(( www.facebook.com/metopo ))
Σε ξενοδοχείο στην Εύβοια, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι έπεφταν στη θάλασσα για να μην τους εντοπίσουν οι επιθεωρητές εργασίας. Το περιστατικό αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ.
Μύκονος όπως Μανωλάδα; Για τους εργαζόμενους στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού μικρή διαφορά υπάρχει. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που φτάνουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί των Κυκλάδων πρωταγωνιστούν σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Ακολουθούν η Εύβοια, η Αχαΐα, η Ηπειρος, η Θεσσαλονίκη και η Ιεράπετρα Κρήτης. Οι δείκτες ανάπτυξης του τουρισμού καλπάζουν, με 20 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 13 δισ. ευρώ εισπράξεις το 2013 και ανάλογες προβλέψεις για το φέτος, όμως ρεκόρ καταγράφει η ανασφάλιστη εργασία, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 230.000 εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ο ένας στους δύο δηλαδή, δουλεύουν χωρίς ένσημα.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, αναφέρθηκε η περίπτωση ξενοδοχείου στην Εύβοια στο οποίο οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι έπεφταν στη θάλασσα για να μην τους εντοπίσουν οι επιθεωρητές εργασίας.
Αντίστοιχα σε έλεγχο του ΣΕΠΕ σε ξενοδοχείο στην Αχαΐα διαπιστώθηκε ότι ήταν ανασφάλιστοι και οι 45 εργαζόμενοι και επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ευρώ.
Σε Μύκονο και Σαντορίνη βρέθηκαν εργαζόμενοι να κοιμούνται σε υπόγεια καταλύματα, χωρίς τζάμια, δυο και τρεις μαζί. Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η απλήρωτη εργασία, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα ξενοδοχείων σε Ιωάννινα και Πρέβεζα που οφείλουν δεδουλευμένα πάνω από 12 μήνες. Μόλις οι 60.000 από τους 120.000 ξενοδοχοϋπάλληλους πληρώνονται σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση. Οσο για τον επισιτισμό, δεν ισχύει καν κλαδική σύμβαση.
Εκβιασμοί
Ολο και περισσότεροι ξενοδόχοι παρακάμπτουν τις τοπικές ή κλαδικές συμβάσεις, είτε νομότυπα, υπογράφοντας εκβιαστικά επιχειρησιακές συμβάσεις των 580 ευρώ, είτε παράνομα με ατομικές συμβάσεις, ενώ οι εργοδότες παραμένουν μέλη της Ενωσης Ξενοδόχων. Ως δωρεάν εργατικά χέρια αξιοποιούνται τα πεντάμηνα voucher για ανέργους του ΟΑΕΔ, ενώ ως πάμφθηνα εργατικά χέρια οι «εκπαιδευόμενοι» άνεργοι από την Ανατολική Ευρώπη. Μεγάλες είναι οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία και από την αδήλωτη υπερ-εργασία, που θεωρητικά θα διπλασίαζε τις βασικές αποδοχές, αφού στον τουρισμό τα 10ωρα και τα 12ωρα χωρίς ρεπό είναι ο κανόνας.
*«Νέο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» αποκαλεί η ομοσπονδία την παράνομη απαίτηση των εργοδοτών να υπογράφουν οι εργαζόμενοι υπεύθυνη δήλωση αποποίησης της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας. Με αυτή τη μέθοδο επιχειρήθηκε να απαγορευτεί η συνδικαλιστική δράση σε ξενοδοχεία του ομίλου Αldemar στη Ρόδο, κάτι που πιθανότατα ισχύει επίσης στα ξενοδοχεία του ομίλου σε Κρήτη και Ηλεία.
( πηγή : Εφημερίδα των Συντακτών )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου