Σχόλιο Ιστολογίου: Ο απόλυτος στόχος των σύγχρονων ελίτ είναι να βάζουν τους δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά, δικούς τους που έχουν πάντα πολλούς "σκελετούς στην ντουλάπα τους", με τους οποίους τους έχουν "πιασμένους" χειροπόδαρα. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το επικείμενο ξεπούλημα της Κύπρου, με πρωτεργάτη πραξικοπηματία τον αδίστακτο Αναστασιάδη ξαναδημοσιεύουμε ένα άρθρο που δείχνει το ποιόν αυτού του υποκειμένου...
Γράφει Ο Γιώργος του Κλικ
Γράφει Ο Γιώργος του Κλικ
Τι σχέση έχουν ένας Ρώσος επιχειρηματίας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας, η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, η παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί, η ελληνική κυβέρνηση, η Βικτώρια Νούλαντ και ο πρόεδρος Πούτιν;
Ρωτήστε τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη.
Όσο διαβάζουμε την περιγραφή και όσο μπαίνουμε από λεπτομέρεια σε λεπτομέρεια και από σασπένς σε σασπένς στο άρθρο του John Helmer, τόσο αντιλαμβανόμαστε ότι η όλη ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο ταινίας θρίλερ με φόντο κατασκοπία, οικονομικά σκάνδαλα και μυστική διπλωματία.
Ποτέ μου δεν συμπάθησα τα επιτηδευμένα και επίπλαστα σενάρια κινηματογραφικών έργων που αγγίζουν τα όρια της ανοησίας και σε κάνουν να παιδεύεσαι να βγάλεις άκρη στην υπόθεση, εκτός από το να αισθάνεσαι κάπως μέτριας νοημοσύνης ή ακόμα και ηλίθιος.
Στην περίπτωση αυτή όμως έχουμε να κάνουμε με την πραγματικότητα. Και μάλιστα μια πραγματικότητα που έχει άμεσες επιπτώσεις στις τύχες ενός ολόκληρου λαού (του κυπριακού) και εξ αντανακλάσεως και του δικού μας λαού. Όχι μόνο για λόγους συμπαράστασης.
Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια αφήγησης του σεναρίου και όποιος χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχει παρά να ανατρέξει στην πηγή.
Ένας Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής ονόματι Lebedev βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με δυο πρώην συνεταίρους του που θεωρεί ότι τον εξαπάτησαν επειδή δεν του πλήρωσαν το μερίδιο των μετοχών του κατά την μεταβίβαση του μεριδίου αυτού (μιας εταιρείας πετρελαίου) σε αυτούς (τους συνέταιρους). Η εταιρία αυτή στη συνέχεια πέρασε στην BP και τώρα βρίσκεται σε ρωσικά χέρια. Ο Lebedev τους ζητάει $2 δισεκατομμύρια μαζί με τόκους και επιβαρύνσεις. Οι συνέταιροι αντίθετα ισχυρίζονται ότι τον έχουν πληρώσει και συνεπώς κακώς τους ζητάει αυτά που ζητάει.
Οι δυο συνέταιροι λένε ότι ο Lebedev εισέπραξε μέσω δυο εταιρειών του (μια ιρλανδική - Coral Petroleum και μια κυπριακή - Agragorn) $600 εκατομμύρια εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Για το λόγο αυτό απευθύνονται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας και ζητούν να έρθουν να καταθέσουν, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους, δυο άνθρωποι.
Ο ένας ονομάζεται Θεοφάνης Φιλίππου και είναι δικηγόρος. Και ο άλλος είναι ένας άλλος δικηγόρος, συνέταιρος στην νομική εταιρεία που είχαν μαζί με τον Φιλίππου και ονομάζεται Νίκος Αναστασιάδης. Ο γνωστός μας Αναστασιάδης. Αυτοί οι δυο, λένε οι αντίδικοι του Lebedev, γνωρίζουν ότι ο Lebedev εισέπραξε τα χρήματα και γνωρίζουν και που έχουν καταλήξει στη συνέχεια τα χρήματα αυτά.
Η υπόθεση φτάνει λοιπόν στο εξής πολύ απλό (αλλά και πολύ ζόρικο για κάποιους): Αν ο Αναστασιάδης και ο Φιλίππου παρουσιαστούν στο δικαστήριο (που έχει καλέσει πλέον επίσημα το δικηγορικό τους γραφείο) και επιβεβαιώσουν με έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία συναλλαγών ότι ο Lebedev ήταν ο τελικός πραγματικός δικαιούχος των 2 εταιρειών τότε η υπόθεση έληξε.
Φαίνεται όμως ότι αυτή η επιβεβαίωση θα επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στην εν λόγω νομική εταιρεία γιατί θα προέκυπτε αμέσως ένα άλλο ερώτημα. Που πήγαν τα λεφτά; Τι έκανε η Coral Petroleum τα $600 εκατομμύρια; Γιατί φαίνεται πως σε αναζήτηση φορολογικής ασυλίας ξεκίνησαν ένα ταξείδι που άρχισε στο Δουβλίνο και μέσω Κύπρου κατέληξαν “κάπου”, ίσως στις ΗΠΑ. Και αυτά τα ταξίδια δεν γίνονται χωρίς την κάλυψη νομικίστικων τερτιπιών.
Η υπόθεση της αντιδικίας έχει μετατραπεί σε υπόθεση βαρβάτης φοροδιαφυγής και ενδεχόμενης κατάχρησης εξουσίας για κάποιους. Και εκτός από τους Ιρλανδούς τώρα ενδιαφέρονται και Ρώσοι εισαγγελείς.
Το νομικό γραφείο, το οποίο είχε βοηθήσει τον Lebedev (ο οποίος κατοικεί σήμερα στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ) να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια, φέρεται να εμπλέκεται σοβαρά στην υπόθεση. Ο Φιλίππου που αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη σε ατασθαλίες, βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο του Γενικού Εισαγγελέα Κληρίδη για μια άλλη υπόθεση που αφορά στις Κυπριακές Αερογραμμές και την... ιρλανδική Ryanair. Επιπλέον, έχει κληθεί επίσημα να παρουσιαστεί για την υπόθεση Lebedev στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Δουβλίνο μέχρι, το αργότερο, τις 29/7/2016.
Στο μεταξύ, τον περασμένο Ιούνιο, τέθηκε από δημοσιογράφους ένα ερώτημα στην Αμερικανίδα υφυπουργό εξωτερικών για την Ευρώπη, την Ρωσία, την Ουκρανία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, Βικτώρια Νούλαντ: “Τι γνωρίζετε για τη σχέση μεταξύ Lebedev και Αναστασιάδη;”
Δεν υπήρξε απάντηση.
Στα κυπριακά μέσα όμως, αλλά και στην κυπριακή Βουλή, η υπόθεση Lebedev – Αναστασιάδη – Φιλίππου έχει αποκτήσει μια πιο απειλητική ονομασία. Ονομάζεται “εκβιασμός Νούλαντ”.
Ο Κύπριος πρόεδρος και η Αμερικανίδα υφυπουργός είχαν μια σειρά επαφών, άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο που μας πέρασε. Σκοπός των επαφών όπως μας πληροφορούν οι επίσημες πηγές ήταν “να διαβιβαστεί η συνεχής υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για μια δίκαιη και διαρκή επίλυση του κυπριακού προβλήματος διαμέσου της διαδικασίας που εκπορεύεται από τα γραφεία ευεργετικών αποστολών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ”.
Αυτό ακούγεται πάρα πολύ ωραία, πλην όμως κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι σκοπός της Νούλαντ είναι να πιέσει τον Αναστασιάδη να δεχτεί την μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί κάτω από σημαία ΝΑΤΟ.
Στο σημείο αυτό τα πράγματα περιπλέκονται:
* Οι Τούρκοι και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων χωρίς να αναφέρουν τη φράση “τουρκικά στρατεύματα”, ζητούν “εγγυήσεις” για μια μόνιμη λύση.
* Πηγές του ΟΗΕ μεταφέρουν ότι η αμερικανική επιδίωξη είναι μια επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Κύπρο. Αυτό το ζητούν στα πλαίσια μια “ομαλοποίησης” της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου που περιλαμβάνει Κύπρο, κατεχόμενα από Ισραηλινούς στην Παλαιστίνη και κλείσιμο όλων των ανοιχτών “αντι-δυτικών” μετώπων στην περιοχή.
* Η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει την φερόμενη ως πρόθεση της να συμπεριλάβει την Κύπρο στο ΝΑΤΟ.
* Ο Αναστασιάδης υποστηρίζει την ιδέα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
* Η πλειοψηφία των Κυπρίων είναι αντίθετη με αυτήν την ένταξη.
* Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται με οποιαδήποτε “εξωτερική εγγύηση” και ζητάει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Την θέση της αυτή την υπενθύμισε και πάλι στον Κύπριο πρόεδρο μετά από σύντομη επίσκεψη του ο Προκόπης Παυλόπουλος, λίγες ώρες πριν την τελευταία άφιξη της Νούλαντ στην Κύπρο την περασμένη Δευτέρα 11/7.
* Ο Αναστασιάδης αισθάνεται πολύ άβολα με την θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.
Πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη – Νούλαντ οι δηλώσεις του Κύπριου προέδρου ήταν του ύφους “αν πρέπει να ασκηθεί πίεση σε κάποιον, αυτός είναι η Τουρκία”.
Μετά την συνάντηση, ο μεν Αναστασιάδης τουίταρε “ενημέρωση της Αμερικανίδας υφυπουργού των εξωτερικών για τα προβλήματα των διαπραγματεύσεων”, η δε Νούλαντ δήλωσε στον τύπο ότι “είχαμε μια πραγματικά, πραγματικά χρήσιμη και κοπιαστική δουλειά”.
Από τότε ο βοηθός του προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης έπαψε να αναφέρει το όνομα της Νούλαντ. Σε δήλωση του όμως προς Κύπριους δημοσιογράφους τόνισε ότι “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα” (το γεγονός ότι έγινε συζήτηση περί παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο υπό νατοϊκή σημαία). Στη συνέχεια, σε ραδιοφωνική του δήλωση, ο Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι “ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την πάγια θέση μας ότι δεν δεχόμαστε εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα”.
Πριν 5 μέρες, στις 13/7, ο Αναστασιάδης ταξίδεψε στην Μογγολία για την ετήσια Ευρασιατική Σύνοδο (ASEM). Είναι βέβαιο ότι στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο Αναστασιάδης έχει προειδοποιηθεί στο παρελθόν δημοσίως από τους Αμερικανούς να προσέξει ιδιαίτερα το ζήτημα των κυρώσεων, να μην ακολουθήσει την γραμμή “business as usual” και να αποφύγει κατευθείαν συμφωνίες με τον Πούτιν.
Την προηγούμενη όμως εβδομάδα η κυπριακή Βουλή ψήφισε για άρση των κυρώσεων, και το ΔΗ.ΣΥ, το κόμμα του Αναστασιάδη, αφενός μεν, επαίνεσε τον Πούτιν σαν “υποστηρικτή της κυπριακής ανεξαρτησίας”, αφετέρου δε, απείχε από την ψηφοφορία (δηλαδή δεν ψήφισε υπέρ των κυρώσεων).
Με μια ασυνήθιστη έξαρση επίπληξης κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ, η κυπριακή Βουλή, χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και εκλεγμένων βουλευτών στην Δούμα, που είναι “μακροχρόνιοι φίλοι της Κύπρου και σταθεροί υποστηρικτές στον αγώνα για την άρση της τουρκικής αδικίας εναντίον του λαού μας”.
Πηγές στην Κύπρο αναφέρουν ότι ο Φιλίππου ζήτησε προστασία από τον πρόεδρο Αναστασιάδη έναντι της ιρλανδικής κλήτευσης να καταθέσει για την περίπτωση Lebedev. Όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν – Αναστασιάδη σχετικά με τον εκβιασμό Νούλαντ.
Παράλληλα όμως, στο τέλος αυτού του μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Δουβλίνου θα συζητήσει την αίτηση σύλληψης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Η συνέχεια επί της οθόνης.
Πηγή: johnhelmer
http://teleytaiaexodos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου