ΤΡΊΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2014
Του Καθ. Δρ. Γ.Ζουγανέλη
Στην εκπομπή Αντιθέσεις της 15 Φεβρουαρίου 2014 του Γ.Σαχίνη με θέμα “Χημικά Συρίας – Σεισμικές μετρήσεις και ΑΟΖ”, είχα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία μιλώντας με τρείς βουλευτές απο διαφορετικά κόμματα, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ακούγοντας δύο συναδέλφους καθηγητές απο Ελληνικά ΑΕΙ. Εκεί ήταν και ένας εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ.
Έχοντας δώσει για τεχνικούς λόγους τη παρουσίαση μου στην σύνταξη της εκπομπής σε μορφή αρχείου pdf ήξερα τί θα αντιμετωπίσω. Θα αντιμετώπιζα το Χτές που πεθαίνει, αυτό που ακόμη ψάχνει να βρεί συμμαχίες ή να εξευτελίσει με κάθε τρόπο αυτό που έρχεται. Ήξερα όμως, ότι στο τέλος θα “επικρατούσα” γιατί είχα μια βόμβα έτοιμη να σκάσει, έχοντας να δείξω για πρώτη φορά αναλύσεις σεισμικών μετρήσεων που έχουν γίνει στην Ελλάδα απο γεννήσεως Ελληνκού κράτους. Το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να αντέξω, γιατί σκοπός ήταν να εξαναγκασθώ να αποχωρήσω απο την εκπομπή. Ένας άλλος λόγος ήταν, ότι ήθελα να σας δείξω πως η ουσία είναι αυτό που παραμένει. Ήθελα να σας δείξω πως μέσα απο το σκοτάδι μπορεί να βγεί φώς. Ήθελα να το ζήσετε. Δεν νίκησα για μένα, νίκησα για σας.
Εγώ δεν χρειάζομαι κάτι απο την Ελλάδα. Ζώ σε μια χώρα που υπάρχει σεβασμός στη γνώση, στην αξιοπρέπεια και που υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες που σας έκαναν να ξεχάσετε στην Ελλάδα. Εδώ οι καθηγητές ΑΕΙ όπως εγώ, δεν είναι υπάλληλοι κομμάτων, εγκάθετοι οργανώσεων, φερέφωνα κέντρων αποφάσεων, Ερμήδες της κυβέρνησης ή πράκτορες ξένων υπηρεσιών, είναι άνθρωποι που τους σέβονται όλοι γιατί αξιοκρατικά κέρδισαν τους τίτλους τους.
Ο κ.Σαχίνης με παρεκάλεσε να δώσω τον τόνο αυτής της εκπομπής και για το λόγο αυτό με παρεκάλαγε θερμά επι εβδομάδες για να συμμετάσχω αλλά και για να μιλήσω πρώτος. Το timing όμως έχει σημασία για μένα όπως και ο λόγος…
Η γνώμη μου είναι ότι το φαινόμενο της αδιαφορίας της κυβέρνησης στο θέμα των χημικών δεν είναι κάτι που βλέπει ο Ελληνικός λαός για πρώτη φορά αλλά έχει να κάνει με τη κακή λειτουργία του πολιτεύματος, της δικαιοσύνης, της δημοσιογραφίας, της παιδείας που δίδεται, της διαπλοκής, της παραπληροφόρησης, του συνδικαλισμού, της οργανωμένης προπαγάνδας, της διαχείρισης υδρογονανθράκων και ορυκτών και πολλών άλλων. Για το λόγο αυτό ξεκίνησα όπως θα δείτε στη συνέχεια στο video, απο το σημείο αυτό.
Κατά τη γνώμη μου ήταν αυτό που έπρεπε να μπεί πρώτο στο τραπέζι της συζήτησης και να συμπεριλάβει σαν συνιστώσα το θέμα Χημικά. Δυστυχώς εκτός απο εμένα και το ΧΤΕΣ ήταν εκεί και δεν ήθελε ή δεν είχε απαντήσεις. Με φωνές, ειρωνείες και θωπείες έπρεπε να υπάρξει. Στο τέλος του video κατάλαβαν. Είχαν μεγάλαη ευκαιρία να μιλήσουν αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα και το κύρος για να έχουν άποψη.
Πρίν δείτε το video, θα σας παρακαλέσω θερμά να δείτε το άρθρο αυτό για τα Χημικά, το οποίο ήταν και κάτι που ενεργοποίησε περισσότερο το ενδιαφέρον όλων γύρω απο το θέμα.
Σημεία κλειδιά του άρθρου αυτού ήταν:
1. Η χημική αντίδραση της υδρόλυσης με την οποία παράγεται το sarin. Αυτή δίνει δύο προιόντα, το IMPA (γνωστό ως Isopropyl MethylPhosphonic Acid, ένα ισχυρό οξύ, που διαλύεται στο νερό αλλά που είναι λιγότερο τοξικό απο το sarin) και το ΗF (υδροφθόριο, που επίσης διαλύεται στο νερό και που είναι επίσης λιγότερο τοξικό απο το σαρίν).
2. Η κίνηση του ύδατος στη Μεσόγειο μέσω ρευμάτων. Αυτό είναι κάτι αντίστοιχο με τη κίνηση των επιγείων υδάτων απο τα βουνά προς της θάλασσα μέσω ποταμών. Αυτά τα ρεύματα κατά μέσο όρο έχουν συγκεκριμένη διεύθυνση και φορά. Αυτό οφείλεται στη κίνηση των ανέμων απο την Αφρική και την Ευρώπη πρός τη Μεσόγειο και η γενική τους συμπεριφορά της κίνησης δεν αλλάζει όταν παρατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα π.χ. έξι μηνών.
Με την έννοια αυτή, όπως όταν πέσει κάτι μέσα σε ένα ποτάμι ακολουθεί τη ροή του ποταμού, έτσι και όταν πέσει κάτι στη θάλασσα μέσα σε ένα απο αυτά τα ρεύματα, όλοι ξέρουν που θα πάει. Για τη περίπτωση της Μεσογείου η πορεία των ρευμάτων αυτών περιγράφεται απο το χάρτη που ακολουθεί
Αυτός ο χάρτης είναι απο την ιστοσελίδα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας της Γαλλίας, μιας χώρας με τεχνολογική παράδοση (βλέπετε στην ιστοσελίδα εδώ και εδώ) και είναι μέρος Review δημοσίευσης σε σημαντικό περιοδικό που έγινε το 2005 και αφορά τη κίνηση των ρευμάτων μέχρι το βάθος των 200 μέτρων (επιφανειακά ρεύματα) (Millot Claude and Isabelle Taupier-Letage, 2005. Circulation in the Mediterranean Sea, The Handbook of Environmental Chemistry, Volume K, May 2005, Pages 29 - 66 DOI: 10.1007/b107143). Βλέπετε σχετικά εδώ και εδώ.
Ο χάρτης αυτός δείχνει, ότι τελικά τα ρεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουν ένα κύκλο που περιγράφεται από το δεξί μπλέ βέλος, που ξεκινάει απο τη Λιβύη και φτάνει μέσω Ισραήλ στα Βόρεια της Κρήτης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι κάθε διαλυτή στο νερό ουσία θα ακολουθήσει τον ίδιο κύκλο κίνησης. Αν μια ουσία είναι πιο βαρειά ή δεν είναι διαλυτή πχ. μια πετρελαιοκηλίδα μπορεί να χρειασθεί πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη Κρήτη αλλά και αυτή κάπως, κάποτε θα φτάσει. Τα ψάρια ταξιδεύουν…
Ενδιαφέρον είναι να μάθετε και τον λόγο για τον οποίο οι τυφώνες στα νότια της Ιαπωνίας είναι αριστερόστροφοι και εκ των έξω πρός τα μέσα. Αυτό, τα παιδιά στην Ιαπωνία το μαθαίνουν στη 4η δημοκτικού.
Προφανώς, εξομοίωση των παραγώγων της υδρόλυσης του sarin (τα οποία είναι διαλυτά στο νερό) με μια πετρελαιοκηλίδα όπως έκανε το ΕΛΚΕΘΕ θα έδινε λάθος αποτελέσματα στη ταχύτητα, την απόληξη και το χρόνο διάχυσης της μόλυνσης. Τί δεν καταλάβατε;
Ακόμη όμως και στη λανθασμένη εξομοίωση που έκανε το ΕΛΚΕΘΕ, η μετακίνηση της πετρελαιοκηλίδας οδεύει προς τα νότια και ανατολικά μέσα σε δύο εβδομάδες…
3. Η δυνατότητα της απορρόφησης των παραγώγων της υδρόλυσης sarin και συγκεκριμένα IMPA απο ψάρια. Aυτό δεν είναι κάτι νέο στη βιβλιογραφία, Να μια απόδειξη, μια δημοσίευση (abstract) που αφορά την απορρόφηση ΙΜPA και τη μελέτη τοξικότητας σε κάποια ψάρια.
Το αυτονόητο δεν θέλει απόδειξη αλλά το αυτονόητο είναι σε άλλο επίπεδο για τον καθένα. Η ισότητα δεν αφορά τη γνώση.
Το sarin σε περίπτωση “ατυχήματος” κατά το οποίο αυτό πέσει στη θάλλασα μπορεί να ανιχνευθεί σε ψάρια και φυσικά σε όποιον τα φάει, αφού τα ψάρια είναι μέλος της τροφικής αλυσίδας. H τεχνική που χρησιμοποιείται για να γίνει ανίχνευση είναι μια μορφή χρωματογραφίας.
Στην εκπομπή δεν υπήρξε επιστημονική αντιπαράθεση, μάθημα έκανα… και μάθημα κάνω στους ευήκοους…
Παρακαλώ δέστε το video. Είναι για γερά νεύρα.
CreteTV: ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 15/2 - Ελληνικός πλούτος - Συμφέροντα και διαπλοκή (αναρτημένο στο epamsamoublogspot 16/2/14)
Το ΧΤΕΣ χάνει το μπούσουλα, το μέτρο και τη λογική… Νικητής η Γνώση και η αξιοπρέπεια.
Σχετικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Στη διάρκεια της εκπομπής παρουσίασα, πώς κανείς διακρίνει τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων μέσα σε σεισμικές μετρήσεις. ¨Ηταν ένα μάθημα, κάτι που συχνά καθηγητές ΑΕΙ κάνουν σε βουλευτές, πολιτικούς και πολίτες απο τηλεόρασης στην Ιαπωνία με πολύ κατανόηση και υπομονή…
Μετά απο αυτό, έδειξα θέσεις κοιτασμάτων μέσα σε αυτές. Ο κ.Σαχίνης ήταν πολύ καλός μαθητής. Τα αναγνώριζε και μόνος του! Οι άλλοι τίποτα…
Οι υπόλοιποι μάλλον δεν κατάλαβαν κάτι γιατί δεν με ρώτησαν τίποτα. Η κουμπάρα μου πάντως στην Ελλάδα που είναι και κάποιας ηλικίας τα κατάλαβε όλα.
Είναι ντροπή η Ελλάδα να εκπροσωπείται στη Βουλή από ένα πολιτικό σύστημα που κωφεύει στο καλύτερο για να μη χάσει τη καρέκλα του, την οποία βάζει σε χαμηλότερη θέση απο το καλό των πολιτών που το ψηφίζει.
Δεν έχει την ευκαιρία κανένας να με συναντά τόσο εύκολα… Αυτοί την είχαν.
Επι της ουσίας τωρα…
Στην εκπομπή, ανέλυσα και παρουσίασα θέσεις κοιτασμάτων, όπως και τις θέσεις και το βάθος μέχρι το οποίο πρέπει να φτάσουν τα τρυπάνια των γεωτρήσεων σε αυτές…
Αυτό αφορά:
1. σεισμικές μετρήσεις της PGS που είχε αναρτήσει η εταιρεία απο τον Ιανουάριο στο διαδίκτυο, για μια κάθετη διατομή στην Πελοπόννησο και μια άλλη στο Ιόνιο.
2. σεισμικές μετρήσεις που έγιναν μέχρι το 1980, τις οποίες πήρα απο βιβλίο έκδοσης του 2005!
Κάποιοι πρωθυπουργοί έλεγαν ότι δεν υπήρχαν πετρέλαια. Εγώ σας απέδειξα ότι και υπήρχαν και ότι ήταν απο τότε γνωστό που πρέπει κανείς να τρυπήσει. Οι τρύπες είναι ακόμη εκεί.
Υπενθυμίζω ότι έχω ζητήσει απο το ΥΠΕΚΑ όλα τα δεδομένα της PGS για να τα αναλύσω. Δεν μου έχει απαντήσει ακόμη κανείς. ΄Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα. Αυτή είναι και η ανταπόδωση της ευγνωμοσύνης του Πρωθυπουργού. Δέστε το video και θα καταλάβετε γιατί το λέω.
Οι σεισμικές μετρήσεις του 1980 αφορούν διατομές που βλέπετε στο χάρτη που ακολουθεί. Μεταξύ αυτών είναι περιοχές νότια της Ιεράπετρας, δυτικά της Πελοποννήσου, στο Ιόνιο πρός τη μεριά της Λιβύης και της Μάλτας, στο σημείο που θέλουν να υδρολύσουν τα χημικά, θέτοντας βάση για να χαρακτηρισθεί μελλοντικά η εν λόγω περιοχή “Διεθνή Ύδατα”, με συνέπεια καμμία εταιρεία να μη πληρώνει για την εξόρυξη κανένα ποσό στην Ελλάδα και όλα αυτά με την ανοχή της Ελληνικής κυβέρνησης.
Oi ακριβείς θέσεις των κοιτασμάτων που παρουσίασα είναι σε περιοχές που αναμένονταν απο τις μετρήσεις MAD σε χάρτες που παρουσίασα σε προηγούμενη συνέντευξη που μου είχε πάρει ο κ.Σαχίνης (ο σχετικός χάρτης είναι στη διαφάνεια 11). Το σχετικό άρθρο είναι εδώ.
Είναι τραγικό, να διαπιστώνει κανείς ότι τελικά οι “δάσκαλοι”, αυτοί που μαθαίνουν τον κόσμο είναι λίγοι και είναι ντροπή να αντιμετωπίζονται με τόσο άσχημο τρόπο κατά τη διάρκεια της εκπομπής απο το ΧΤΕΣ. Υπάρχει και όριο.
Δεν με πληρώνει κανείς κύριοι για να σας μιλάω. Αλλά κάποιες παρουσίες εκεί, που θα σας αφήσω να τις ανακαλύψετε μόνοι σας δεν ήθελαν να μάθετε.
Η διαφορά στην εκτίμηση ενός κοιτάσματος να πηγαίνει σε μίζες; Για το λόγο αυτό δεν μου δίνει το ΥΠΕΚΑ να αναλύσω τα δεδομένα της PGS; Δεν θέλει να υπάρχουν μάρτυρες;
Eχετε διερωτηθεί ποτέ, πόσα άτομα στο ΥΠΕΚΑ κάνουν αναλύσεις στις σεισμικές μετρήσεις της PGS ώστε αυτές να ολοκληρωθούν γρήγορα; Μάλλον κανένας… Για το λόγο αυτό μάλλον θα γίνει εξόρυξη Ελληνικών υδρογονανθράκων σε 15-30 χρόνια, όπως ειπώθηκε στο Μέγαρο. Η κυβέρνηση μάλλον θέλει να πάρουν οι δανειστές τα κοιτάσματα για ένα κομμάτι ψωμί μέσω τιτλοποιήσεων στο χρηματιστήριο ή για ένα 20% μόνο… Εδώ θα είμαι…
Σχετικά με τα κοιτάσματα ορυκτών
Μίλησα για λίγο επίσης για το θέμα των ορυκτών θέλοντας να θίξω ότι το ΥΠΕΚΑ, το Υπ.Υγείας και άλλα συναρμόδεια υπουργεία και φορείς τα αντιμετωπίζουν με λάθος τρόπο θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων και ζώων. Μεταξύ αυτών ανέφερα το ζεόλιθο, το μπετονίτη και τον ατταπουλγίτη.
Ούτε για αυτό δεν με ρώτησε κανείς…
Για τα θέματα αυτά ήδη έχω μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα. Σημειώστε, ότι ινώδη ορυκτά δεν πρέπει να εισέρχονται άμεσα ή έμμεσα στη τροφική αλυσίδα. Η κυβέρνηση το παραβλέπει.
Στην Ελλάδα, όταν κάτι “παραβλέπεται” ή “συσκοτίζεται” τότε υπάρχει κέρδος και διαπλοκή.
Σχετικά με το 7% των χημικών της Συρίας που δήθεν απέμειναν προς καταστροφή…
Ο βουλευτής Αυγενάκης της ΝΔ - παρουσία άλλων βουλευτών και φορέων - ανέφερε κάποια στιγμή ότι απο τα χημικά της Συρίας καταστράφηκε ήδη στη Συρία το 93%.
Δεν το πιστεύω ούτε για πλάκα. Δηλαδή. κόλλησαν στο 7%…
Όχι άλλο κάρβουνο και όχι μπροστά μου… Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.
ΥΓ. Σχετικά με το θέμα της ανάλυσης των κοιτασμάτων απο σεισμικές μετρήσεις θα υπάρξει ξεχωριστό άρθρο με περισσότερα στοιχεία.
http://zcode-gr.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου