ΠΈΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2013
Διπλό χτύπημα στην Ελληνική κυβέρνηση επιφύλασσε ο Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαμβάνη. Για πρώτη φορά ο επιτρόπος Οικονομικών της Κομισιόν αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της, ενώ παράλληλα μετέθεσε τη συζήτηση για το χρέος μετά τις ευρωεκλογές. Οι δηλώσεις Ρεν ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση προετοίμαζε συγκρουσιακό σκηνικό με την τρόικα και πανηγυρική έξοδο από το καθστώς του Μνημονίου.
Η τοποθέτηση Ρεν δείχνει ότι οι ισορροπίες στις Βρυξέλλες άλλαξαν άρδην και πως επιβλήθηκε χωρίς αντιστάσεις η γερμανική προσέγγιση της περαιτέρω καθυστέρησης, κρατώντας στην Ελλάδα στον αναπνευστήρα για 8 μήνες ακόμα. Ετσι απορρίπτεται και από την Κομισιόν η πρόταση του ΔΝΤ για διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας μαζί με το χρηματοδοτικό κενό.
Μουδιασμένη ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Όλι Ρεν, δια στόματος του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επικεντρώθηκε μόνο στο θέμα της συνέχισης της επιτήρησης, το οποίο χαρακτήρισε ούτε λίγο, ούτε πολύ ρουτίνα, επισημαίνοντας ότι "ισχύει για την Ελλάδα ότι ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες".
«Αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το EFSF. Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών απατώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και πρόσθεσε πως «σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων μας οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο και των υπολοίπων».
Ο υπουργός επέμεινε ότι δεν πρόκειται για κάποιο ανησυχητικό ζήτημα.
Κληθείς να απαντήσει για το εάν η ελληνική πλευρά προτίθεται να συμπληρώσει το δημοσιονομικό κενό με περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως και περιορίστηκε να πει πως «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».
Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η συζήτηση για το χρέος θα γίνει "κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι", λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη. Την άνοιξη, απ' τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μια αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της περαιτέρω βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους".
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος στέκεται ουσιαστικά στο πλευρό της Μέρκελ και -μέσω της "Bild"- απευθύνει προειδοποίηση προς την επόμενη γερμανική κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, δείχνοντας σαφώς και την Ελλάδα.
"Δεν θα ήταν σοφό να εγκαταλειφθεί ο δρόμος της δημοσιονομικής εξυγίανσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων επενδύσεων" τονίζει ο Μπαρόζο στη γερμανική εφημερίδα.
Οι πιέσεις για νέα μέτρα
Οι Ευρωαίοι φαίνεται ότι σκληραίνουν τη στάση τους πιέζοντας παράλληλα να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά όμως να υπολογίζει το κενό στα 500 εκατ. ευρώ και να επιμένει στη θέση ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αντικρούσει τις πιέσεις με την προγραμματική συμφωνία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, που οριστικοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε χθες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου