.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)
Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ


Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrioΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Αίτημα Πολιτών της Σάμου προς το Δ.Σ. για τη λειτουργία των hotspot και την παρουσία Τούρκων αξιωματικών στο νησί
 Αποτέλεσμα εικόνας για epamsamou
Το ΕΠΑΜ Σάμου στηρίζει την κίνηση των Πολιτών και συλλογικοτήτων της Σάμου να καταθέσουν αίτημα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλοντας  την παρουσία Τούρκων αξιωματικών στο νησί και τη νέα λειτουργία των hotspot ως κλειστά κέντρα κράτησης. 

 Αποτέλεσμα εικόνας για κέντρα κράτησης  Αποτέλεσμα εικόνας για τούρκοι αξιωματούχοι

Όσοι πολίτες της Σάμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πρωτοβουλίας πολιτών της προηγούμενης εβδομάδας αποφάσισαν να επιδόσουν  στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σάμου προς ψήφιση κείμενο που θα αφορά τη νέα λειτουργία των hotspot ως κλειστά κέντρα κράτησης, που επιβάλει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και την παρουσία Τούρκων αξιωματικών (στρατοχωροφύλακες) στη Σάμο (όπως και σε  Χίο Λέσβο, Κω), που προβλέπεται από την ελληνοτουρκική συμφωνία που υπογράφτηκε στη Σμύρνη.  Στο κείμενο παρουσιάζονται  προβληματισμοί και ανησυχίες των πολιτών, καθώς  τα νέα αυτά δεδομένα συνεξετάζονται με μια σειρά άλλων παραμέτρων που βρίσκονται εν εξελίξει, όπως τη διεθνή στρατιωτική παρουσία της Frontex και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό  δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, την αποστασιοποίηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που καταγγέλλει τη παραπάνω συμφωνία της Ε.Ε.,  την στάση της Τουρκίας που από παράγοντας του προβλήματος  παρουσιάζεται ως βασικός ρυθμιστής επίλυσής  του. Το κείμενο θέτει μια σειρά από λογικά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των Τούρκων αξιωματικών, τη λειτουργία των hotspot και τους φορείς απ’ όπου ελέγχονται και, στηριζόμενο στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται, καταλήγει σε δύο αιτήματα: α) την άμεση απομάκρυνση των Τούρκων αξιωματικών, καθώς η παρουσία τους είναι παράνομη, από τη στιγμή που δεν έχει επικυρωθεί με πράξη της Βουλής η προαναφερόμενη διμερής συμφωνία, β) την αναίρεση της παραχώρησης του hotspot ως κέντρο κράτησης, καθώς έχει καταπατηθεί η προηγούμενη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Προτείνει επίσης η ταυτοποίηση και ο έλεγχος των μεταναστών και των προσφύγων να γίνεται στα απέναντι μικρασιατικά παράλια υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, και τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των πολέμων που διεξάγονται.
Το κείμενο θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κοινοποιηθεί επίσης προς την Περιφέρεια και τον Βουλευτή της Σάμου, με αίτημα να προωθηθεί στα αρμόδια υπουργία και στη Βουλή των Ελλήνων. Θα ανακοινωθεί η ημερομηνία συζήτησης και ψήφισής του. 
Θα οριστούν επίσης συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης υπογραφών, σε Βαθύ,  Πυθαγόρειο και Μαραθόκαμπο, που θα ανακοινωθούν σύντομα.  Στο Καρλόβασι είναι το περίπτερο στην οδό Ιπ. Ζαϊμη απέναντι από το Cinema. Στο Βαθύ στην πλατεία Πυθαγόρα  (λιοντάρι), την Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00 - 19.00 και Σάββατο 1.00-13.00. Σύντομα επίσης θα αναρτηθεί και πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπογραφών.

Καλούμε όσους πολίτες και συλλογικότητες ασπάζονται τους προβληματισμούς και συμφωνούν με τα αιτήματα να τα στηρίξουν με την υπογραφή τους και να το διαδώσουν

............................................................................................................................................................

                           ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
....................................................................... ............................................................................

ΠΟΛΙΤΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΑΜΟΥ

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΜΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  1. Στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,
κα Καλογήρου Χριστιάνα,
με αίτημα να κοινοποιηθεί το παρόν στα αρμόδια υπουργεία
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Κουντουριώτη 1, 
81100 Μυτιλήνη, 
Fax. 2251046652, τηλ. 2251352101-3

  1. Στον Βουλευτή Σάμου, κ. Σεβαστάκη Δημ.,
με αίτημα να προωθηθεί το παρόν στην Βουλή των Ελλήνων.
τηλ. 2103706231, 2103706431, FAX 2103706031

ΑΙΤΗΜΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 28 Μαρτίου 2016

ΘΕΜΑ:  Προβληματισμοί και ανησυχίες για την παρουσία Τούρκων  στρατοχωροφυλάκων
 και τη λειτουργία του hotpsot  στη Σάμο

Η παρουσία Τούρκων στρατοχωροφυλάκων στη Σάμο, από την περασμένη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, πέραν του ότι προσβάλει την  εθνική μας αξιοπρέπεια,  καθώς η Τουρκία αποκτά εποπτικές αρμοδιότητες στη χώρα μας, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους που βρίσκονται εν εξελίξει αυτή την περίοδο, και οι οποίες θα αναλυθούν στη συνέχεια, μας προβληματίζει  και μας ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά στην ασφάλειά μας, εθνική και κοινωνική. 
Στις 8 Μαρτίου 2016, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στον ομόλογό του Νταβούτογλου στη Σμύρνη, υπογράφτηκε, στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας[1] [κείμενο κατανόησης (memorandum intent) για την παράνομη μετανάστευση, που συμφωνήθηκε μεταξύ του κ. Τόσκα και του κ.Efkan Ala, υπουργό εσωτερικών της Τουρκίας], βάσει της οποίας ορίζονται Τούρκοι στρατοχωροφύλακες σε 4 ακριτικά νησιά της Ελλάδας (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω), προκειμένου να ελέγχουν τις διαδικασίες επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφτηκε στις 17-18 Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλες. Και οι δύο συμφωνίες τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 20 Μαρτίου 2016.
Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που ορίζει τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη,  προβλέπει ότι στην Τουρκία θα επιστρέφονται όσοι μετανάστες δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας  και γα τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, μετά από προσεχτική εξέταση των αιτήσεων τους, θα ισχύει η αναλογία 1:1, δηλαδή για καθένα  που θα επιστρέφεται ένας θα φεύγει από την Τουρκία για την Ε.Ε.  Οι παράτυποι μετανάστες θα κρατούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης, ενώ οι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενούνται σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής. Τον συντονισμό της όλης διαδικασίας, για την εφαρμογή της συμφωνίας,  έχει ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Maarten Verwey. Αυτός θα συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και την αποστολή 4.000 υπαλλήλων που θα απαιτηθούν από την Ελλάδα, τα κράτη – μέλη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το άσυλο (EASO) και την FRONTEX[2]. 
Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στις 22/3/2016 καταδίκασε  την συμφωνία αυτή και ανακοίνωσε  ότι δε συμμετέχει στην υλοποίησή της, καθώς εκτιμά ότι περιέχει ασάφειες και αντιφάσεις.  Εκφράζοντας ανησυχίες για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή  εφαρμόζεται πριν τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες εγγυήσεις στην Ελλάδα και καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες κράτησης των 12.000 περίπου μεταναστών στην Ειδομένη,  δήλωσε ότι δεν  πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή στην υποχρεωτική κράτηση. Επίσης, καθώς η μετατροπή των λεγόμενων  «hotspot» σε κέντρα κράτησης μεταναστών, που επιβάλλουν οι νέες διατάξεις,  είναι αντίθετη με την πολιτική της,  διακόπτει δράσεις  της στα ελληνικά νησιά[3].
Τα νέα δεδομένα δημιουργούν  διάφορα ερωτήματα, όπως πόσο καιρό θα μείνουν έγκλειστοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, πόσοι άνθρωποι θα στοιβαχτούν σε αυτά, κι αν τελικά η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία και θα σταματήσει την προώθηση προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.
Ομολογία αξιωματούχου της Ε.Ε. ότι θέλουν τη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε Ellis Island[4], και τα προωθούμενα σχέδια για δημιουργία ειδικών οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα[5], υποδηλώνουν ότι ως λύση του μεταναστευτικού θεωρείται από την Ε.Ε. ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα σε συνθήκες κράτησης και εξαθλίωσης, σε μια χώρα που παραπαίει από την οικονομική δυσπραγία ωθώντας όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της στην εξαθλίωση και στη φτώχια. Παράλληλα, το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων από τις όμορες χώρες, η εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η συνέχιση και η αύξηση των προσφυγικών ροών παρά την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας, εγείρουν επιπλέον προβληματισμούς και ανησυχίες.
Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι στις απέναντι μικρασιατικές ακτές βρίσκονται ήδη  1,5 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες που περιμένουν να προωθηθούν στην Ελλάδα και ότι η Τουρκία ελέγχοντας τις ροές επιχειρεί να δημιουργήσει  γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο μέσω  του ΝΑΤΟ[6]. Οι παράτυπες μεθοδεύσεις της Τουρκίας σχετικά με την προώθηση προσφύγων και  οικονομικών μεταναστών από διάφορες χώρες, καταστρατηγώντας τις διεθνείς διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστές προ του 2011[7].  Πρακτικές που όφειλε η ελληνική κυβέρνηση να έχει προ πολλού καταγγείλει στον ΟΗΕ, δεδομένου ότι η Τουρκία, χρηματοδοτώντας και εφοδιάζοντας τον ISIS, είναι από τις χώρες που συμβάλλουν στη δημιουργία προσφυγικών ροών[8], δηλαδή στη δημιουργία του προβλήματος, και φαίνεται τουλάχιστον ειρωνικό να αντιμετωπίζεται ως βασικός ρυθμιστής επίλυσής του. Είναι επίσης γνωστό ότι η Τουρκία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα της βομβαρδίζοντας  πολίτες της και ισοπεδώνοντας πόλεις της επικράτειάς της. Τέλος δεν αμφισβητείται ότι  η κυβέρνηση αυτής της χώρας δεν αναγνωρίζει το status quo του Αιγαίου κι εγείρει αξιώσεις διεκδικήσεων θαλάσσιων περιοχών και νησιών.
Αντί όμως να καταγγελθούν οι πρακτικές της Τουρκίας στους Διεθνείς οργανισμούς, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε με αυτή τη χώρα  διμερή συμφωνία, βάσει της οποίας προβλέπεται η αποστολή Τούρκων στρατοχωροφυλάκων στα ελληνικά νησιά. Το ότι ανατίθεται σε ελληνικό έδαφος εποπτικός – ελεγκτικός ρόλος σε Τούρκους αξιωματικούς, τη στιγμή που η Τουρκία παράγει η ίδια πολιτικούς πρόσφυγες λόγω υποχώρησης των δημοκρατικών θεσμών και αποδεδειγμένης συνεργασίας με την οργάνωση ISIS, ενέχει κινδύνους ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού της ανηθικότητας και της παρανομίας.  Επιπλέον υπάρχουν αρκετές ασάφειες  για  τη δράση και το ρόλο αυτών των αξιωματικών[9], όταν το έργο που από τη συμφωνία προβλέπεται να κάνουν θα έπρεπε να είχε ανατεθεί σε κλιμάκιο του ΟΗΕ.   Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη αποστολή Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία, αν ο όρος αυτός ευσταθεί και προβλέπεται στη συμφωνία.  Γενικώς φαίνεται παράδοξο να ανταλλάσσονται κρατικοί υπάλληλοι μεταξύ χωρών, αντί να επιτελούν το έργο αυτό στη χώρα τους υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, και αναρωτούμαστε σε ποιες άλλες περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται προσφυγικές ροές, έχει συμβεί κάτι ανάλογο.
 Το σημαντικό όμως είναι ότι  το νομικό καθεστώς παρουσίας  Τούρκων αξιωματικών  στα ελληνικά νησιά είναι έωλο, καθώς, βάσει του συντάγματος, για να είναι νόμιμη η παρουσία τους στην Ελλάδα,  θα έπρεπε η διμερής συμφωνία να έχει επικυρωθεί με νόμο από την ελληνική Βουλή, όπου θα οριζόταν και η υποχρέωση υπακοής στους ελληνικούς νόμους  από τους εν λόγω αξιωματικούς, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.  Στην προκειμένη περίπτωση η ελληνική Βουλή φαίνεται ότι δεν είχε καν ενημερωθεί επί του θέματος, όπως αποδεικνύουν οι σχετικές επερωτήσεις βουλευτών[10]. Πέραν του ότι είναι παράνομοι, επιπλέον ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι  αξιωματικοί που είναι ήδη εδώ, ανήκουν στην πρώην μυστική υπηρεσία τουρκικής στρατοχωροφυλακής JITEM, πληρώνονται από το τουρκικό κράτος  και έχουν δικαίωμα ετεροδικείας, δηλαδή μπορούν να προβούν σε συλλήψεις αν κριθεί απαραίτητο. Συνεπώς οι αρμοδιότητές τους δεν φαίνεται να περιορίζονται μόνο στην «επαναπροώθηση», αλλά αντιθέτως κυοφορούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης δραστηριοτήτων πρακτόρευσης και προβοκάτσιας, αν μάλιστα σκεφτούμε ότι ένας από αυτούς  που ήδη έφτασαν είχε διαβατήριο από τα Κατεχόμενα[11], γεγονός που  υποβαθμίστηκε και έγινε αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Την προοπτική αυτή επιτείνουν επίσης οι ασάφειες σχετικά με το ρόλο και τη δράση των Τούρκων αξιωματικών, οι υπάρχουσες συνθήκες γκετοποίησης των μεταναστών και η ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή από την FRONTEX και το ΝΑΤΟ.  Τα ερωτήματα λοιπόν του τίθενται είναι:
Α. Σχετικά με τους Τούρκους αξιωματικούς :
·  Πώς πιστοποιείται το νόμιμον της παρουσίας τους;
·    Σε ποιον υπάγονται, από ποιον επιβλέπεται και ελέγχεται το έργο τους ;
·   ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα παραμονής τους στα ελληνικά
    νησιά ;
·          Θα ενταχτούν στη δομή των hotspot ή θα κινούνται εκτός αυτού ;
Β. Σχετικά με τα hotspot  και τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ως  κέντρα κράτησης και δεδομένου ότι πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί συμπλοκές και ταραχές μεταξύ των μεταναστών με κίνδυνο την αλληλοσφαγή τους.
·  πόσο ασφαλής για την κοινωνία του νησιού μας είναι ο συγχρωτισμός καταπονημένων και εξαθλιωμένων ανθρώπων   διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών σε  στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου υποβιβάζονται σε αλλοδαπούς χωρίς δικαιώματα ; 
·  Πόσο ασφαλείς είναι οι συνθήκες στα στρατόπεδα κράτησης, και ειδικότερα στο
     hotspot της Σάμου ώστε να προληφθούν και να αποφευχθούν ενδεχόμενες ταραχές ;
·  Δεν υποβόσκει πάντοτε ο κίνδυνος οι άνθρωποι αυτοί, αναζητώντας μια αξιοπρεπή
    διαβίωση, να εκβιαστούν και να ωθηθούν στην αντίδραση προσπαθώντας να
    διαφύγουν από τα στρατόπεδα αυτά και τη χώρα μας; 
Γ. Αναφορικά με τον φορέα/ φορείς που έχουν τον έλεγχο, την εποπτεία και την ευθύνη για την  λειτουργία του hotspot Σάμου.
Στο θέμα αυτό διαπιστώνουμε μια γενικότερη σύγχυση. Έχει ανακοινωθεί ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο και όπως έχουμε πληροφορηθεί η διοίκηση των hotspot δεν είναι με σαφήνεια καθορισμένη. Ο στρατιωτικός διοικητής μέχρι τη Δεύτερα είχε το ρόλο συντονισμού διαφόρων  και ετερόκλητων  φορέων, όπως αστυνομία, λιμενικό, εκπροσώπους του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των διαφόρων συνεργατών τους, όπως ΜΚΟ. Η Περιφέρεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πήρε την απόφαση και υπέδειξε τον χώρο λειτουργίας του hotspot, έχει και την πολιτική ευθύνη για την λειτουργία του.
  • Είναι όμως σε θέση οι φορείς αυτοί να ελέγξουν και να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο εγκλωβισμός και ο συγχρωτισμός τόσων ανθρώπων εκεί ;  Μπορούν  να εγγυηθούν την ασφάλεια τόσο για τους μετανάστες όσο και για την κοινωνία της Σάμου; 
  • Το έργο και η δράση των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων ελέγχεται και εποπτεύεται σε τοπικό επίπεδο  από κάποιον από τους παραπάνω φορείς ;
  • Μπορεί κάποιος φορέας να εγγυηθεί ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες δεν υπάρχει περίπτωση να προβοκάρουν εξεγέρσεις των μεταναστών στα κέντρα κράτησης ;
  • Αν η παράμετρος  των ενδεχόμενων κοινωνικών ταραχών,  συνδυαστεί με την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία διεθνών οργανισμών στην περιοχή μας, όπως της FRONTEX  και του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχουν κίνδυνοι στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή και απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς μάλιστα η συμφωνία για την νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο  δεν έχει καν επικυρωθεί από την Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 27, παρ.2) ;  
Βάσει όλων των παραπάνω και  δεδομένου ότι εγείρονται ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, είναι 
έωλο το νομικό πλαίσιο παρουσίας των Τούρκων αξιωματικών στα ελληνικά νησιά, είναι αμφίβολο
 το έργο που θα παράξουν, και  καθώς η διμερής συμφωνία δεν έχει εγκριθεί με νόμο από την 
ελληνική Βουλή, όπως το σύνταγμα προβλέπει, θεωρούμε την παρουσία  
 Τούρκων στρατοχωροφυλάκων στο νησί μας παράνομη  και  απαιτούμε  την άμεση 
απομάκρυνση των εν λόγω αξιωματικών από τη Σάμο.
Δεδομένου ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία hotspot αφορούσε
 μια ανοιχτού τύπου εγκατάσταση φιλοξενίας, όπου οι μετανάστες θα παρέμεναν λίγες μέρες, μετά 
την  μετατροπή του σε κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών επ’ αόριστον και την ανάθεση 
εποπτικού – ελεγκτικού ρόλου σε Τούρκους αξιωματικούς, θεωρούμε ότι η συμφωνία καταπατείται
 και αιτούμαστε να αναιρεθεί η παραχώρηση του hotspot.  
Αντί αυτών προτείνουμε ο έλεγχος προώθησης μεταναστών και προσφύγων να γίνεται στα απέναντι μικρασιατικά παράλια από αρμόδιο  κλιμάκιο του ΟΗΕ που θα συντονίζει και θα επιβλέπει τις όλες διαδικασίες, επιτηρώντας  παράλληλα  την Τουρκία για παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Θεωρούμε δε ότι η μόνη ουσιαστική λύση είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επικράτηση της ειρήνης σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες.
Αιτούμαστε το κείμενό μας να διαβαστεί στο δημοτικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοι να πάρουν θέση ως προς τα αιτήματα με ψηφοφορία. Στην περίπτωση απόρριψης  των αιτημάτων ζητούμε  να απαντηθούν  στους πολίτες της Σάμου γραπτώς και τεκμηριωμένα όλα τα ερωτήματα  που το παρόν κείμενο θέτει..

ΠΟΛΙΤΕΣ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ


[2] Πηγή:http://www.huffingtonpost.gr/2016/03/20/apantiseis-symfwnia-ee-toyrkia-rosfyges_n_9511616.html?1458502351&utm_hp_ref=greece
[3] Ανακοίνωση της Melissa Fleming, Εκπροσώπου Τύπου της Υ.Α. του ΟΗΕ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Palais des Nations στη Γενεύη Βλ. http://www.ergasianet.gr/menu-epikairotita/menu-epik-koinonia/19838-meta220316-19838 * http://www.topontiki.gr/article/164225/apohorei-apo-ta-nisia-i-upati-armosteia-toy-oie-gia-toys-prosfyges-kataggellei-tin
[4] http://aegaio.blogspot.gr/2016/03/ellis-islands.html?spref=fb
[5] http://www.liberal.gr/arthro/35500/apopsi/arthra/protasi-gia-eidikes-oikonomikes-zones-stin-ellada.html
[6] http://www.radio984.gr/?page=article&srv=266&DocID=1308930
[7] Σύλληψη Τούρκων δουλεμπόρων στις Οινούσες στις 20 Μαρτίου 2016, βλ. http://olympia.gr/2016/03/20/%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CE%BA/
[8] www.huffingtonpost.gr/2016/03/19/aporriti-ekthesi-elas-diakinhtes_n_9507042.html?utm_hp_ref=greece
[9] «Απαιτούνται διευκρινήσεις για το «κείμενο κατανόησης» και την « αποστολή» από την Τουρκία αντιπροσωπείας αξιωματούχων», βλ. http://nd.gr/deltia-tipou/simeia-enimerosis-ton-politikon-syntakton-apo-ton-ekprosopo-typoy-tis-neas-dimokratia-3
[10] http://www.kathimerini.gr/852685/article/epikairothta/politikh/dieykriniseis-gia-thn-paroysia-toyrkwn-a3iwmatoyxwn-sta-nhsia-zhta-h-nd * http://newpost.gr/politiki/521251/nd-h-kybernhsh-symfwnhse-thn-paroysia-toyrkwn-aksiwmatoyxwn-sta-nhsia