Αντισυνταγματική η εφεδρεία που προβλέφθηκε με το πρώτο Μνημόνιο
Συνταγματικό «μπλόκο» θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην εφεδρεία στο Δημόσιο, που επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών,έκρινε παράνομο το νομοθετικό καθεστώς -Νόμος 4024/2011, υπουργική απόφαση και εγκύκλιο που ακολούθησαν- που έθεσε σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα υπαλλήλους στον........
ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση δημοσίου δικαίου.
ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση δημοσίου δικαίου.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση που κατά τις πληροφορίες έλαβε η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν «ακουμπά» την εφεδρεία των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Προσφυγές κατά του μέτρου της εφεδρείας είχαν καταθέσει στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 αλλά και το υπόλοιπο νομοθετικό «πλέγμα» που προβλέπει την πρώτη εφεδρεία, είναι παράνομο και αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, στις προσφυγές τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν λόγο για παραβίαση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει την παύση των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν, με το μέτρο της εφεδρείας που επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο στην ουσία παύονται από τα καθήκοντά τους.
πηγη :http://kostaskordatos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου