Πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις παρακολούθησης ξένων ηγετών, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να προσδιορίζουν εάν υπάρχουν άλλοι τρόποι για την απόκτηση των αναγκαίων πληροφοριών και να κάνουν εκτιμήσεις σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να επέλθουν εάν τα προγράμματα αυτά αποκαλυφθούν, αναφέρει η επιτροπή σε μία από τις 46 συστάσεις της.
Η επιτροπή, τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, συνέστησε επίσης ότι πρέπει να τεθούν όρια στα αμερικανικά προγράμματα της κυβέρνησης που συλλέγουν «μεταδεδομένα» από τα δισεκατομμύρια των τηλεφωνικών κλήσεων. Σύμφωνα με τις συστάσεις της επιτροπής, αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να αποθηκεύονται από ιδιωτικές εταιρείες ή τρίτα μέλη ώστε η κυβέρνηση να πραγματοποιεί αναζητήσεις μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και αφορά σε λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Κατά γενικό κανόνα, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επιτρέπει τη συλλογή και αποθήκευση μαζικών, μη-δημόσιων προσωπικών πληροφοριών Αμερικανών πολιτών ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης των δεδομένων αυτών ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναφέρεται επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει τις συμφωνίες γύρω από τις πρακτικές κατασκοπείας «με ορισμένες συμμαχικές κυβερνήσεις».
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Ομπάμα δεν θα κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με αυτές τις συστάσεις έως ότου πάρει μια απόφαση σχετικά με το ποιες από αυτές θα υιοθετηθούν από την αμερικανική κυβέρνηση τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC η ομάδα εργασίας στην έκθεσή της εισηγείται ότι η NSA πλέον δεν θα πρέπει να διατηρεί την τεράστια βάση τηλεφωνικών δεδομένων και προτείνεται τα δεδομένα των τηλεφωνικών κλήσεων να κρατούνται από τις τηλεφωνικές εταιρείες ή κάποιο άλλο τρίτο μέρος.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η έκθεση περιλαμβάνει 46 προτάσεις που αφορούν στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι η έκθεση επρόκειτο να δημοσιευθεί τον Ιανουάριο αλλά επισπεύτηκε εξαιτίας των ανακριβών αναφορών σχετικά με αυτή που διαρρέουν στον Τύπο.
Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post στην έκθεση υπάρχουν συστάσεις για απαγόρευση στην NSA να ζητεί από εταιρείες να βρίσκουν τρόπους για να έχει πρόσβαση στις ιδιωτικές επικοινωνίες των πελατών τους.
Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο πόσες από τις 46 προτάσεις θα δεχθεί ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου