.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Μήπως η Κύπρος είναι ήδη εκτός ευρώ;


O οργανωμένος και ήρεμος τρόπος με τον οποίο οι Κύπριοι πολίτες σχημάτιζαν την Πέμπτη ουρές έξω από τις τράπεζες δεν πρέπει να οδηγεί σε λανθασμένες εντυπώσεις για την πραγματική σημασία και διάσταση των γεγονότων στην Κύπρο, προειδοποιεί σε άρθρο του στο Forbes o Karl Whelan*.
Όπως γράφει ο ίδιος, πολλοί έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών πηγαίνει καλά επειδή δεν προκλήθηκε πανικός.
Ωστόσο, ο μόνος λόγος που συνέβη αυτό ήταν γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Whelan εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες, σημαίνουν ότι ενώ το ευρώ παραμένει ονομαστικά το νόμισμα της Κύπρου, ένα ευρώ στην Κύπρο δεν είναι ισότιμο με ένα ευρώ οπουδήποτε αλλού.
Ο κ. Whelan σημειώνει ότι είναι δύσκολο να δει κανείς πως μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί αυτοί χωρίς πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας της Κύπρου με την ΕΕ.
Οι καταθέτες με πάνω από 100.000 ευρώ, ακόμα δεν γνωρίζουν πόσα μπορούν να πάρουν πίσω, ενώ αυτοί με κάτω από 100.000 ευρώ μπορεί να ανησυχούν ότι η σειρά τους να δεχτούν το χτύπημα θα έρθει ανά πάσα στιγμή.
Την ίδια ώρα η πιθανή κατάρρευση της οικονομίας ενδέχεται να πυροδοτήσει μια κρατική χρεοκοπία που μπορεί να χτυπήσει τις τράπεζες και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις απώλειες των πιστωτών.
Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων μπορεί να αποσυρθούν αν η ΕΚΤ επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου να παράσχει απεριόριστη ρευστότητα μέσω του ELA. Αλλά όπως αναφέρει ο κ. Whelan, ούτε η ΕΚΤ, ούτε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου θα ενδιαφερθούν να κάνουν κάτι τέτοιο.
Η ΕΚΤ είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά τον ELA και ανησυχεί πολύ για το πώς λήγουν αυτά τα προγράμματα. Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου γνωρίζει ότι πρέπει να αναλάβει το πιστωτικό ρίσκο που σχετίζεται με το δανεισμό του ELA.
Για αυτούς τους λόγους οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν θα αποσυρθούν. Και για όσο ισχύει αυτό, η Κύπρος θα είναι «τυπικά» μόνο μέλος της ευρωζώνης.
Από τη στιγμή που η Κύπρος θα είναι μόνο κατ’ όνομα μέλος της ευρωζώνης, θα παραμένει το ερώτημα για το αν μπορεί να ξαναγίνει ένα φυσιολογικό μέλος ή είναι καλύτερα να γυρίσει σε δικό της νόμισμα.
Σύμφωνα με τον κ. Whelan για να διευκολυνθεί μια επιστροφή στο καθεστώς όπου ένα κυπριακό ευρώ είναι ίσο με ένα ευρώ οπουδήποτε αλλού, πρέπει να αλλάξουν στρατηγική απέναντι στην Κύπρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιτρέψουν στον ESM να αναλάβει τις κυπριακές τράπεζες και να τις ανακεφαλαιοποιήσει. Από τη στιγμή που μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει απίθανη, η συμμετοχή της Κύπρου στο ευρώ θα παραμένει αβέβαιη.
Την ίδια ώρα, ο φόβος ότι μπορεί να επιβληθούν και αλλού περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, θα επηρεάσει την συμπεριφορά των πολιτών και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, προειδοποιεί ο κ. Whelan.
* Ο Karl Whelan είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Έχει εργαστεί στην Fed και στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, ενώ είναι μέλος ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την Επιτροπή για Οικονομικά Θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Forbes, Euro2day
http://www.politis-gr.com/?p=41065

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου