.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ποδαρικό τρόικας με νέα μέτρα


Αντιμέτωπη με την απαίτηση των δανειστών να ληφθούν νέα μέτρα θα βρεθεί η κυβέρνηση όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις αρχές Ιανουαρίου. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το καυτό θέμα της λήψης «δράσεων» οι οποίες θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014, και αυτή η συζήτηση είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Στις αρχές του Ιανουαρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα ο Κλάους Μαζούχ και ο Πόουλ Τόμσεν. Και ενώ ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 κάτω από 1 δισ. ευρώ, οι επικεφαλής της τρόικας το ανεβάζουν στα 2 δισ. ευρώ, χρεώνοντας πάνω από 600 εκατ. ευρώ τις μονομερείς νομοθετήσεις της κυβέρνησης στο θέμα του φόρου ακινήτων και του ΦΠΑ στην εστίαση (φωτ. ΑΠΕ)Στις αρχές του Ιανουαρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα ο Κλάους Μαζούχ και ο Πόουλ Τόμσεν. Και ενώ ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 κάτω από 1 δισ. ευρώ, οι επικεφαλής της τρόικας το ανεβάζουν στα 2 δισ. ευρώ, χρεώνοντας πάνω από 600 εκατ. ευρώ τις μονομερείς νομοθετήσεις της κυβέρνησης στο θέμα του φόρου ακινήτων και του ΦΠΑ στην εστίαση (φωτ. ΑΠΕ)Οι διαπραγματεύσεις, δεδομένου και του σφιχτού χρονοδιαγράμματος που υπάρχει, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς το οικονομικό επιτελείο είναι διαρκώς σε επαφή με τους επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας, ώστε να τους ενημερώνει για την πορεία των ανοιχτών θεμάτων που άφησαν πίσω τους αποχωρώντας από την Αθήνα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο κατάλογος των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν, ώστε να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014. Το ύψος τους θα οριστικοποιηθεί με την επιστροφή των ελεγκτών, καθώς, προς το παρόν, ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Οι δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς νομοθετώντας μονομερώς η κυβέρνηση στο θέμα του φόρου ακινήτων και του ΦΠΑ στην εστίαση, δημιούργησε νέα «τρύπα», ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα για την «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την ανάγκη νέων κεφαλαίων που θα προκύψει στις τράπεζες, μετά τη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.
Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι η «τρύπα» δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Γι' αυτό το λόγο προετοιμάζει τα στοιχεία με τα οποία θα αποδείξει στην τρόικα ότι οι προβλέψεις της είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.
«Στοχευμένοι» φόροι
Στελέχη του μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, σε ιδιωτικές συζητήσεις, δεν αρνούνται πλέον το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Αυτό που λένε είναι ότι τον επόμενο μήνα και έως την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη ώστε να πείσει τους εταίρους-δανειστές για την ανάγκη λήψης όσο το δυνατό λιγότερων μέτρων, τα οποία δεν πρέπει να έχουν «οριζόντιο χαρακτήρα» σε επίπεδο μισθών και συντάξεων. Αντίθετα, όμως, δεν είναι το ίδιο κατηγορηματικοί στην επιβολή νέων «στοχευμένων» φόρων, όπως τους χαρακτηρίζουν.
Την ίδια ώρα δεδομένο θεωρείται ότι η λίστα με τα μέτρα δεν θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2014, που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό, ώστε να χρειαστεί η αναθεώρησή του, αλλά θα συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την τετραετία 2014-2017.
Τη γραμμή αυτής της στρατηγικής παρουσίασε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο τοποθέτησε κάτω από το 1 δισ. ευρώ, τόνισε ότι «εμείς έχουμε προτείνει παρεμβάσεις για να το καλύψουμε. Βέβαια πολλές εξ αυτών είναι από την πλευρά των εσόδων και εφάπαξ, αλλά από την άλλη πλευρά το επιχείρημά μας είναι ότι και πολλές δαπάνες είναι εφάπαξ».
Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αναφέροντας ότι η περιγραφή των ενδεικτικών μέτρων για το πώς θα μπορούσε να κλείσει το όποιο δημοσιονομικό κενό, θα γίνει στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει το προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος προς εξέταση στους επικεφαλής της τρόικας, ώστε οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, να γίνουν επί συγκεκριμένου σχεδίου.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο
Αναπάντητο, πάντως, παραμένει το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο, με τις προβλέψεις για νέα μέτρα, χωρίς να υποστεί νέες απώλειες, οι οποίες ενδεχομένως θα προκαλέσουν νέα αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, θα πρέπει να γίνει και η διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού το οποίο προκύπτει από τα μέσα του 2014. Πάρα τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι ένα νέο δάνειο σημαίνει και νέο Μνημόνιο, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στη «Real News»: «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει τρίτο Μνημόνιο» και συμπλήρωε ότι «αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή».
Ντράγκι: Περισσότερα
Πάντως, το στίγμα αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών για τις διαπραγματεύσεις της νέας χρονιάς έδωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο προϊστάμενος του Κλάους Μαζούχ, εκπροσώπου της ΕΚΤ στην τρόικα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο σε κάποιους τομείς, αλλά παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
«Η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα και επ' αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι οι δανειστές θα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη υπομονή με την Αθήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνέντευξη στη γερμανική «Bild» του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη δύσκολη πολιτική της λιτότητας, σημείωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Η χώρα θα πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που έχει και το οποίο έχει προκαλέσει η ίδια, θα πρέπει να γίνει παραγωγικότερη και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της».
Παράλληλα, ο κ. Βάιντμαν επισήμανε: «Ενα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί λύση για τα βασικά προβλήματα της χώρας», καθώς όπως δήλωσε: «Η βοήθεια από το εξωτερικό θα συμβάλει στο να αγοράσει χρόνο η Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου