.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Οι μισθοί πείνας δεν βοηθούν στην ανάκαμψη μιας οικονομίας

Η Εφημερίδα των Συντακτών

28/05/14

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποδομεί τις νεοφιλελεύθερες εργασιακές και οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 4 χρόνια στη χώρα μας.
  Του Μπάμπη Μιχάλη

Ηχηρό χαστούκι στις νεοφιλελεύθερης έμπνευσης εργασιακές και οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 4 χρόνια στο «πειραματόζωο Ελλάδα» αποτελούν τα όσα διαμηνύει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

«Η ανάπτυξη δεν συμβαίνει από μόνη της μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών, της απελευθέρωσης του εμπορίου και των άμεσων ξένων επενδύσεων… Η κοινωνική προστασία, ο σεβασμός στους βασικούς κανόνες εργασίας και οι πολιτικές που προωθούν την κανονική απασχόληση είναι επίσης καθοριστικές για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, οι οποίες με τη σειρά τους βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης, αυξάνουν την εγχώρια κατανάλωση και οδηγούν τη συνολική οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Οι ευκαιρίες μιας αξιοπρεπούς θέσης εργασίας για τις γυναίκες και τους άνδρες βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα μειώνουν τη φτώχεια», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης «World of Work 2014: Developing with jobs» ο γενικός γραμματέας της ILO Γκάι Ράιντερ.

Ποιοτικές θέσεις

Η έκθεση της ILO υπογραμμίζει ότι σε μια περίοδο που η Ευρώπη παραμένει κολλημένη στη νωθρή οικονομική της ανάκαμψη και τις αμφιλεγόμενες πολιτικές ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες «πιάνουν» τις ανεπτυγμένες επενδύοντας σε ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Διαπιστώνει ότι σε όσες αναπτυσσόμενες χώρες έγιναν τέτοιου είδους επενδύσεις στις αρχές της περασμένης δεκαετίας –μεταξύ άλλων και σε Σενεγάλη, Περού, Βιετνάμ- το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους βελτιώθηκε περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες (αναπτυσσόμενες χώρες), ενώ μετά το 2007 αυτές απόλαυσαν και σημαντική οικονομική ανάπτυξη.

Η ILO υποστηρίζει έτσι ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι διατηρήσιμη μόνον αν βασίζεται σε ασφαλείς και καλές εργασιακές συνθήκες και μισθούς και σε αγώνα για τη μείωση της ανισότητας.

«Οι δουλειές, τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική πρόνοια και ο διάλογος αποτελούν αναπόσπαστα συστατικά της ανάπτυξης», υπογραμμίζει, αμφισβητώντας ευθέως την οικονομική «αποτελεσματικότητα» των πολιτικών των μισθών πείνας, συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και της υιοθέτησης όλο και πιο ελαστικών μορφών απασχόλησης. Πολιτικές που εφαρμόζονται με πρόφαση τη βελτίωση της παραγωγικότητας από όλες τις συντηρητικές κυβερνήσεις της γηραιάς ηπείρου.

Η ILO μάλλον δικαιώνεται, αφού το μόνο που έχουν επιτύχει οι παραπάνω πολιτικές στην Ευρώπη είναι νέες χαμένες γενιές. Τρεις ευρωπαϊκές χώρες -Βοσνία, Ελλάδα, Ισπανία- έχουν σήμερα την υψηλότερη ανεργία νέων σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, παρά τις θετικές τάσεις και τη βελτίωση που σημείωσαν κάποιες αναπτυσσόμενες οικονομίες, η ILO δεν παραλείπει να σημειώσει ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους του αναπτυσσόμενου κόσμου (περίπου 1,5 δισ. άνθρωποι) κατέχουν σήμερα επισφαλή θέση εργασίας. Εχουν δηλαδή μικρότερες πιθανότητες συλλογικής σύμβασης, σύνταξης, κοινωνικής πρόνοιας, υγειονομικής περίθαλψης, ενώ παγιδεύονται σε χαμηλής παραγωγικότητας και αμοιβής θέσεις απασχόλησης. Ακόμη 839 εκατ. εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες κερδίζουν λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και βουλιάζουν. Αποτελούν το 1/3 του συνολικού εργατικού δυναμικού του πλανήτη.

200 εκατομμύρια άνεργοι παγκοσμίως

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε πέρυσι παγκοσμίως κατά 4 εκατομμύρια, στα 200 εκατομμύρια. Συνολικά ο πλανήτης έχει σήμερα 30,6 εκατομμύρια περισσότερους άνεργους απ’ ό,τι πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το 2008.

Η ILO προβλέπει ότι ο αριθμός των ανέργων θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος κατά 3,3 εκατομμύρια, ενώ ώς το 2019 θα έχει προσεγγίσει τα 213 εκατομμύρια. Ακόμη, στην επόμενη πενταετία θα χρειαστούν περί τα 200 εκατ. νέες θέσεις εργασίας για να καλυφθεί ο αριθμός των νεοεισερχομένων στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Η μετανάστευση

Στην έκθεση υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο για την ανεργία λόγω της μετανάστευσης. Πέρυσι 231,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε άλλη χώρα από αυτήν που γεννήθηκαν.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε από το 2000 στα 57 εκατομμύρια και το 19% αυτής της αύξησης σημειώθηκε την τελευταία τριετία. Ακόμη οι ανεπτυγμένες οικονομίες και η Ευρωπαϊκή Ενωση προσέλκυσαν το 51% των μεταναστών αφού η μέση αναλογία των αμοιβών σε σχέση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι τεράστια (10:1).
 http://www.efsyn.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου