.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 120 δισ. απειλούν να τη συνθλίψουν

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 01/11/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

60 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Πάνω από 65 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες εκτιμά η Pricewaterhouse Coopers. Και η κυβέρνηση; Ετοιμάζει νέους φόρους, νέες περικοπές μισθών-συντάξεων και άρση πλειστηριασμών.
 euro-lefta-portofoli
60 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Πάνω από 65 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες εκτιμά η Pricewaterhouse Coopers. Και η κυβέρνηση; Ετοιμάζει νέους φόρους, νέες περικοπές μισθών-συντάξεων και άρση πλειστηριασμών

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (έφτασαν τα 60 δισ. τον Σεπτέμβριο) και μη εξυπηρετούμενα δάνεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ καθώς ξεπερνούν τα 120 δισ. ευρώ, όταν η… βοήθεια που έχει λάβει η χώρα από τους δανειστές μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 160 δισ. ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Pricewaterhouse Coopers (PwC), και το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, έναντι 25% το 2012 και 18% το 2011. Το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται πάνω από τις αρχικές προβλέψεις των 60 δισ. ευρώ το 2013.

Είναι πλέον σαφές ότι για πολλούς Ελληνες το δίλημμα «να πληρώσω την εφορία ή το δάνειο» δεν υφίσταται.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει περισσότερους φόρους, να περικόψει ακόμη περισσότερο μισθούς και συντάξεις, να προχωρήσει σε άρση των πλειστηριασμών και να προωθήσει νέες διαρθρωτικές αλλαγές που θα μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απασφαλίσει τη βραδυφλεγή βόμβα ληξιπρόθεσμων και μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται στα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας, τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα βρίσκεται στο ναδίρ.

Σύμφωνα με την PwC, το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συγκριτικά και με τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών -περίπου 30 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση στις 30 Ιουνίου- καταδεικνύει τη σημασία της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ίδιων των τραπεζών όσο και για την εγχώρια οικονομία.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Κάπου εδώ η μελέτη της εταιρείας συμβούλων φτάνει, εμμέσως πλην σαφώς, στο διά ταύτα, καθώς όπως επισημαίνει αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η διαχείριση αυτών των δανείων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβάνει και σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013 έφτασαν ήδη τα 46 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες, ποσό ίσο με τις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη για όλο το 2012. Με άλλα λόγια, τα «γεράκια» της χρηματαγοράς (όπως distress funds) αγόρασαν τα δάνεια αυτά και τα εκμεταλλεύτηκαν σε βάρος των δανειοληπτών.

Ετσι, όπως επισημαίνεται, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει και σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013 έφτασαν ήδη τα 46 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες, ποσό ίσο με τις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη για όλο το 2012. Η PwC είχε εκτιμήσει στην αρχή του έτους ότι οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων για το 2013 θα έφταναν τα 60 δισ. ευρώ, όριο το οποίο αναμένεται τελικά να ξεπεραστεί. Ηδη, όπως σημειώνει η ίδια η εταιρεία, διαπραγματεύεται πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

Σημειώνει εξάλλου ότι από τα 46 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πρώτου οκταμήνου του 2013, τα 15 δισ. ευρώ αφορούσαν δάνεια επαγγελματικής στέγης και 10 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια άνευ εξασφαλίσεων. Επίσης, 13 δισ. ευρώ αφορούν πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες για όλο το 2012 είχαν περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ. Τέλος, η PWC σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες προτίθενται να πουλήσουν δανειακά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων και των μη εξυπηρετούμενων, που ξεπερνούν τα 2,4 τρισ. ευρώ.

• Πτώση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,6 εκατοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων -για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος- παρουσίασε άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,93%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον Σεπτέμβριο του 2013, διαμορφώθηκε στο 5,56%, από 5,54% τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου