.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σε οικονομικό αδιέξοδο τα νοικοκυριά

Τα «ραβασάκια» της Εφορίας με μνημονιακούς φόρους και χαράτσια καταφθάνουν το ένα πίσω από το άλλο.
Τα «ραβασάκια» της Εφορίας με μνημονιακούς φόρους και χαράτσια καταφθάνουν το ένα πίσω από το άλλο

Το παράδειγμα που παρουσιάζουμε αφορά οικογένεια στην οποία δουλεύουν και οι δύο σύζυγοι, πληρώνονται στην ώρα τους και οι μισθοί τους είναι μεγαλύτεροι από… 500 ευρώ

Του Μάριου Χριστοδούλου

51


















Τα χεριά ψηλά σηκώνουν πλέον τα νοικοκυριά που έχουν «γονατίσει» από τους φόρους και τα «χαράτσια» του Μνημονίου. Τα «ραβασάκια» από την Εφορία είναι πολλά και φτάνουν το ένα πίσω από το άλλο, όταν οι μισθοί περικόπτονται συνεχώς ή σε άλλες περιπτώσεις δεν δίνονται καθόλου.

Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι Ελληνες φορολογούμενοι επιχειρεί σήμερα να «σκιαγραφήσει» η «Εφ.Συν.» μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα που είναι σχετικό με το μέγεθος των φορολογικών επιβαρύνσεων που καλείται να σηκώσει μια μέση οικογένεια.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά που καλούνται μέσα στη θύελλα της οικονομικής κρίσης να εξοφλήσουν έναν τσουχτερό λογαριασμό προς την Εφορία, ο οποίος φτάνει τα 6.237 ευρώ (!), όταν το συνολικό εισόδημα και των δύο συζύγων μετά τις περικοπές που υπέστησαν από τους εργοδότες ανέρχεται στα 25.200 ευρώ τον χρόνο.

Το ευχάριστο είναι ότι δουλεύουν και οι δύο σύζυγοι και δεν είναι μόνον ο ένας εργαζόμενος, όπως συμβαίνει σε χιλιάδες άλλες οικογένειες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Ευχάριστο είναι επίσης ότι πληρώνονται και οι δύο σύζυγοι στην ώρα τους και όχι με καθυστέρηση δύο, τριών ή και τεσσάρων ακόμη μηνών, εν αντιθέσει με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους εργαζομένους που ακολουθούν αναγκαστικά το νέο εργασιακό μοντέλο της αγοράς.

Ακόμη πιο ευχάριστο είναι ότι η σύζυγος παίρνει 800 ευρώ τον μήνα και ο σύζυγος 1.000 ευρώ τον μήνα, όταν ο κατώτατος βασικός μισθός σήμερα, μετά τις προσαρμογές τις οποίες έχουν κάνει κυβέρνηση και τρόικα, έχει «προσγειωθεί» στα 586 ευρώ μεικτά, δηλαδή 476 ευρώ καθαρά!

Το 2005 το εν λόγω ζευγάρι κατάφερε να αγοράσει και ένα σπίτι με δάνειο στο Μαρούσι εμβαδού 100 τ.μ., ενώ τα καλοκαίρια τα περνούσε περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη του κατοικία στην περιοχή Ακράτα της Αχαΐας.

Μέσα σε ένα οικόπεδο 2 στρεμμάτων με ελιές και σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, η οικογένεια από το Μαρούσι ποτέ δεν μετάνιωσε για τον φόρο κληρονομιάς που πλήρωσε για το κτίσμα…

Το ζευγάρι έχει ακόμη ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. και καταθέσεις 15.000 ευρώ στην τράπεζα.

Εδώ όμως τελειώνουν τα ευχάριστα και αρχίζουν τα δυσάρεστα. Το ένα «μπουγιουρντί» από την Εφορία διαδέχεται το άλλο και οι φόροι ακόμη περισσότεροι. Ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να πληρωθούν φέτος και κάποιοι άλλοι, όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το 2014.

Συγκεκριμένα:

* Ο φόρος εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει του χρόνου το ζευγάρι θα ανέλθει στα 3.864 ευρώ. Ο φόρος αυτός αντιστοιχεί για το συνολικό εισόδημα και των δύο συζύγων που για το 2013 διαμορφώθηκε στα 25.200 ευρώ. Για τα ίδια εισοδήματα πλήρωσαν φέτος φόρο 3.270 ευρώ.

* Στα 140 ευρώ θα ανέλθει το ποσό της έκτακτης εισφοράς για τον επόμενο χρόνο.

* Στα 680 ευρώ ανέρχεται το «χαράτσι» της ΔΕΗ το οποίο θα εξοφληθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2014.

* Για τον ΦΑΠ τριών ετών, 2011, 2012 και 2013, το ζευγάρι καλείται να πληρώσει 300 ευρώ.

* Φόρο 680 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει για το ακίνητο στο Μαρούσι το 2014 και 288 ευρώ για το αγροτεμάχιο με το κτίσμα στην Ακράτα Αχαΐας.

* 240 ευρώ θα γράφει το «ραβασάκι» για τα τέλη κυκλοφορίας που θα καταφτάσει στο τέλος του επόμενου μήνα.

* Η Εφορία θα του παρακρατήσει και 45 ευρώ από τους τόκους των 300 ευρώ που έχει τον χρόνο από τις καταθέσεις του στην τράπεζα.

* Μέσα σε αυτό το μπαράζ των φόρων θα πρέπει να πληρωθεί και το δάνειο στην τράπεζα για το σπίτι το οποίο ανέρχεται σε 700 ευρώ τον μήνα ή 8.400 ευρώ τον χρόνο.

Με άλλα λόγια, φόροι και στεγαστικό δάνειο καλύπτουν το 58% του συνολικού εισοδήματος της τετραμελούς αυτής οικογένειας, ήτοι 14.637 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου