(( www.facebook.com/metopo ))
1. Με 113 ή 170 ευρώ ετήσια (!) κατά κεφαλήν δαπάνη, η κυβέρνηση δείχνει «κοινωνική ευαισθησία», χωρίς να παρέχει ούτε ασπιρίνες στους άπορους ασθενείς.
2. Τους εξισώνουν (προς τα κάτω πάντα) με τους τύποις ασφαλισμένους, που πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους.
3. Διασφαλίζουν την αδιατάρακτη κερδοφορία των φαρμακο- βιομηχάνων.
Οι πιέσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση αρχικά να νομοθετήσει τη δυνατότητα να έχουν οι ανασφάλιστοι φαρμακευτική περίθαλψη και στη συνέχεια να θέσει τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τις διαδικασίες πρόσβασης – ρυθμίσεις που συγκαταλέγονται στα προαπαιτούμενα της χώρας για την εκταμίευση της δόσης. Το προβλεπόμενο ποσό για την κάλυψη της δαπάνης είναι, όπως γράφαμε πριν από λίγες μέρες, τόσο όσο θέλουν οι φαρμακοβιομήχανοι για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους στο ακέραιο.
Μιλάμε για ένα ποσό 113 έως 170 ευρώ κατά κεφαλήν σε ετήσια βάση, όταν ο μέσος όρος ετήσιας δαπάνης για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι 320 ευρώ και για την Ευρωπαϊκή Ενωση 324 ευρώ. Η χθεσινή κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας Μάκη Βορίδη -πάντως- ήρθε να επιβεβαιώσει απολύτως την ανάλυσης της «Εφ.Συν.» την ημέρα ψήφισης της σχετικής τροπολογίας (27/6).
Εντός πλαισίου
Την ίδια χρονική στιγμή που η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει 340 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, το ίδιο ποσό ζητούν επίμονα και οι φαρμακοβιομήχανοι, για να μη διατρέξει κίνδυνο η κερδοφορία τους, αφού οποιαδήποτε υπέρβαση των 2,019 δισ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει ο Αδ. Γεωργιάδης ότι είχε συμφωνήσει με την τρόικα, θα πρέπει να επιστραφεί ως claw back, (αυτόματη επιστροφή) και rebate (συμψηφισμός οφειλών). Τώρα που η δαπάνη είναι 2,359 δισ., δηλαδή προστέθηκαν σε αυτήν 340 εκατομμύρια για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ολοι, εκτός από τον λαό βέβαια…
Τα 113 ευρώ για τα 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων κατ’ άτομο σε ετήσια βάση δεν φτάνουν ούτε για ασπιρίνη, ενώ αν υποθέσουμε ότι οι ανασφάλιστοι είναι 2 εκατομμύρια -αφού ο αριθμός «παίζει»- τότε αναλογούν 170 ευρώ στον καθένα, λίγο λιγότερα από τη σημερινή μέση δημόσια κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, που είναι 178 ευρώ, στο 55% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που έχει οδηγήσει τους ασφαλισμένους πολίτες στην εξαθλίωση, αφού καλούνται να συμπληρώσουν από την άδεια τσέπη τους.
Η εξίσωση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, που δείχνει να επιτυγχάνεται με αυτές τις ρυθμίσεις, είναι, ουσιαστικά, προς τα κάτω, προς τον πάτο, όπως μαρτυρά η εκτίναξη της μεσοσταθμικής συμμετοχής του λαού στη φαρμακευτική δαπάνη από 9% το 2009 στο 27% το 2013 και στο 32% το 2014!
Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δικαιούχοι είναι οι ανασφάλιστοι Ελληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Οι δικαιούχοι οφείλουν να έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Συνταγογράφηση
Αρμόδιοι για τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους δικαιούχους είναι αποκλειστικά και μόνον γιατροί των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΥ.
Η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τους ανασφάλιστους θα γίνεται από τις δημόσιες δομές μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών επί των οποίων θα προβλεφθεί ειδική ένδειξη – δημιουργείται ή χρησιμοποιείται υπάρχον ειδικό μητρώο για ανασφάλιστους στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) και τροποποιείται το λογισμικό ώστε να αναγνωρίζει τους ανασφάλιστους ως ένα επιπλέον Ταμείο.
Τα φάρμακα που καλύπτονται, ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων (ν. 3816/2010). Για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών στους δικαιούχους ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταγογράφησης, ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφησή τους σε ασφαλισμένους. Οι δικαιούχοι, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, θα έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα της φαρμακευτικής περίθαλψης που αφορά οξεία περιστατικά, χρόνιες παθήσεις, καθώς και φάρμακα υψηλού κόστους, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και προβλεπόμενες επιβαρύνσεις που ακολουθούνται και για τους ασφαλισμένους, που έχουν δηλαδή πληρώσει μέσα από τη φορολογία δυο και τρεις φορές και καλούνται να πληρώσουν κι άλλα ενώ δεν έχουν. Τα φάρμακά τους θα τα προμηθεύονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όλα τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία.
Οσο για τα φάρμακα που ελέγχονται από επιτροπές του ΕΟΠΥΥ και η χρήση τους προεγκρίνεται στην περίπτωση των ασφαλισμένων, εφαρμόζονται αναλογικά ίδιες ρυθμίσεις για την περίπτωση των ανασφάλιστων. Για τα φάρμακα εκτός θετικής λίστας ισχύει ό,τι και για τους ασφαλισμένους.
( πηγή : Εφημερίδα των Συντακτών )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου