.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Τι λένε τα Panama Papers


[ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ]

Την Κυριακή 3 Απριλίου το Διεθνές Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων έδωσε στην δημοσιότητα την μεγαλύτερη διαρροή της ιστορίας που ονομάζεται Panama Files. Πρόκειται για περίπου 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προήλθαν από την 4η μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρία υπεράκτιων εταιριών στον κόσμο. Τα έγγραφα της διαρροής αναμένεται να έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο αφού σε αυτά υπάρχουν στοιχεία για πολιτικούς, δισεκατομμυριούχους, αξιωματούχους, αστέρες των σπορ και του κινηματογράφου από 200 χώρες. Αυτός είναι ο βασικός οδηγός των #PanamaFiles:
  • Τα έγγραφα αφορούν τις υπεράκτιες εταιρίες που ανήκουν σε 140 πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα από όλο τον κόσμο
  • Σε αυτά περιλαμβάνονται στοιχεία για σύγχρονους ή πρώην ηγέτες, τους πρωθυπουργούς της Ισλανδίας και του Πακιστάν, τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.
  • Εμφανίζονται περισσότερες από 214.000 υπεράκτιες οντότητες που συνδέονται με ανθρώπους σε περισσότερα από 200 κράτη και περιοχές.
  • Μεγάλες τράπεζες έχουν αναλάβει την δημιουργία ενός δύσκολο στον εντοπισμό δικτύου εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους.
Ποιούς αφορόυν

Μετάφραση από το ICIJ 

Η μεγάλη διαρροή των εγγράφων αποκαλύπτει ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιριών 12 ενεργών ή πρώην ηγετών σε όλο τον κόσμο και δείχνει πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, μυστικά έκρυψε έως και 2 δισ. δολάρια μέσα από τράπεζες και εταιρίες φαντάσματα.         

Η διαρροή επίσης προσφέρει λεπτομέρειες από κρυφές οικονομικές συναλλαγές τουλάχιστον 128 πολιτικών και δημοσίων αξιωματούχων σε όλο τον κόσμο.

Η υπόθεση των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων δείχνει πως η παγκόσμια βιομηχανία των νομικών εταιριών και των μεγάλων τραπεζών εξασφαλίζει οικονομική ανωνυμία σε πολιτικούς, απατεώνες και εμπόρους ναρκωτικών όπως επίσης και σε δισεκατομμυριούχους, διασημότητες και αθλητικούς αστέρες.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα μιας ετήσιας έρευνας του Διεθνούς Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και περισσότεροι από 100 ακόμα δημοσιογραφικοί οργανισμοί. Διαβάστε για ό,τι αφορά την Ελλάδα με ένα κλικ εδώ .

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν υπεράκτιες εταιρίες που ελέγχονται από τους πρωθυπουργούς της Ισλανδίας και του Πακιστάν, τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τα παιδιά του προέδρου του Αζερμπαϊζάν.

Περιλαμβάνουν επίσης τουλάχιστον 33 ανθρώπους και εταιρίες που βρίσκονται σε μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης εξαιτίας στοιχείων συμμετοχής τους σε παράνομες πράξεις, όπως συνεργασίες με Μεξικάνους ναρκέμπορους, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ ή διεφθαρμένα κράτη όπως της Νότιας Κορέας και του Ιράν. Μια από αυτές τις εταιρίες προμήθευαν με καύσιμα τα αεροσκάφη της Συριακής κυβέρνησης που βομβάρδισαν εκατοντάδες αθώους πολίτες, σύμφωνα μα τους ισχυρισμούς των αρχών των ΗΠΑ.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πόσο βαθιά ριζωμένες, επιζήμιες και εγκληματικές πρακτικές βρίσκονται στις υπεράκτιες εταιρίες» λέει ο Γκάμπριελ Ζούκμαν, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, συγγραφέας του «Ο κρυφός πλούτος των εθνών: Η μάστιγα των φορολογικών παραδείσων». Ο Ζούκμαν, που ενημερώθηκε για τις αποκαλύψει από τους συνεργαζόμενους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, είπε ότι η αποκάλυψη των εγγράφων θα πρέπει να οδηγήσουν τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν «συμπαγής κυρώσεις» σε δικαιοδοσίες και θεσμούς που πλασάρουν την μυστικότητα των υπεράκτιων εταιριών.

Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο που έχουν ενσωματώσει  πλατφόρμες κατά της διαφθοράς εμφανίζονται στα έγγραφα που διέρρευσαν. Αυτά αποκαλύπτουν υπεράκτιες εταιρίες που συνδέονται με την οικογένεια του ηγέτη της Κίνας Xi Jinping που έχει υποσχεθεί ότι θα πολεμήσει τους «στρατούς της διαφθοράς», όπως και του Ουκρανού προέδρου Petro Proshenko που έθεσε τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή σε μια χώρα που συνταράσσεται από σκάνδαλα διαφθοράς. Τα έγγραφα επίσης αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για συμφωνίες υπεράκτιων εταιριών με τον αποθανόντα πατέρα του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, που έχει αναλάβει ηγετική θέση στην προώθηση της μεταρρύθμισης κατά των φορολογικών παραδείσων.

Τα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν 40 ετών, από το 1977 μέχρι το τέλος του 2015. Επιτρέπουν για πρώτη φορά πραγματική θεώρηση του κόσμου των υπεράκτιων εταιρών, προσφέροντας στοιχεία μέρα-μέρα και δεκαετίας-δεκαετίας για το πως τα μαύρα χρήματα κυκλοφορούν εντός του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, τη χρηματοδότηση του εγκλήματος και την αφαίμαξη των εθνικών θησαυροφυλακίων και των κρατικών φόρων.

Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρει η βιομηχανία των υπεράκτιων εταιριών είναι νόμιμες αν χρησιμοποιούνται στο πνεύμα του νόμου. Αλλά τα έγγραφα δείχνουν ότι οι τράπεζες και οι νομικές εταιρίες μαζί με άλλους «παίκτες» των υπεράκτιων εταιριών συχνά έχουν αποτύχει να ακολουθήσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές επιχειρήσεις, φοροαποφυγή ή πολιτική διαφθορά. Σε μερικές περιπτώσεις τα έγγραφα αποκαλύπτουν ενδιάμεσους που προστατεύουν τους εαυτούς τους αλλά και τους πελάτες τους που αποκρύπτουν ύποπτες συναλλαγές ή ύποπτο χειρισμό των επίσημων κρατών αρχείων.

Τα έγγραφα δείχνουν ξεκάθαρα ότι μεγάλες τράπεζες είναι οι καθοδηγητές πίσω από την δημιουργία ενός δικτύου εταιριών που είναι δύσκολο να εντοπιστεί στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στον Παναμά και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Τα έγγραφα παρουσιάζουν σχεδόν 15.600 εταιρίες-θυρίδες που έστησαν οι τράπεζες για πελάτες που θέλουν να διατηρήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές κρυφές. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και εκατοντάδες εταιρίες που ίδρυσαν οι διεθνής γίγαντες UBS και HSBC.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ένα μοτίβο συγκεκαλυμμένων ελιγμών από τράπεζες, επιχειρήσεις και ατόμων που συνδέονται με τον Ρώσο ηγέτη Βλ. Πούτιν. Τα έγγραφα δείχνουν ότι υπεράκτιες εταιρείες που σχετίζονται με το δίκτυο αυτό διακινούσαν ποσά στις συναλλαγές τους που έφταναν τα 200 εκατομμύρια δολλάρια τη φορά. Οι συνεργάτες του Πούτιν συγκάλυπταν πληρωμές, άλλαζαν αναδρομικά την ημερομηνία εγγράφων και απέκτησαν κρυφή επιρροή στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως αποκαλύπτεται στα έγγραφα που διέρρευσαν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν αυτές τις κατηγορίες, αντίθετα, την 28η Μαρτίου, κατηγόρησε δημόσια  το Διεθνές Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αυτό ελέγχει, ότι ετοίμαζαν μια παραπλανητική «επίθεση πληροφοριών» με στόχο τον Πούτιν και τους συνεργάτες του.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν - τα οποία ερεύνησε μια ομάδα από τουλάχιστον 370 δημοσιογράφους από 76 χώρες - προέρχονται από μια όχι τόσο γνωστή, ωστόσο, πανίσχυρη εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών που εδρεύει στον Παναμά: την Mossack Fonseca, η οποία έχει υποκαταστήματα στο Χονγκ Κονγκ, το Μαϊάμι, τη Ζυρίχη και πάνω από 35 ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Mossack Fonseca είναι ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς εταιριών-φαντάσματα στον κόσμο, εταιρικών δομών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να  αποκρύψουν την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων. Τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας, που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με 214.488 υπεράκτιες οντότητες που σχετίζονται με τους ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες. To Διεθνές Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων θα δημοσιεύσει τον πλήρη κατάλογο των εταιρειών και των ατόμων που σχετίζονται με αυτά στις αρχές Μαΐου.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οικονομικά έγγραφα, διαβατήρια και αρχεία εταιριών, στα οποία αποκαλύπτονται οι μυστικοί κάτοχοι των τραπεζικών λογαριασμών και ιδιοκτήτες των εταιρειών σε 21 υπεράκτιες δικαιοδοσίες, από τη Νεβάδα μέχρι τη Σιγκαπούρη και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Δάκτυλοι της Mossack Fonseca δραστηριοποιούνται στο εμπόριο διαμαντιών στην Αφρική, τη διεθνή αγορά τέχνης και άλλες επιχειρήσεις που ευδοκιμούν κάτω από άκρα μυστικότητα. Η εταιρεία έχει εξυπηρετήσει τόσους βασιλείς στη Μέση Ανατολή που μπορεί να γεμίσει παλάτι. Συγκεκριμμένα, βοήθησε δύο βασιλείς, τον Μοχάμεντ τον 6ο από το Μαρόκο και τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, να αποκτήσουν υπερπολυτελή σκάφη.

Στην Ισλανδία, τα έγγραφα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός Sigmundur David Gunnlaugsson και η γυναίκα του κρυφά διαθέτουν υπεράκτια εταιρία που διαχειρίζεται εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ισλανδικής τράπεζας κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της χώρας.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται επίσης αποδείξεις για χρήματα καταδικασμένου για ξέπλυμα χρήματος που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε 50.000 δολάρια από παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος για να πληρώσει τους ληστές του Watergate και 29 δισεκατομμυριούχοι που εμφανίζονται στη λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη του περιοδικού Forbes.

Στοιχεία υπάρχουν και για τον αστέρα του κινηματογράφου Τσάκι Τσάν που είχε τουλάχιστον 6 εταιρίες κατασκευασμένες μέσω της νομικής εταιρίας. Όπως συμβαίνει με πολλούς πελάτες της Mossack Fonseca δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Τσάκι Τσάν χρησιμοποίησε τις εταιρίες αυτές για παράνομες πράξεις. Το να είσαι ιδιοκτήτης μιας υπεράκτιας εταιρίας δεν είναι παράνομο. Για μερικές μάλιστα διεθνείς συναλλαγές εταιριών μάλιστα είναι μια λογική επιλογή.

Ωστόσο τα έγγραφα από την Mossack Fonseca υποδεικνύουν ότι πελάτες της εταιρίας είναι ψευτοεπενδυτικά σχήματα, έμποροι ναρκωτικών, φοροδιαφεύγοντες και τουλάχιστον ένας καταδικασμένος και φυλακισμένος για σεξουαλικό έγκλημα ο οποίος είναι αμερικάνος επιχειρηματίας που καταδικάστηκε ότι ταξίδευε στη Ρωσία για να κάνει σεξ με ανήλικα ορφανά και ο οποίος φαίνεται να υπογράφει έγγραφα της υπεράκτιας εταιρίας ενώ βρισκόταν σε φυλακή του New Jersey.

Στα έγγραφα εμπεριέχονται  νέες λεπτομέρειες για μεγάλα σκάνδαλα που ξεκινούν από τις πιο «κακόφημες» εταιρείες στοιχημάτων και την κλοπή χρυσού, μέχρι το σκάνδαλο δωροδοκίας της ΦΙΦΑ, του διεθνούς οργανισμού που διοικεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Τα έγγραφα παρουσιάζουν πως η δικηγορική εταιρεία που έχει ο Juan Pedro Damiani, μέλος της επιτροπής δεοντολογίας της ΦΙΦΑ, φαίνεται πως είχε επαγγελματικές σχέσεις με τρία άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της ΦΙΦΑ, με τον πρώην αντιπρόεδρό της, τον Εουχένιο Φιγκερέδο και τους πατέρα και γιο,  Hugo and Mariano Jinkis, οι οποίοι έπαιζαν στοιχήματα και εμπλέκονται σε σκάνδαλα δωροδοκίας για να αποκτήσουν τα δικαιώματα εκπομπής των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων της λατινικής Αμερικής. Τα έγγραφα δείχνουν πως η δικηγορική εταιρεία του Damiani στην Ουρουγουάη εκπροσωπούσε μια υπεράκτια εταιρεία που σχετιζόταν με τους Jinkis και άλλες επτά που σχετίζονται με τον Φιγκερέδο.

Ύστερα από τις αποκαλύψεις του Ιcij (Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων) , η επιτροπή δεοντολογίας της ΦΙΦΑ, ξεκίνησε μια προκαταρκτική διαδικασία ελέγχου της δικηγορικής εταιρεία του Damiani και του Figueredo. Aξιωματούχος της επιτροπής δεοντολογίας ανέφερε πως ο Νταμιάνι παραδέχθηκε την σχέση της εταιρείας του με τον Φιγκερέδο στις 18 Μαρτίου, την επόμενη μέρα ακριβώς αφού η επιτροπή είχε κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις για τη σχέση του τελευταίου με τον Φιγκερέδο.

Το όνομα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή, Λιονέλ Μέσσι, βρίσκεται επίσης ανάμεσα στα έγγραφα που διέρρευσαν.  Ο Λιονέλ Μέσσι μαζί με τον πατέρα του έχουν μια υπεράκτια εταιρεία, ονόματι Mega Star Enterprises Inc. , η οποία δημιούργησε και τα προβλήματα του ποδοσφαιριστή με την εφορία που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ισπανία.

Η Mossack Fonseca, γενικά κάνει ο,τι μπορεί για να προστατέψει τους πελάτες της, είτε είναι αναγνωρίσιμα πρόσωπα είτε άγνωστοι. Στη Νεβάδα, οι διαρροές δείχνουν πως η εταιρεία προσπάθησε να προστατέψει τα συμφέροντα των πελατών της από νομική δράση ενός περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, αφαιρώντας έγγραφα από το παράρτημά της στο Λας Βέγκας, βάζοντας τους υπεύθυνους πληροφορικής (tech gurus) να «σκουπίσουν» τα μηνύματα από κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Τα έγγραφα επίσης αποκαλύπτουν πως η Mossack Fonseca, παραποιεί ημερομηνίες σε έγγραφα πελατών της για να μπορέσουν να κερδίσουν μια οικονομική δικαστική διαμάχη.

Σε μια έγγραφη απάντηση που έλαβε το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων, η εταιρία απάντησε πως «δεν παραποιεί ούτε προμοτάρει παράνομες διαδικασίες. Οι ισχυρισμοί σας πως παρέχουμε στους μετόχους μας εργαλεία που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν για να κρύψουν την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών, είναι απολύτως αβάσιμοι».

Επίσης, απαντώντας στην κατηγορία της παραποίησης ημερομηνίας στα έγγραφα, απάντησε πως «πρόκειται για μια αποδεκτή τακτική και κοινότοπη στον κλάδο μας και στόχος δεν είναι να καλύψει παράνομες πράξεις».

Σε ερώτηση αν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για πελάτες της, απάντησε πως δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο, λόγω της πολιτικής απορρήτου που διέπει την εταιρεία.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Ramon Fonseca, σε μια συνέντευξή του στην τηλεόραση του Παναμά, υποστήριξε πως η εταιρεία του δεν φέρει καμία ευθύνη για τους πελάτες της και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις υπεράκτιες εταιρείες τους. Παρομοίασε την εταιρεία με μια αυτοκινητοβιομηχανία που η ευθύνη της τελειώνει μόλις το αυτοκίνητο κατασκευαστεί. «Το να κατηγορήσει κανείς την εταιρεία για το πώς διαχειρίζονται οι πελάτες της τις υπεράκτιες εταιρείες τους, είναι σαν να κατηγορεί κάποιος την αυτοκινητοβιομηχανία, αν το αμάξι που  κατασκεύασε χρησιμοποιηθεί σε μια ληστεία», είπε χαρακτηριστικά ο Ramon Fonseca.

Πηγή:http://www.thepressproject.gr/article/92089/Ti-lene-ta-Panama-Files


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: 

Για το ρόλο των offshore (υπεράκτιων εταιρειών) και για το τί μπορεί να γίνει (με την προϋπόθεση οτι υπάρχει πολιτική βούληση) διαβάστε το παρακάτω άρθρο του Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημ. Καζάκη -Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011!!!

.........................................

Υπάρχουν λεφτά!

Του Δημ. Καζάκη

Όλοι θυμόμαστε την προεκλογική διαπίστωση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι λεφτά υπάρχουν. Το έλεγε για να πείσει ότι δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας και περικοπών σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Μετά τις εκλογές και τα απανωτά μνημόνια, υπήρξαν πολλοί που τον κατηγόρησαν ότι έλεγε ψέματα. Όμως η αλήθεια είναι άλλη. Τα λεφτά πράγματι υπάρχουν και βρίσκονται συσσωρευμένα σε τεράστιες κινητές και ακίνητες ιδιωτικές περιουσίες.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Gredit Suisse, Global Wealth Databook, (Οκτώβριος 2010) οι ιδιωτικές περιουσίες των πιο πλούσιων Ελλήνων αυγαταίνουν διαρκώς και περισσότερο. Στον πίνακα 1 παρατηρούμε την εξέλιξη του συνολικού ιδιωτικού πλούτου στην Ελλάδα (κινητού και ακίνητου) από το 2000 έως και το 2010. Αισίως το 2010 ο συνολικός ιδιωτικός πλούτος στην Ελλάδα ήταν 3 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικού πλούτου και αφορούν όσους έχουν διαθέσιμο πλούτο τέτοιον που χρειάζονται επαγγελματίες διαχειριστές για να τον αξιοποιήσουν. Αυτό σημαίνει ότι στον πλούτο αυτό δεν περιλαμβάνονται όλοι εκείνοι που έχουν κάποια ομόλογα εν είδη αποταμίευσης, ούτε κάποια ακίνητα εν είδη εξασφάλισης. Τα στοιχεία που παραθέτουμε αφορούν περίπου 60 χιλιάδες Έλληνες κατοίκους και μιλάμε για εγχώρια περιουσία (κινητή και ακίνητη) που δεν εμφανίζεται, ούτε καταγράφεται πουθενά.

Ο κινητός πλούτος, που αποτελείται από μετρητά (ρευστά), χρεόγραφα (μετοχές, ομόλογα, κλπ.) και άλλα (χρυσός, κοσμήματα, κλπ.) ανήλθε για το 2010 σχεδόν σε 340 δις δολ., περίπου όσο το ΑΕΠ της χώρας. 
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ιδιωτικός κινητός πλούτος δεν φορολογείται στην Ελλάδα, ενώ η διάρθρωσή του καταγράφεται στον πίνακα 2. Να σημειώσουμε επίσης ότι πρόκειται για αποθεματικό πλούτο, δηλαδή για αποθησαυρισμό και δεν χρησιμοποιείται στην οικονομία με την μορφή επενδύσεων. Πρόκειται καθαρά για παρασιτική κερδοσκοπία.

Αν επιβαλλόταν ένας ελάχιστος φόρος της τάξης του 20% στον ιδιωτικό κινητό πλούτο, τότε θα μπορούσε να αποφέρει για το 2010 έσοδα της τάξης των 68 δις δολ., ή 49 δις ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα τακτικά φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού για το 2010 ήταν της τάξης των 50 δις ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο με την φορολογία του ιδιωτικού κινητού πλούτου θα μπορούσαν να είχαν διπλασιαστεί σχεδόν τα τακτικά κρατικά έσοδα. Ή έστω θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί οι απανωτές αυξήσεις στο ΦΠΑ και στην άμεση φορολογία των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση και η τρόικα προτίμησε να προσφέρει ασυλία στον παρασιτικό πλουτισμό και να βαθύνει την ύφεση της οικονομίας με τις φοροεπιδρομές.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνει κανείς και με τον ιδιωτικό ακίνητο πλούτο, ο οποίος αφορά σε ακίνητα και γη. Ο συνολικός ιδιωτικός ακίνητος πλούτος το 2010 ξεπέρασε το ΑΕΠ της χώρας σχεδόν 2,5 φορές και ανήλθε στα 736 δις δολ., ή 526 δις ευρώ. Πόσα από αυτά τα ακίνητα φορολογούνται; Ουσιαστικά κανένα, διότι έχουν περάσει κατά κύριο λόγο στην κυριότητα υπεράκτιων εταιρειών (offshore).

Αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση, το καρκίνωμα των υπεράκτιων εταιρειών θα είχε εκλείψει. Οι εταιρείες offshore έχουν μόνο μια χρησιμότητα: να κρύβουν την ταυτότητα των κατόχων του κινητού και ακίνητου πλούτου που βρίσκεται στην κυριότητά τους. Δεν έχουν καμμιά άλλη χρησιμότητα στην οικονομία. Επομένως μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και δεν είναι αιχμάλωτη οικονομικών κυκλωμάτων, θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει στα εξής άμεσα μέτρα:
1ο Να απαγορεύσει την λειτουργία των offshore στην Ελληνική επικράτεια.2ο Να δεσμεύσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακίνητων) που βρίσκονται στην κυριότητα αυτών των εταιρειών.3ο Να ζητήσει αποδείξεις κυριότητας και πόθεν έσχες αυτών των περιουσιακών στοιχείων από τα φυσικά πρόσωπα που θα τα διεκδικήσουν. Όποιος αποδείξει ότι είναι δικά του νόμιμα, τότε θα του αποδίδονται αφού φορολογηθούν δεόντως.4ο Να κατασχέσει υπέρ του δημοσίου όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν αποκτηθεί νόμιμα, ή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν νόμιμα.
Με βάση το ξέπλυμα χρήματος και περιουσιών στο οποίο επιδίδονται ντόπια και ξένα κυκλώματα της οικονομίας, της πολιτικής και του εγκλήματος, είναι μάλλον σίγουρο ότι μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων που θα δεσμευτούν από τις καταργημένες offshore, θα καταλήξουν τελικά υπέρ του δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό μπορούν άμεσα να βρεθούν τα απαραίτητα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει το κράτος στον δανεισμό στις διεθνείς αγορές, ή να προχωρήσει σε μέτρα δραστικής λιτότητας και περικοπών σε αναγκαίες δαπάνες.

Πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα; Καθόλου δύσκολο, απλά χρειάζεται η κατάλληλη πολιτική εξουσία. Μπορεί να προκύψει μια τέτοια εξουσία από το υπάρχων πολιτικό σύστημα; Ούτε κατά διάνοια. Ούτε καν από την αριστερή αντιπολίτευση, η οποία έχει ξεχάσει και έχει εγκαταλείψει τη σχέση της με τα λαϊκά και εργατικά στρώματα. Με εξαίρεση βέβαια το κυνήγι των ψήφων. Η πολιτική εξουσία που μπορεί να θεμελιώσει μια ριζικά διαφορετική πορεία για τη χώρα είναι μία. Κι αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μια κυβέρνηση που θα εκφράζει την οργανωμένη και ενωμένη σε μέτωπο τύπου ΕΑΜ πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού.





Πηγή: http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2011/05/blog-post_25.html

 http://monaxeros.blogspot.gr/2016/04/panama-papers.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου