.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο Αλέξης αποκαλύπτεται, στη θέα του στόματος του λύκου

Ο Αλέξης αποκαλύπτεται, στη θέα του στόματος του λύκου

tsipras usa 27-1
H οντισιόν του αρχηγού της ελληνικής «αριστεράς» κ. Τσίπρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ΔΝΤ 
Του Bill Van Auken 
WSWS 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 
Ενώ η Ελλάδα βυθίζεται ολοένα στην κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός του κόμματος της …αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς), επισκέφθηκε τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να παραστεί σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΔΝΤ και να κάνει διάφορες δημόσιες εμφανίσεις.
Και ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατέφευγε σε μεθόδους αστυνομικού κράτους για να σπάσει την απεργία των εργαζομένων του μετρό της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας επωφελήθηκε από την ευκαιρία που του προσέφερε το ταξίδι του για να δηλώσει σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΔΝΤ ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν σε περίπτωση που θα αναλάβει την εξουσία.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα που ηγείται της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία, έχουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά. Έχοντας αποσπάσει το 27 % των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακηρύχθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και δεδομένου ότι διογκώνεται η λαϊκή οργή για τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας και τους δραματικούς δείκτες ανεργίας, υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε κατάλληλα την περιοδεία του στις ΗΠΑ, προκειμένου να διαβεβαιώσει το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ ότι, σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα αυτή η εικασία, θα μπορούν να είναι ήσυχοι ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπηρετήσουν το σύστημα ως πυλώνες της καπιταλιστικής σταθερότητας, και θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να καταστείλουν τους επαναστατικούς αγώνες της ελληνικής εργατικής τάξης.
 «Ελπίζω να σας έπεισα ότι δεν είμαι τόσο επικίνδυνος όσο κάποιοι ισχυρίζονται»,δήλωσε ο κ. Τσίπρας, χαμογελώντας με νόημα στο ακροατήριο που ήρθε να τον ακούσει στην ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το think tank τουΙδρύματος Brookings στην Ουάσιγκτον.
Την Τετάρτη, 23/01, ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Eric Rubin, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τον Καύκασο, καθώς και με τον Christopher Smart, ειδικό γραμματέα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών για θέματα που αφορούν στην Ευρώπη και την Ευρασία.
Την επομένη, 24/01, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου συναντήθηκε με τον υπ’ αριθμό 2 αξιωματούχο του και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΝΤ, David Lipton.
Μετά τις επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας με τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου, το ΔΝΤ εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο κ. Lipton και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά με τις επαφές που είχε με αξιωματούχους του ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι, ενώ υπήρξαν «συμφωνίες και διαφωνίες», από την συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέκυψε η «κοινή εκτίμηση» ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα. Στην δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι κατά την άποψή του η Ελλάδα είναι σε θέση να παιξει «σημαντικό ρόλο» στην διασφάλιση της διεθνούς σταθερότητας και θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική η οποία «θα βασίζεται στην επιμονή και την συνέπεια». Σε άλλα σημεία της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις τις οποίες διατηρεί η Ελλάδα προς το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε σε αρκετές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις ΗΠΑ. Η πιο σημαντική ομιλία του έγινε την Τρίτη, 22/01, στην Ουάσιγκτον, στο Ίδρυμα Brookings, και απευθύνονταν σαφώς προς το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο. (Το πρωτότυπο και πλήρες κείμενο της ομιλίας του μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).
«Υπάρχει πράγματι κάποιος λόγος για τον οποίο πρέπει να φοβάται κανείς την αριστερά στην Ελλάδα σήμερα»; αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας στην μέση περίπου της ομιλίας του. «Άκουσα τον προηγούμενο ομιλητή να λέει ότι εκπροσωπώ τη ριζοσπαστική αριστερά [μεταφράζοντας στα Αγγλικά το όνομα του κόμματός του]. (…) Αλλά με ποιον τρόπο είμαστε στ’ αλήθεια ριζοσπαστικοί; Όσοι επιδίδονται σε κινδυνολογίες θα σας πουν ότι, όταν το κόμμα μας θα αναλάβει την εξουσία, θα σχίσει τις συμφωνίες μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει την χώρα μας από την Ευρωζώνη, θα διακόψει όλες τις σχέσεις που διατηρεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα με τον πολιτισμένο κόσμο της Δύσης, και στη συνέχεια θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα τύπου Βόρειας Κορέας».
Διαβεβαίωσε δε το ακροατήριό του ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να διασώσει την χώρα και να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη». 
Η κυρίως πρότασή του, στην οποία αναφέρθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ήταν το λεγόμενο “κούρεμα” για τους δανειστές της Ελλάδας σε κρατικό επίπεδο, κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και χώρες της Ευρωζώνης, κάτι ανάλογο με την άφεση χρέους που δόθηκε σε τράπεζες και ιδιώτες δανειστές τον Οκτώβριο του 2011, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να μειωθεί κατά το ήμισυ το ποσό που ορίστηκε ως τόκος επί του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να αποποιηθεί του χρέους της Ελλάδας ή να σχίσει το μνημόνιο το οποίο συνυπέγραψε η Ελλάδα με την λεγόμενη «Τρόικα» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), και βάσει του οποίου επιβάλλονται τα μέτρα λιτότητας, αλλά απλώς θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του.
Σε κάποια στιγμή, ρωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από κάποιον στο ακροατήριο γιατί θα πρέπει να αναμένει ο ελληνικός λαός από αυτόν κάτι διαφορετικό από αυτό που του έδωσε τελικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, «ο οποίος», όπως είπε ο ερωτών, «ήταν αρχικά αντίθετος με το μνημόνιο και τώρα το υποστηρίζει». 


«Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τους πολιτικούς να λένε άλλα πριν εκλεγούν και άλλα από τη στιγμή που αναλαμβάνουν την εξουσία», απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Όπως βλέπετε, εμείς λέμε μόνο πράγματα που πιστεύουμε και θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε. Δεν λέμε τίποτε το εξωπραγματικό».
Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε το 27 % των ψήφων στις εκλογές του 2012, με βάση την υπόσχεσή του ότι θα απέσυρε όλα τα μέτρα που είχαν επιβληθεί από τις πρόσφατες κυβερνήσεις και ότι θα καταργούσε το μνημόνιο. Ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην Ουάσιγκτον, δεν έχει καμμία πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο. Η αντιμνημονιακή φρασεολογία του έχει ως στόχο απλώς να κατευνάσει την οργή των Ελλήνων εργαζομένων, διοχετεύοντάς την προς περισσότερο «αβλαβείς» διαύλους.
Από την πλευρά του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον, υπήρξε, μέχρι ενός σημείου, αποδοχή των προτάσεων του κ. Τσίπρα, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως μια περαιτέρω στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά.
Κατά την άποψη του Domenico Lombardi, παλιού μέλους του Ιδρύματος Brookings και πρώην αντιπροσώπου της Ιταλίας στο ΔΝΤ,


…«η περιοδεία αυτή αποτελεί ένδειξη της συνεχούς εξέλιξης του πολιτικού προφίλ του κ. Τσίπρα κατά τρόπο που πλησιάζει περισσότερο το προφίλ ενός σοσιαλδημοκράτη». 
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Wall Street Journal, ο Lombardi υπογράμμισε επίσης ότι
…«η αμερικανική περιοδεία του Τσίπρα σηματοδοτεί την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς μια πιο ισορροπημένη και πολιτικά ώριμη θέση, που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξασφαλίσει ευρύτερη στήριξη στην Ελλάδα και είναι αναμφίβολα πιο «εύπεπτη» στο εξωτερικό».
Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Brookings αναφέρεται επίσης:
«Σε μια χώρα όπου οι αριστεροί έχουν κατά παράδοση εμπρηστικές τάσεις, είναι επιρρεπείς στη βία και υιοθετούν επιθετικά αντιαμερικανική στάση, ο κ. Τσίπρας έδωσε την εντύπωση ενός πρόσχαρου, ευγενικού, ρεαλιστή πολιτικού, πρόθυμου να ακούσει τις απόψεις των Αμερικανών (…) ενώ μίλησε με συμπάθεια για τις εκκλήσεις του Προέδρου Ομπάμα για κοινωνική δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση της ανάληψης των καθηκόντων του ως νέου Προέδρου».
Πράγματι, στην ομιλία του στις 22/01, ο κ. Τσίπρας εξήρε τις πολιτικές της κυβέρνησης Obama και του Δ.Σ. της Federal Reserve, ενώ μίλησε με θετικά σχόλια για τις κοινωνικές συνθήκες στις ΗΠΑ.
«Ένα από τα πράγματα που παρατηρώ αυτές τις δύο τελευταίες μέρες που βρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, «είναι ότι η Αμερική είναι μια χώρα που δεν βρίσκεται σε κατάσταση κατάθλιψης, όπως η ΕλλάδαΔεν έχω δει πουθενά κλειστά καταστήματα. Δεν έχω δει πουθενά λυπημένα πρόσωπα. Δεν έχω δει πουθενά κανένα σημάδι απελπισίας. Η Αμερική κατάφερε να κρατηθεί μακριά από την δυστυχία παρά την κρίση του 2008».
Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης το βράδυ της Πέμπτης, 24/01, ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε ένα ελαφρώς πιο «αριστερό» προφίλ, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού του, υπενθυμίζοντας την τάση ανάπτυξης των φασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα με επικεφαλής το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Στην ίδια ομιλία κάλεσε το κοινό του να συμπορευθεί με τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση τρόπων «να στηριχθεί η δημοκρατία, η οποία απειλείται από τον φασισμό και τον νεοναζισμό». 
Η πολιτική πραγματικότητα, ωστόσο, βρίσκεται κάπου αλλού και προδίδεται από την διγλωσσία ψευδοαριστερών κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει την λιτότητα στα λόγια, ενώ στην πράξη υποστηρίζει την καπιταλιστική σταθερότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι ακριβώς αυτή η διγλωσσία που έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής, επιτρέποντας στους φασίστες να αυτοπαρουσιάζονται ως μαχητικοί πολέμιοι της ΕΕ, των τραπεζιτών και του πολιτικού κατεστημένου, του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου