.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Αύξηση των αυτοκτονιών, έξαρση των μεταδοτικών ασθενειών στην Ε.Ε. της κρίσης

Αύξηση των αυτοκτονιών, έξαρση των μεταδοτικών ασθενειών στην Ε.Ε. της κρίσης
 61
Αύξηση των αυτοκτονιών και των μεταδοτικών ασθενειών λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους καταδεικνύει ευρείας κλίμακας μελέτη για την υγεία στην Ευρώπη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet
Οι μεγάλες περικοπές δαπανών και η άνοδος στο ποσοστό της ανεργίας ωθούν περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, ενώ η μείωση του εισοδήματος σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το αποτέλεσμα είναι η αντιστροφή της τάσης που υπήρχε έως το 2007 με τη σταθερή μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών, σε συνδυασμό με το ανησυχητικό ξέσπασμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του AIDS -ακόμη και της ελονοσίας- στην Ελλάδα, αναφέρουν οι ερευνητές που συνέταξαν τη μελέτη.

Στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι απαιτείται ισχυρό σύστημα πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Επισημαίνουν ωστόσο ότι η λιτότητα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο -με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου- έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους «δίχτυα ασφαλείας».

«Υπάρχει σαφές ζήτημα άρνησης της πραγματικότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία, παρά το ότι είναι πολύ προφανείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσμική υποχρέωση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των σχεδίων που εφαρμόζει στην υγεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία μελέτη για όσα προκαλούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα», σημείωσε ο Μάρτιν Μακί εκ του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας, το οποίο στηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Μακί σημειώνει μάλιστα ότι η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της στην υγεία θυμίζει την τακτική που ακολούθησαν οι καπνοβιομηχανίες σε σχέση με τους περιορισμούς στο κάπνισμα.

Ωστόσο, θέτει ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισλανδίας για να υποστηρίξει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Και αυτό γιατί, παρά την σαρωτική κρίση χρέους, η Ισλανδία απέρριψε το σχέδιο λιτότητας, διεξήγαγε δημοψήφισμα και συνέχισε να επενδύει στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν καταγράφηκαν καταστροφικά αποτελέσματα στο χώρο της υγείας από τότε που η κρίση χτύπησε τη χώρα αυτή.

Αντίθετα, ο Μακί και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα συστήματα υγείας δέχονται πιέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας κι αυτό έχει μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται μία αυξανόμενη τάση οι ασθενείς να αναζητούν ετεροχρονισμένα ιατρική βοήθεια, παρότι αυτό μειώνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα καθιστά, μακροπρόθεσμα, ακριβότερη την αντιμετώπιση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Στην Ελλάδα τα νοσοκομεία αγωνίζονται να διατηρήσουν έστω τις βασικές προδιαγραφές λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ενδονοσοκομειακές, ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σειράς κρίσιμης σημασίας φαρμάκων, μεταξύ τους και αυτών για την επιληψία», γράφει το Reuters.

Τριμηνιαία έκθεση Ε.Ε.: Επιδείνωση της κοινωνικής κρίσης
Την επιδείνωση της κοινωνικής κρίσης στην Ε.Ε. αποτυπώνει η τελευταία τελευταία τριμηνιαία επισκόπηση (δ' τρίμηνο 2012) για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η απασχόληση μειώθηκε γενικά και η ανεργία δεν έπαυσε να αυξάνεται, ενώ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παρέμεινε σοβαρή.

Στην έκθεση σημειώνεται πως οι δυσμενείς συνέπειες των δημοσιονομικών περικοπών και της αύξησης της φορολογίας στην απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο γίνονται όλο και πιο εμφανείς σε ορισμένα κράτη-μέλη.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Λάζλο Άντορ παραδέχεται πως «η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να επιδεινώνεται και σε ορισμένα κράτη μέλη δεν προβλέπεται αισθητή βελτίωση της κατάστασης».

Όπως είπε, «οι φτωχότεροι είναι πολύ συχνά αυτοί που πλήττονται περισσότερο» και πρόσθεσε πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για να επιτύχουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και να δώσουν στα άτομα μια πραγματική ευκαιρία ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση»

Το ρεπορτάζ του Euronews για το θέμα

Με την κοινωνική πίεση και την ανεργία να κλιμακώνονται ολοένα και περισσότερο, οι Ευρωπαίοι βιώνουν τις εντονότερες οικονομικές δυσχέρειες. Και το χειρότερο: δεν βλέπουν φως στο τούνελ.

Η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση όσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 είδε την Τρίτη (26/3) το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το EurAktiv.com, και μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι δυσμενείς συνέπειες των περικοπών στις δαπάνες και των φορολογικών αυξήσεων γίνονται βαθμηδόν πιο εμφανείς στην απασχόληση και το επίπεδο ζωής» σε ορισμένα κράτη-μέλη.

Η βίαια δημοσιονομική προσαρμογή επηρέασε την απασχόληση τόσο άμεσα (απασχόληση στο δημόσιο τομέα) όσο και έμμεσα (συνολική ζήτηση). Οι αλλαγές στα συστήματα φορολογίας και πρόνοιας, αλλά και το «ψαλίδι» στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων επέφεραν σημαντικές μειώσεις στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και ανάγκασαν τα ήδη χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά να ρίξουν επιπλέον τα επίπεδα ζωής τους.

Η αναφορά για το Q3 του 2012 υπογράμμιζε πως η ανεργία βρισκόταν σε υψηλό 20ετίας, με τον αριθμό των ανέργων να έχει σπάσει το όριο των 26 εκατομμυρίων!

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η ανεργία σημείωσε περαιτέρω άνοδο. 26,2 εκατομμύρια πολίτες της Ένωσης δεν έχουν δουλειά, δηλαδή 10,8% του ενεργού πληθυσμού. 11,9% ή 19 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωζώνης είναι επίσης άνεργοι, με την περιοχή του ενιαίου νομίσματος να ξεπερνά το κοινοτικό σύνολο των «27» στην αύξηση των ποσοστών αυτών. Ενώ στην ΕΕ η ανεργία κατά το τελευταίο έτος αυξήθηκε συνολικά 0,7%, στο 17μελές μπλοκ κατεγράφη αύξηση της ανεργίας 1,1%.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ τόνισε σχετικά πως «η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη χειροτερεύει συνεχώς και σε έναν αριθμό κρατών-μελών δεν είναι ορατή καμία απτή βελτίωση». Ωστόσο, ο κ. Άντορ απουσίασε από τη – σε χαμηλούς τόνους – παρουσίαση της έκθεσης και η δήλωσή του ήταν σε γραπτή μορφή. Ο εκπρόσωπός του Τζόναθαν Τοντ υπήρξε αποκαλυπτικός, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η ανάγνωση του 85 σελίδων εγγράφου «δεν υπήρξε εύκολη».

Πέραν των όσων ανέφερε ο κ. Άντορ, ο κ. Τοντ επεσήμανε το προφανές, ότι δηλαδή «το μεγαλύτερο πλήγμα συχνά το δέχονται οι φτωχότεροι», ενώ υπογράμμισε και το διηνεκές άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Βορρά και Νότου.

Το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασε 0,5% κατά το Q4 του 2012. Με άλλα λόγια, υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009. Μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών-μελών, ανάπτυξη παρατηρήθηκε σε Γερμανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Αυτή η κλιμακούμενη απόκλιση ερμηνεύεται από τις επίμονα αυξανόμενες κοινωνικές προκλήσεις. Δηλαδή, την ιστορικά υψηλή ανεργία και την απότομη πτώση στο επίπεδο ζωής πολλών νοικοκυριών και κυρίως των νέων ανθρώπων.

Οι αρνητικές διαπιστώσεις δεν τελειώνουν εδώ. Το μερίδιο του πληθυσμού της Ένωσης που αναφέρει οικονομική δυσχέρεια στο νοικοκυριό του παραμένει πολύ παραπάνω από επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά την περασμένη δεκαετία. Συγκεκριμένα, η κρίση έχει πλήξει σχεδόν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά, την ώρα που μεγαλώνει διαρκώς και με σταθερούς ρυθμούς ο αριθμός των υπερχρεωμένων.
Κατά τον τελευταίο χρόνο, η οικονομική δυσχέρεια κατέγραψε έντονη αύξηση ειδικότερα στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπως αναφέρει η έρευνα.
Νεανική ανεργία

Η ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση άγγιξε επίσης νέα υψηλά, σημειώνοντας αύξηση 1,2% μέσα σε ένα χρόνο. Ποσοστό 23,6% των ενεργών νέων δεν είχαν δουλειά τον περασμένο Ιανουάριο, αριθμός που κινείται από 15% (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία) μέχρι και πάνω από το 55% στην Ελλάδα και την Ισπανία. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Τοντ, αναδεικνύουν το πόσο αναγκαίο είναι για τα κράτη-μέλη να θέσουν σε εφαρμογή το μέτρο της Νεανικής Εγγύησης με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του Κοινωνικού Ταμείου.

Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των νέων που ούτε δουλειά έχουν, ούτε βρίσκονται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος – είτε μιλάμε για σχολική είτε για επαγγελματική εκπαίδευση. Παράλληλα, το εύρος της κρίσης αποτυπώνεται και στη διαρκή αύξηση των ανέργων ή ανενεργών πολιτών τρίτων χωρών που έχουν μεταναστεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η περίπτωση της Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία είναι η μοναδική χώρα, στην οποία η έκθεση της Επιτροπής έχει αφιερώσει ξεχωριστό κομμάτι, καθώς, όπως αναφέρεται, στη συγκεκριμένη χώρα παρατηρείται ο κατά πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με 393 ευρώ, η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο μέσο μηνιαίο μισθό μεταξύ των «27», ενώ το 22% του εργατικού δυναμικού της χώρας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 159 ευρώ. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς Βούλγαρους (44%) βίωσαν το 2011 σοβαρές στερήσεις υλικών αγαθών, ποσοστό πέντε φορές μεγαλύτερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Στο πλαίσιο αυτό, χρήζουν υπενθύμισης οι πρόσφατες και συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις σε αρκετές βουλγαρικές πόλεις με αφορμή τις δυσανάλογες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, οι οποίες οδήγησαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Επτά διαδηλωτές δεν δίστασαν να αυτοπυρποληθούν τον τελευταίο μήνα και τέσσερις εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους…
πηγή :http://www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου