Του Γιώργου Αναλυτή
Με κεντρικό μήνυμα “Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα”, η ΚΕΔΕ διοργάνωσε το Ετήσιο Τακτικό της Συνέδριο από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, στα Ιωάννινα.
Στο επίκεντρο του Συνεδρίου βρέθηκε το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βασικούς άξονες την αποκέντρωση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως τα οικονομικά των δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η τοπική ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε:
«Το Συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, για το μέλλον της χώρας μας, χρονική συγκυρία. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουν όλοι οι θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της Πατρίδας μας να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να συμβάλλουν δημιουργικά στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Η μεταρρύθμιση της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία για να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας και τη Χώρα. Αφορά όλους τους πολίτες, καθώς συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και αποτελεί προϋπόθεση για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης που εξελίσσεται σε παρακμή».
ΟΙ ΕΞΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.
- Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
- Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
- Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών , καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
- Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
- Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
- Την ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Οι προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. για συνταγματική αναθεώρηση, πολυεπίπεδη και μητροπολιτική διακυβέρνηση
(σε μια Μητροπολιτική περιοχή υπάρχει ένας ενιαίος μητροπολιτικός φορέας που συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης),
σε συνδυασμό με την διακήρυξη της 7ης Ελληνο-Γερμανικής συνέλευσης , η οποία αναγνωρίζει τη συμβολή των περιφερειακών και τοπικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη διαπεριφερειακή συνεργασία. Στηρίζει την κοινή Ελληνογερμανική πρωτοβουλία για τη δημιουργία και επέκταση περιφερειακών και τοπικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, λ.χ. περιφερειακά ταμιευτήρια τύπου «Sparkassen».
Υπογραμμίζει επίσης το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων από τους ελληνικούς και γερμανικούς Δήμους και τις Περιφέρειες. (Προς τούτο, η Πολιτική Επιτροπή θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση εντός έξι μηνών), δείχνουν τον στόχο και το σκοπό που έχουν.
Το ξεπούλημα της Ελλάδας θα περάσει από τους Δήμους της χώρας και με δόλιο τρόπο,
Χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες και χωρίς κέρδος για τους δημότες.
Την τελική αυτή διακήρυξη της 7ης Ελλ/Γερμανικης Συνέλευσης υπόγραψαν από ελληνικής πλευράς οι Δρ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο Δρ. Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και από γερμανικής οι κύριοι Ρόγκερ Κέλε, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Γερμανίας, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυρτεμβέργης, Γκέρχαρντ Μπάουερ, Έπαρχος Σβέμπις Χαλ και Οττο Κέντσλερ, Επίτιμος Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χειροτεχνών. (στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε το επικύρωσαν και οι υπόλοιποι δημοτικοί άρχοντες που υπηρετούν τους κατακτητές )
Η μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών που πρόσκεινται στην πλειοψηφία, μη αποκλειομένων και ορισμένων που εξελέγησαν με «αριστερό» προσανατολισμό φαίνεται να έχουν αποδεχθεί τη μνημονιακή και νεομνημονιακή «κανονικότητα». Στο λόγο τους αρκούνται να περιγράφουν τα προβλήματα χωρίς να αναφέρουν και τη βαθύτερη αιτία τους.
Ιδιαίτερα οι δεύτεροι ούτε καν αυτό έκαναν. Προτίμησαν να παραμείνουν σιωπηλοί. Και αυτό ήταν επόμενο, αφού ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, με τον οποίον προφανώς θέλουν να τα έχουν «καλά», ήταν σαφέστατος.
Η ηγεσία της ΚΕΔΕ μπροστά στο αδιέξοδο των μνημονίων που υποστηρίζονται από όλο το μνημονιακό μπλοκ της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΕΛ) επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός αποδεχόμενος όμως και αυτή την «κανονικότητα» των μνημονίων.
Κι επειδή ακούστηκαν πολλά για ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ- ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ και ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ας τους πει κάποιος ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά εφόσον είσαι υπό κατοχή.
ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΣΟΥ !
Ο Γιώργος Αναλυτής είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.
πηγή: epamhellas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου