.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η ανεργία καλπάζει, η κοινωνία βράζει


s
1


ΠΕΜΠTΗ, 21 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1748 στις 21 Φεβρουαρίου 2013
Το Ποντίκι
Η ανεργία καλπάζει, η κοινωνία βράζει
Η ύφεση και η ανεργία, που διογκώνονται κάνοντας κάθε μήνα και νέο ιστορικό ρεκόρ, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα.

Τα στοιχεία για την ανεργία του Νοεμβρίου είναι πραγματικά εφιαλτικά, καθώς – σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – εκτινάχθηκε στο 27%, από 20,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2011, «σαρώνοντας» στις πλέον παραγωγικές ηλικίες: Αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας ήταν τον Νοέμβριο έξι στους δέκα νέους (61,7%), μία στις τρεις γυναίκες (31%) και ένας στους τέσσερις άνδρες (24%).

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προβλέπουν «μαύρη χρονιά» και το 2013, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 30,1%, όταν ο προϋπολογισμός εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 23%.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς τον Νοέμβριο:

* Η ανεργία στην Ελλάδα βρέθηκε στο 27% και ήταν υπερτριπλά-σια σε σχέση με το 2009 που ξεκίνησε η κρίση αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που ήταν 11,7% τον Νοέμβριο του 2012.

* Ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε σε 1.350.181 άτομα, ήταν δηλαδή αυξημένος κατά 323.808 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012, δηλαδή αύξηση 31,5%, και κατά 836.216 άτομα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2009, καταγράφοντας αύξηση 162,7%.

* Το 61,7% των νέων ηλικίας 15 - 24 ετών ήταν άνεργο τον Νοέμβριο. Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στις πλέον παραγωγικές ηλικίες μεταξύ 25 - 44 ετών: Στην ομάδα ηλικίας 25 - 34 ετών η ανεργία ανήλθε στο 36,2%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα από 35 - 44 ετών ήταν 23,3% με όλα τα ποσοστά να παρουσιάζουν θεαματική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

* Μία στις τρεις γυναίκες, ποσοστό 31,1%, ήταν άνεργη τον Νοέμβριο, ενώ οι άνδρες παρουσίασαν ανεργία 24%.

* Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Αττική (29%), τις περιφέρειες Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (28,2%), την περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης (27,2%) και στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας (26,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στις περιφέρειες Αιγαίου (20,1%), Κρήτης (21,1%), Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (24,5%).

Έπονται χειρότερα
Παράλληλα, το ΚΕΠΕ βλέπει συνέχιση της ύφεσης, αλλά και περιορισμό του εύρους της στο 4,1% φέτος από 6,3% το 2012. Οι αναλυτικές του εκτιμήσεις δείχνουν επιβράδυνση της ύφεσης ανά τρίμηνο το 2013 και συγκεκριμένα ύφεση 5,6% στο πρώτο τρίμηνο, 4,6% στο δεύτερο, 3,5% στο τρίτο και 2,9% στο τέταρτο. Όπως υποστηρίζει το ΚΕΠΕ, διαφαίνεται μια δυνητικά σταθεροποιητική τάση και υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα αρνητικής δυναμικής που χαρακτήρισε την οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2012, υπό το βάρος της αβεβαιότητας για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και της διασφάλισης χρηματοδότησης από την τρόικα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική χαρακτηρίζει την εξέλιξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό αναμένεται σχεδόν να μηδενιστεί φέτος, δηλαδή να καταγραφεί οριακό έλλειμμα μόλις 0,7% του ΑΕΠ, από έλλειμμα 2,7% πέρσι, λόγω της περαιτέρω συρρίκνωσης των εισαγωγών και της δυναμικής αύξησης των εξαγωγών. «Η προδιαγραφόμενη αυτή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υποδηλώνει τον περιορισμό του συνολικού δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό. Στον βαθμό που επιβεβαιωθεί θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της ύφεσης», εκτιμά.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται στο 1,6% από 1,1% πέρσι. Το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως η αύξηση αυτή δημιουργεί ερωτήματα, καθώς θα ανέμενε κανείς ότι υπό το καθεστώς συνεχιζόμενης συμπίεσης του εργατικού κόστους, της μειωμένης ζήτησης και της παρατεταμένης ύφεσης ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε. Θεωρεί πιθανότερη εξήγηση για την αύξηση τις αυξητικές επιδράσεις από τις τιμές ενέργειας, των διεθνών τιμών τρόφιμα αλλά και της επίδρασης των φόρων στην αγορά.

Ρύθμιση οφειλών
Στη σημερινή οικονομική κρίση, που χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους ιδιαίτερα προς την εφορία, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές, να γλιτώσουν τα μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης αλλά και να μπορέσουν να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες είναι να προσέλθουν στο τμήμα δικαστικού της εφορίας όπου ανήκουν. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να έχουν μαζί τους φορολογικές δηλώσεις που δείχνουν ότι το εισόδημά τους έχει περιοριστεί, χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι είναι άνεργοι ή ότι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, καθώς τα στοιχεία αυτά θα επηρεάσουν τον αριθμό των δόσεων που θα κάνει ο έφορος. Από τον έφορο εξαρτώνται πάρα πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των χρεών.

Τα κριτήρια του εφόρου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
* Οικονομική αδυναμία: 1 μέχρι 5 δόσεις.
* Διασφάλιση οφειλής: μέχρι 4 δόσεις.
* Προέλευση οφειλής: μέχρι 5 δόσεις.
* Συμπεριφορά οφειλέτη: μέχρι 4 δόσεις.
* Αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση: μέχρι 4 δόσεις.
* Κρίση (αιτιολόγηση) προϊστάμενου: 1 μέχρι 4 δόσεις.

Σε γενικές γραμμές η ρύθμιση περιλαμβάνει 15 -16 δόσεις, ενώ μπορούν να φθάσουν και τις 24. Τις τελευταίες ημέρες οι εφορίες έχουν πάρει οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών να είναι ελαστικές, καθώς και το Δημόσιο θέλει να εισπράξει χρήματα.

Όταν γίνει η ρύθμιση, ο οφειλέτης θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσει την πρώτη δόση αλλά και το παράβολο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το ύψος του χρέους. Υπολογίζεται με συντελεστή 0,5%, κάτι που σημαίνει ότι για οφειλή 10.000 ευρώ θα πληρώσει 50 ευρώ «καπέλο». Με την ισχύουσα ρύθμιση υπάρχουν τρία πλεονεκτήματα, τα οποία είναι σημαντικά:

* Δυνατότατα λήψης αποδεικτικού ενημερότητας
χρεών προς το Δημόσιο.
* Αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
* Αναστολή ποινικής δίωξης του φορολογουμένου, που ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου