηρούν από μακριά την κλιμακούμενη συγκέντρωση των δυνάμεων της Τουρκίας.
Η εξέλιξη αυτή είναι χειρότερη από εκείνη των Ιμίων το 1996. Τότε, αφού πρώτα το ελληνικό πολεμικό ναυτικό προχώρησε – ως όφειλε προκειμένου να υπερασπιστεί τμήμα της εθνικής επικράτειας της χώρας – σε παράσταση σημαίας, παραθέτοντας ισότιμες μονάδες έναντι των δυνάμεων της Τουρκίας, τελικά μετά τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών και τον ενδοτισμό της κυβέρνησης Σημίτη, αποφασίστηκε αποκλιμάκωση. Δηλαδή αποφασίστηκε – ως γνωστόν – να αποχωρήσουν ταυτόχρονα οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις από την περιοχή.
Αποφασίστηκε δηλαδή να τεθεί η περιοχή των Ιμίων υπό καθεστώς μορατόριουμ κυριαρχίας. Μα άλλα λόγια να μεταβληθεί σε γκρίζα ζώνη, όπου κανείς δεν ασκεί εμπράκτως κυριαρχία. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία.
Η πράξη αυτή έχει στιγματίσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας έως τις μέρες μας, διότι πολύ απλά διατάχθηκαν από την πολιτική ηγεσία να υποστείλουν τη σημαία από ελληνικό έδαφος και να το εγκαταλείψουν. Αφήνοντας πίσω τους και τρεις νεκρούς, που χάθηκαν άδικα κι όχι αμυνόμενοι του Πατρίου εδάφους.
Αυτή τη φορά η Τουρκία διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι η περιοχή των Ιμίων είναι τουρκική επικράτεια. Και για να το κατοχυρώσει έχει στείλει σημαντικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή. Ενώ τα διεθνή μέσα μας πληροφορούν ότι στο σχέδιο της Τουρκίας είναι και η αποβίβαση αγημάτων σ’ όλα τα νησάκια του συμπλέγματος των Ίμια.
Και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις; Δεν βρίσκονται πουθενά. Ήδη έχουν παραχωρήσει το πλεονέκτημα στην Τουρκία και οι νησίδες των Ιμίων έχουν περικυκλωθεί από ναυτικές δυνάμεις της Γείτονος. Το γεγονός αυτό κάνει την ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή εξαιρετικά δυσχερή. Ιδίως στην περίπτωση που θελήσει η ελληνική πλευρά να αποτρέψει αποβίβαση αγημάτων της Τουρκίας στις νησίδες των Ιμίων.
Το στίγμα των Ιμίων του 1996 μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ντροπή και καταισχύνη για όσους έχουν ορκιστεί να φυλάττουν πίστη στην πατρίδα. Για όσους δηλαδή αισθάνονται κάτι φορώντας το εθνόσημο και δεν έχουν καταντήσει απλοί μισθοφόροι, πού απλά υπακούν στις εντολές του εργοδότη τους.
Και το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Ούτε μια αντίδραση κατά πώς προβλέπει ο στρατιωτικός κανονισμός. Ούτε μια παραίτηση ή έστω απειλή παραίτησης από τους αρχηγούς του Λιμενικού, του ΓΕΑ και του ΑΓΕΕΘΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τους επιτρέπει να πράξουν το καθήκον τους. Και μάλιστα ενόψει κατάληψης μέρους της εθνικής επικράτειας από ξένη δύναμη. Πιο εσχάτη προδοσία απ’ αυτήν δεν γίνεται.
Και η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει;
Όχι μόνο δεν έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή να υπερασπιστεί την ελληνική επικράτεια στην περιοχή των Ιμίων με παράσταση σημαίας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και πρωτίστως το πολεμικό ναυτικό, αλλά σφυρίζει αδιάφορα. Δεν προέβη καν σε καμιά ενέργεια – όπως προβλέπεται από τη διεθνή πρακτική – προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να στιγματιστεί η Τουρκία ως επιτιθέμενη δύναμη εναντίον της Ελλάδας.
Αντίθετα, επιχειρεί με προκλητικό τρόπο να υποβαθμίσει το γεγονός. Προσπαθεί με την σύμπραξη του συνόλου των πολιτικών κομμάτων της Βουλής και των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης να υποβαθμίσει το επεισόδιο που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή των Ιμίων ως ένα απλό συμβάν όπου δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ναυσιπλοΐας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε δήθεν αυστηρό διάβημα προς την Τουρκία επισημαίνοντας ότι «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».
Τσιμουδιά όμως για το γεγονός ότι ο διεμβολισμός έγινε με σκοπό την απομάκρυνση της ελληνικής ακταιωρού από περιοχή που η Τουρκία έχει κηρύξει υπό την δική της επικυριαρχία. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ για να στείλει αυστηρό μήνυμα. Ο κ. Τσίπρας, όπως είπε το Μαξίμου, επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του, ότι γεγονότα όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Τρία πουλάκια κάθονται…
Ταυτόχρονα το Μαξίμου διαρρέει πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά ότι το περιστατικό που συνέβη κοντά στην ελληνική βραχονησίδα δεν ήταν αποτέλεσμα μίας εσκεμμένης ενέργειας. «Κατά λάθος έγινε,» φέρεται να είπε ο Γιλντιρίμ στον Τσίπρα.
Ωστόσο, οι επίσημες δηλώσεις που είχαν προηγηθεί την Τρίτη από τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν ξεκάθαρη. Ο Ερντογάν μιλώντας για το περιστατικό στα Ίμια ανέφερε πως «κάναμε το καθήκον μας» για να προσθέσει πως το περιστατικό έληξε χωρίς κανένα πρόβλημα «παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση προξένησε σοβαρές ζημιές στο ελληνικό σκάφος». Πρόσθεσε μάλιστα λέγοντας πως «όταν δεν σταμάτησαν, οι στρατιώτες μας έκαναν το καθήκον μας». Δηλαδή, ο διεμβολισμός αποτελούσε στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της ελληνικής ακταιωρού, που θεωρήθηκε ότι πέρασε σε τουρκικά ύδατα.
Από την πλευρά του το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνιζε πως «η περιοχή των Ιμίων ανήκει στη χώρα μας» ενώ γινόταν λόγος για «διαστρέβλωση των γεγονότων από την πλευρά της Ελλάδας όπως πάντα με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης». Τσιμουδιά η ελληνική πλευρά για τις δηλώσεις αυτές, όπως και για το γεγονός της περικύκλωσης τόσο των νησίδων των Ίμια, αλλά κι ολόκληρης της περιοχής από τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νάσου κι ο νεκροθάφτης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κάλεσμα σε Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο Πέλαγος απευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επιθετική κίνηση των Τούρκων να εμβολίσουν ελληνικό πλοίο, διαμηνύοντας πως πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, καλώντας τις δύο πλευρές να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση.
Κι έτσι το μορατόριουμ συγκυριαρχίας μετατράπηκε σε τουρκική επικυριαρχία με τη βούλα των Αμερικανών. Μετά απ’ όλα αυτά το μόνο που περιμένουμε είναι το «θερμό» επεισόδιο, γιατί καμιά συμφωνία παράδοσης εθνικής επικράτειας δεν κλείνει χωρίς να χυθεί αίμα. Αυτό άλλωστε δεν έγινε και στα Ίμια το 1996; Γι’ αυτό δεν χάθηκαν και ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός; Για να σφραγίσουν με το αίμα τους μια άτιμη συμφωνία εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων κατ’ επιταγή των Αμερικανών.
Όσοι πάλι πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε έτσι για ένα σύμπλεγμα βραχονησίδων στη μέση του πουθενά, απλά θα τους πούμε το εξής: Η Τουρκία με τα Ίμια δεν παίρνει απλά ένα σύμπλεγμα βραχονησίδων, αλλά κατοχυρώνει κυριαρχικά δικαιώματα στο σύνολο της θαλάσσιας περιοχής γύρω από τα ελληνικά νησιά. Κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής της Τουρκίας.
Με άλλα λόγια, από δω και μπρος τα ελληνικά νησιά κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής από τη Λήμνο έως το Καστελόριζο «πλέουν» σε τουρκικά νερά. Τόσο από οικονομική άποψη, όσο και από στρατιωτική άποψη.
Όταν η Τουρκία το 1996 μετά το επεισόδιο στα Ίμια κατόρθωσε να θέσει υπό καθεστώς «γκρίζας ζώνης» πάνω από 3.000 βραχονησίδες στο Αιγαίο, στην ουσία έθεσε υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη χωρικά ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά πλησίον της τουρκικής ακτογραμμής.
Τώρα με την επιβολή της τουρκικής επικυριαρχίας στη θαλάσσια περιοχή των Ίμια, θέτει την αμφισβητούμενη περιοχή του Αιγαίου υπό καθεστώς τουρκικής επικυριαρχίας.
Πάντα υπό την ομπρέλα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, αλλά και του δικαίου της Θαλάσσης. Πέστε μου λοιπόν μετά απ’ όλα αυτά, ποια θα είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αλλά και στα νησιά του που ήδη έχουν εκχωρηθεί σε καθεστώς μορατόριουμ με το πρόσχημα του προσφυγικού; Και τέλος πώς θα ονομάζουμε το Αιγαίο;
Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.
πηγή : Epamhellas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου