Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 23 και 26 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: «Οι επιλογές των πολιτών στα ζητήματα που έθεσε η έρευνα είναι σαφής. Το μνημόνιο ήταν ένα μεγάλος λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει τη στάση της έναντι στη τρόικας. Τέλος, οι πολίτες προκρίνουν αλλαγές στα υπουργεία που ασχολούνται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα έναντι εκείνων που ασχολούνται με την οικονομία».
Στην ερώτηση πολλαπλών επιλογών σχετικά με την διαπραγματευτική στάση που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, περισσότεροι από 5 στους 10 (56%) υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει την στάση της. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, του 26%, συγκέντρωσε η επιλογή να παραιτηθεί η υπάρχουσα Κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ενώ, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό ανήλθε μόλις στο 9% αναφερόμενο στην επιλογή η Κυβέρνηση να διατηρήσει την στάση που έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα. Και εδώ, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό το οποίο ανήλθε στο 9% αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ερώτηση.
Το τρίτο και τελευταίο από τα ερωτήματα επικαιρότητας που εξετάζει το ΕΒΕΑ στο Οικονομικό Βαρόμετρο ανά δίμηνο, εστιάζει στην ανάγκη για αλλαγές προσώπων στην Κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες κλίθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στα πρόσωπα που σχετίζονται με το υπουργείο οικονομικών και σε εκείνα που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σχεδόν 5 στους 10 (49%), θεωρεί βασική την ανάγκη για ανανέωση στα πρόσωπα που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα, ενώ 3 στους 10 πιστεύουν ότι οι αλλαγές προσώπων πρέπει να εστιαστούν στο υπουργείο οικονομικών. Αξιοσημείωτο όμως είναι το αρκετά υψηλό ποσοστό αποχής του 21% το οποίο σημειώθηκε στην ερώτηση αυτή, γεγονός που ίσως να σχετίζεται με την έλλειψη αισιοδοξίας που μπορεί να επιφέρει μια ανανέωση προσώπων σε υπουργικό/κυβερνητικό επίπεδο.
Ολοκληρώνοντας την έρευνα του Οικονομικού Βαρομέτρου για το δεύτερο δίμηνο του 2013, δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα δυο βασικά ερωτήματα που εξετάζονται την τελευταία διετία σε κάθε τέτοια έρευνα, και σχετίζονται με την γνώμη των πολιτών για την πορεία τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και των προσωπικών τους οικονομικών. Αναφορικά με την πορεία την Ελληνικής Οικονομίας τα ποσοστά παρέμεινα σχεδόν αμετάβλητα από εκείνα που σημειώθηκαν στην έρευνα του Φεβρουαρίου, με τον δείκτη αισιοδοξίας να αυξάνεται κατά μόλις 2%, ενώ αντίθετα, ο δείκτης απαισιοδοξίας μειώθηκε κατά 1%. Πιο αναλυτικά, η πλειοψηφία των πολιτών είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των δημόσιων οικονομικών σε ποσοστό 72%, ενώ μόλις το 17% είναι αισιόδοξοι. Επιπλέον, το 11% των ερωτηθέντων απείχε από την ερώτηση αυτή.
Συνεχίζοντας, σχετικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, σχεδόν 8 στους 10 (77%) συμμετέχοντες είναι απαισιόδοξοι, ενώ μόλις το 13% διατηρεί τάσεις αισιοδοξίας. Και εδώ σημειώθηκε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό αποχής, το οποίο ανήλθε στο 10%.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου