Υπέρ της μη δεσμευτικής απόφασης, με τίτλο «Αναγκαιότητα Τερματισμού του Οικονομικού, Εμπορικού και Χρηματοοικονομικού Εμπάργκο που έχει εφαρμοσθεί από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας», ψήφισαν τα 188 από τα 193 μέλη της ΓΣ.
Η μόνη χώρα, εκτός των ΗΠΑ, που ψήφισε κατά της απόφασης ήταν το Ισραήλ.
Το περασμένο έτος, την απόφαση ψήφισε ο ίδιος ακριβώς αριθμός κρατών, με μόνη διαφορά πως μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά του εμπάργκο ψήφισε και το μικροσκοπικό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού Παλάου.
Φέτος, το Παλάου — όπως και τα άλλα μικρά νησιωτικά κράτη της περιοχής, η Μικρονησία και οι Νήσοι Μάρσαλ, απείχαν της ψηφοφορίας.
«Οι ανθρώπινες ζημίες που έχει προκαλέσει ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ είναι ανυπολόγιστες», δήλωσε προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες.
Το εμπάργκο «προκαλεί στερήσεις και είναι μία μαζική, κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το γεγονός ότι 53 χρόνια μετά δεσπόζει η ίδια πολιτική είναι κάτι το απίστευτο και βάρβαρο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ροδρίγκες πρόσθεσε πως η οικονομική ζημία που υπέστη η Κούβα ισούται με 1,126 τρισεκ. δολάρια και πως το εμπάργκο «χαρακτηρίζεται πράξη γενοκτονίας» βάσει της Συνθήκης της Γενεύης του 1948.
Μάλιστα, ο Ροδρίγκες τόνισε πως «το εμπάργκο έγινε ακόμη πιο αυστηρό επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα».
Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόναλντ Γκόνταρντ υποβάθμισε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δηλώνοντας πως μολονότι η Ουάσιγκτον χαιρετίζει ορισμένες από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Κούβα, η χώρα αυτή «ακόμη έχει ένα από τα πιο καταπιεστικά οικονομικά συστήματα στον κόσμο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιτρέπουν τη ροή βοήθειας και χρηματικών εμβασμάτων προς την Κούβα: «οι ΗΠΑ είναι ένας στενός και πιστός φίλος του Κουβανικού λαού», υποστήριξε.
Ακόμη προέτρεψε εκ νέου τις κουβανικές αρχές να αποφυλακίσουν τον Άλαν Γκρος, έναν αμερικανό εργολάβο που εκτίει 15ετή κάθειρξη για την ανάπτυξη δικτύων—σύμφωνα με την κουβανική δικαιοσύνη η δράση του εντασσόταν σε κατασκοπευτική δραστηριότητα, και ήταν επομένως έγκλημα κατά του κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου