.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)
Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ


Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrioΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

«ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ» ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


 
Η σειρά «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ» προσπαθεί, προβάλλοντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, να σκιαγραφήσει τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Στο πρώτο επεισόδιο οι διάφοροι εμπλεκόμενοι αναλύουν τα αίτια της έναρξης του ενόπλου αγώνα και εν συνεχεία του εμφυλίου. Αρχικά προβάλλονται τα πρώτα ελεύθερα επίκαιρα που δημιουργήθηκαν από την ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην συνθήκη του Λιβάνου, στη μυστική συμφωνία ΑΝΤΟΝΙ ΗΝΤΕΝ και ΒΙΑΤΣΕΣΛΑΒ ΜΟΛΟΤΟΦ, καθώς και στη συμφωνία της Λισαβόνας. Ακολούθως, προβάλλεται συνοπτικά η τύχη της Πολωνίας που αποφασίστηκε μεταξύ Άγγλων και Ρώσων και η μυστική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα από τις 9 έως τις 17 Οκτωβρίου 1944, όπου καθορίστηκε και η σφαίρα επιρροής των δύο δυνάμεων στα Βαλκάνια με την Μεγάλη Βρετανία να έχει τον πρώτο λόγο στην ελληνική υπόθεση. Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα, παρουσιάζεται η έλευση των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα και η ένοπλη σύγκρουσή τους με τον ΕΛΑΣ στην Αθήνα.
Στο δεύτερο επεισόδιο εξετάζεται η κατάπαυση του πυρός με τη συμφωνία της Βάρκιζας. Αρχικά, προβάλλεται η συνέχιση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με τα δύο συμμαχικά στρατεύματα να προελαύνουν προς τη Γερμανία ενώ στο εσωτερικό οι αντάρτες του ΕΛΑΣ παραδίδουν την Αθήνα στους Βρετανούς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα λάθη της ηγεσίας της αριστεράς που οδήγησαν στην ήττα του Δεκεμβρίου και τη συμφωνία της Βάρκιζας. Στο επίκεντρο της έρευνας, μάλιστα, έρχεται και η παράδοση των όπλων από τους αντάρτες. Ακολούθως αναλύεται η κατάσταση που επικράτησε μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και η δραστηριότητα του ΚΚΕ ιδιαίτερα μέσα στο ελληνικό στράτευμα. Σχολιάζονται επίσης, οι εκλογές, το δημοψήφισμα του 1946 και η διχασμένη καθοδήγηση από την αριστερή ηγεσία, γεγονότα που οδηγούν εκ νέου στην εμφύλια σύρραξη.
Στο τρίτο επεισόδιο εξετάζεται η αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα με το δόγμα Τρούμαν. Αρχικά προβάλλεται ένα χαμένο φιλμ του Δημοκρατικού Στρατού με αντάρτες, νεκρούς, κοπέλες που φεύγουν για τα βουνά και χαιρετούν τους δικούς τους. Εν συνεχεία, αντιπαρατίθενται αφηγήσεις αξιωματικών του Δημοκρατικού και του Εθνικού Στρατού για τα γεγονότα της περιόδου 1946 – 1949. Μελετητές του εμφυλίου μιλάνε για τις ξένες επεμβάσεις στον εμφύλιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται στιγμιότυπα από αγγλικά και αμερικανικά επίκαιρα από την συνάντηση του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ με αντιπροσώπους της εξεταστικής επιτροπής του ΟΗΕ καθώς και πλάνα από τις ομιλίες του ΧΑΡΙ ΤΡΟΥΜΑΝ και του ΤΖΟΡΤΖ ΜΑΡΣΑΛ για την Ελλάδα.


Το τέταρτο επεισόδιο ξεκινάει με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην κεντρική Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1947. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μάχη της Κόνιτσας και στην ίδρυση Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στα βουνά με πρόεδρο το ΜΑΡΚΟ ΒΑΦΕΙΑΔΗ. Αξιωματικοί του Δημοκρατικού Στρατού μιλάνε για τα προβλήματα οργάνωσής του ενώ αξιωματικοί του Εθνικού Στρατού αναφέρονται στις επιχειρήσεις στη Μουργκάνα και στο Γράμμο. Το επεισόδιο τελειώνει με την αποπομπή του ΤΙΤΟ από την Κομιντέρν και το κλείσιμο των συνόρων στο Δημοκρατικό Στρατό.Στο πέμπτο επεισόδιο οι διάφοροι εμπλεκόμενοι μιλούν για τα γεγονότα του πολέμου, το 1948. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Δημοκρατικός Στρατός, στους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο, όπως ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ και στις συνέπειες του εμφυλίου, όπως ήταν οι πρόσφυγες, τα παιδιά του εμφυλίου αλλά και οι εξορίες. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται στιγμιότυπα από το χαμένο φιλμ του Δημοκρατικού Στρατού καθώς και από αγγλικά και γαλλικά επίκαιρα.Στο έκτο επεισόδιο οι διάφοροι εμπλεκόμενοι περιγράφουν το κλίμα που επικρατούσε και στα δύο στρατόπεδα το 1949. Μιλούν για τις τελευταίες μάχες του εμφυλίου, για την τακτική του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, για το συνέδριο ειρήνης στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1949 και για την άφιξη της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το επεισόδιο τελειώνει με απολογισμό στις συνολικές απώλειες της χώρας, την περίοδο 1946-1949.