Ο βουλευτής Ερντάλ Καλκάν παραιτήθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης ενώ αναμένονται άλλες δύο παραιτήσεις εντός της ημέρας καθώς το κόμμα αποφάσισε να παραπέμψει τους τρεις βουλευτές στο πειθαρχικό, με αίτημα την αποπομπή τους.
Ο Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται δημοσίως η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.
Ήδη έχουν παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, ο Χακάν Σουκούρ, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.
Αργά τη νύχτα της Πέμπτης, η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος παρέπεμψε στο πειθαρχικό τους βουλευτές Ερντάλ Καλκάν, Χαλούκ Όζνταλγκα και Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ (πρώην υπουργός Πολιτισμού). Ο τελευταίος σε μήνυμά στο twitter ανέφερε: «δεν θα παραμείνω εκεί που είμαι ανεπιθύμητος επειδή αντιτίθεμαι στη διαφθορά».
Τέλος, ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.
Ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία αρνείται να προβεί στις προσαγωγές που ζήτησε ο ίδιος μέσω δικαστικής απόφασης σχετικά με το δεύτερο κύμα προσαγωγών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση. Σημαντικές συνέπειες στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και στην τιμή του συναλλάγματος έχει μέχρι στιγμής η υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία. Από τις 17 Δεκεμβρίου που έγιναν οι προσαγωγές στην υπόθεση μέχρι χτες, η πτώση στο Χρηματιστήριο ήταν της τάξης του 13,74%.
Από τουρκικές δημοσιογραφικές και δικαστικές πηγές καθώς και από τον τουρκικό τύπο, οι Τούρκοι εισαγγελείς ετοιμάζονται να στείλουν δικαστική κλήτευση στον υιό του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν.
Οι Τούρκοι εισαγγελείς υποψιάζονται ότι ο υιός του πρωθυπουργού έχει αναμειχθεί σε υποθέσεις μίζας, δωροδοκιών και διαφθοράς. Ακόμη, οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν ίδρυσε «παράνομη οργάνωση», η οποία έχει ως απώτερο στόχο την εξασφάλιση κερδών μέσα από παράνομες δραστηριότητες.
Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι, στον απόηχο την νέας εξέλιξης, ο Μπιλάλ Ερντογάν έφυγε στο εξωτερικό. «Έλαβε υπόψη του την γνώμη του πατέρα του και διέφυγε στο εξωτερικό για να μην οδηγηθεί στην φυλακή», τονίζει μια δημοσιογραφική πηγή.
Λίγες ώρες πριν από την νέα εξέλιξη, κατά την επιστροφή του στην χώρα από το ταξίδι του στο Πακιστάν, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δηλώσει στους Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνόδευαν ότι τις επόμενες ημέρες, οι διωκτικές αρχές ενδέχεται να επιχειρήσουν να πλήξουν τον ίδιο δια μέσου του υιού του.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Μπιλάλ Ερντογάν έχει απασχολήσει στο παρελθόν τον τουρκικό τύπο. Ο αντιπολιτευόμενος τύπος ισχυρίζεται ότι ο νεαρός Ερντογάν απέκτησε μεγάλα κέρδη χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις του πατέρα του.
Ονόματα από τον κατάλογο των προσαγωγών αποκάλυψε η "Hurriyet"
Πολύ ενδιαφέροντα ονόματα μεταξύ των οποίων ο σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα και τούρκοι επιχειρηματίες περιλαμβάνει ο κατάλογος των 41 ατόμων που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς.
Οι προσαγωγές δεν έγιναν επειδή απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο εισαγγελέας.
Τον κατάλογο αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της. Ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προβούν στις προσαγωγές, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, ενώ είχε τονίσει ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.
Σημειώνεται ότι χτες το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου.
Στον κατάλογο που αποκαλύπτει η «Χουριέτ» εκτός από τον Γιασίν Αλ Καντί περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του τελευταίου Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κασίμπασα».
Οι προσαγωγές των 41 ατόμων επρόκειτο να γίνουν με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και των παρατυπιών σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013
© 2010-2014 ThePressProject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου