.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ολοταχώς για το τέταρτο μνημόνιο

Ολοταχώς για το τέταρτο μνημόνιο

Στην τελική ευθεία για το μνημόνιο 4 μπαίνει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που θα περιλαμβάνει μέτρα σε «δύο κύματα» που θα αφορούν φόρους, περικοπές σε συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο

Η διαπραγμάτευση για το «πρώτο κύμα» μέτρων, που θα ξεκινήσει στις 5 σήμερα το απόγευμα, θα έχει ως στόχο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό για το 2013, το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Το κλείσιμο της δημοσιονομικής τρύπας με «εμβάθυνση» μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί με το μνημόνιο θα είναι το κλειδί για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, γράφει η «Ναυτεμπορική».

Οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι πολλές και επώδυνες και θα έχουν στόχο να επαναφέρουν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων κοντά στους στόχους του μνημονίου. Τούτο, παρά το γεγονός ότι έχουν επίσημα αναθεωρηθεί και οι προβλέψεις για την ανεργία και -ανεπίσημα- οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2013.

Όπως εκτιμά το «Βήμα», τα προβλήματα είναι πολλά, με σημαντικότερα το δημοσιονομικό κενό που προέρχεται κυρίως από τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, το χαράτσι στα ακίνητα, τις απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και νέες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία, όμως, θα εκταμιεύεται σε μικρότερες δόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.
Παράλληλα, θα μπορέσει συνεδριάσει και το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει το 1,8 δισ. που αναλογεί στο Ταμείο. Διαφορετικά, εάν τον Αύγουστο διαπιστωθεί από το ΔΝΤ ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013 - 2014, θα εξετάσει, βάσει του καταστατικού του, να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και να εγείρει θέμα νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους, κάτι που ουδόλως επιθυμεί η Γερμανία.

«Οι δανειστές δεν έχουν ακόμη πεισθεί και θα γίνει μάχη για να μην υπάρξουν νέα μέτρα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο κοινοτικές πηγές επισημαίνουν ότι στο κείμενο του Μνημονίου που είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο υπάρχει ήδη γραμμένη η φράση περί θετικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτό που ακόμη δεν έχει «γραφτεί» είναι τα τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν...
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει σε παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στις διαθεσιμότητες από τώρα. Κυβερνητικοί κύκλοι αντιπροτείνουν οι διαθεσιμότητες να «μπουν» σε διαρθρωτικά ορόσημα επιμέρους δόσεων ή να υπάρξουν πλέον πολλοί διαδοχικοί στόχοι, αναφέρει το capital.gr.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει ήδη συμφωνηθεί «μαχαίρι» σε παροχές ΕΟΠΥΥ, σε φοροαπαλλαγές, αλλά και πιο υψηλοί φόροι επί των ακινήτων από το 2014 για να κλείσει τμήμα της «τρύπας» για το 2013-2014. Η τρόικα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να επιμένει στην επιβολή της εισφοράς 2 τοις χιλίοις μέσω ΟΑΕΕ από το 2014 σε όσες εταιρείες έχουν έστω έναν αυτοαπασχολούμενο (παλαιότερη δέσμευση κυβέρνησης στα μνημόνια που δεν εφαρμόστηκε), ενώ καταμετρούν και μία σειρά από μέτρα έκτακτης απόδοσης. Μάλιστα, αν όλα αυτά δεν φτάσουν και παραμείνει «κενό», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμορφώνονται και μία σειρά από πρόσθετα μέτρα που θα δεσμευθεί η Ελλάδα γραπτώς –δια του νέου μνημονίου– να λάβει αργότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, του «αγώνα δρόμου», που αρχίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, συγκαλείται τη Δευτέρα στις 12:00, ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το οικονομικό επιτελείο. Στη σύσκεψη, υπό τον Γ. Στουρνάρα, θα μετάσχουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.
Στη συνέχεια, στις 17:00, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ακολούθως, η τρόικα θα έχει συνάντηση στις 19:30 με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκη.

Κενό στον ΕΟΠΥΥ

Πρώτη στην ατζέντα θα είναι η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, η οποία φτάνει το 1 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και τα 2,5 δισ. ευρώ σωρευτικά από το 2011. Δεύτερο θέμα θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αναμένεται να έχουν και για φέτος -μετά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις του 2012- έλλειμμα από 550 έως και 600 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή του χρόνου.

Από τις προηγούμενες συναντήσεις τους με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας οι εκπρόσωποι από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ζητώντας λύση, είχαν θυμίσει μέτρα του μνημονίου που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Σε πρώτη φάση ζητούν να επιβληθεί τώρα η εισφορά του 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες των Ταμείων (κυρίως του ΟΑΕΕ) και να αποπληρωθούν υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, ζήτησαν και νέες περικοπές στις παροχές του ενιαίου φορέα παροχής πρωτοβάθμιας υγείας. Με το θέμα αυτό συνδέεται και η υποχρέωση του υπουργείου Υγείας για νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και την αύξηση της χρήσης των γενόσημων.

Περικοπές σε επικουρικές

Ζήτησαν ακόμη την ολοκλήρωση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, η οποία έχει προχωρήσει μόνο ως ένα σημείο. Ως εναλλακτική, αν η τρύπα δεν μπορεί να κλείσει, πρότειναν να εφαρμοστεί νωρίτερα από το 2015 και το μέτρο της αυτόματης διόρθωσης του ύψους των επικουρικών συντάξεων ανάλογα με τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα.

Στο θέμα των εσόδων -τουλάχιστον για το 2013- το θέμα είναι πιο εύκολο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Η τρόικα αποδέχεται ότι η τρύπα των 500 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα στο τέλος Μαΐου θα καλυφθεί απολύτως από την είσπραξη του φόρου εισοδήματος αλλά και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εφαρμογής της.

Παραμένει το χαράτσι

Σε διαρθρωτικό επίπεδο και εν όψει του τελικού κειμένου του μνημονίου 4 που θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο, οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας είναι μεγάλες. Η τρόικα, βλέποντας την ένδεια για ένα αξιόπιστο τελικό σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων, πιέζει για την παράταση του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ και για το 2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν αρνητικοί στο επίμονο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, δεδομένου ότι δεν έχουν πειστεί για την αναπλήρωση των εσόδων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στο μνημόνιο, από άλλα μέτρα. Στο δεύτερο κύμα μέτρων περιλαμβάνεται και η οριστική «μονιμοποίηση» της έκτασης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους.

Απολύσεις στο Δημόσιο

Στο πακέτο του φθινοπώρου θα ενταχθούν και οι αλλαγές στο Δημόσιο. Αυτές θα συζητηθούν αυτές τις μέρες, αλλά θα οριστικοποιηθούν το Σεπτέμβριο.

Προτεραιότητα θα αποτελέσουν οι «ομαλές» αποχωρήσεις από το Δημόσιο μετά την κακή αρχή με το θέμα της ΕΡΤ, στο οποίο πήραν αποστάσεις και η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαπραγματευτεί μια νέα παράταση για το σχέδιο των 4.000 αποχωρήσεων, αλλά και για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων μέχρι και το Σεπτέμβριο. Σε αντάλλαγμα θα προσφέρει «σχεδόν έτοιμες» αποχωρήσεις σε εκπαιδευτικούς, συμβασιούχους των ΟΤΑ και εργαζόμενους σε αμυντικές βιομηχανίες.

Το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο είναι από τα πιο «εύφλεκτα» στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης του μνημονίου. Αυτό είναι γνωστό και στην τρόικα, η οποία, αν και πιέζει για την επίλυσή του, δεν έχει απειλήσει με διακοπή χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι αποτελεί εκκρεμότητα από την αρχή της θητείας τής μέχρι πρότινος τρικομματικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι υπάρχει πλέον στην κυβέρνηση βούληση να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του Δημοσίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για τους περίπου 2.800 εργαζόμενους στις τρεις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), στις οποίες το προσωπικό θα μειωθεί με τις επιχειρήσεις εν λειτουργία. Αλλη μια δεξαμενή αποχωρήσεων θα είναι οι περίπου 3.500 «μόνιμοι» συμβασιούχοι των ΟΤΑ, οι οποίοι όμως είναι τοποθετημένοι κυρίως στον κλάδο καθαριότητας των δήμων.

Μια ακόμη μεγάλη δεξαμενή ώστε να εξασφαλιστούν οι 4.000 αποχωρήσεις που προβλέπει το μνημόνιο (15.000 μέχρι και το τέλος του 2014) είναι και το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο, λόγω του προσωπικού των εκπαιδευτικών, εμφανίζονται να υπηρετούν πάνω από 100.000 υπάλληλοι. Εκεί οι λύσεις θα αναζητηθούν σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν διδάσκουν αλλά υπηρετούν ως διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου.

Πιο αναλυτικά εδω

Tα προαπαιτούμενα της νέας δόσης

Πληθώρα προαπαιτούμενων, βροχή νόμων και δύσκολα «ορόσημα» για την καταβολή των 8,1 δισ. ευρώ σε επιμέρους δόσεις περιλαμβάνει η σκληρή και σε πλήρη εξέλιξη διαπραγμάτευση της τρόικας με τη νέα κυβέρνηση. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει δι΄ αποστάσεως και θα κορυφωθούν με τη νέα άφιξη των επικεφαλής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κοινοτικές πηγές, επιχειρείται σύγκλιση απόψεων το ταχύτερο δυνατό, για να υπάρξουν επίσημες επικυρώσεις από Ε.Ε. και ΔΝΤ μέσα στον Ιούλιο. Τα ανοιχτά μέτωπα, όμως, είναι πολλά και οι λύσεις που προτείνονται δεν έχουν «κλειδώσει»:

1. Επιχειρείται αναβολή έως τον Σεπτέμβριο στο «ορόσημο» για τις 12.500 διαθεσιμότητες, αλλά με «αντάλλαγμα» τη διακράτηση μέρους της δόσης από την Ε.Ε. (4,1 δισ. ευρώ συνολικά).

2. Η τρόικα επιμένει σε διατήρηση του χρονοδιαγράμματος πώλησης του Τ.Τ. και της Proton έως τις 15 Ιουλίου. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρεί να συνδέσει την «υπεραπόδοση» στην κάλυψη κεφαλαίων των τραπεζών με την «υστέρηση» του στόχου αποκρατικοποιήσεων (2,5 δισ. ευρώ έχει οριστεί για φέτος, αλλά μετά την αποτυχία στη ΔΕΠΑ θεωρείται δύσκολος), ώστε να κλείσει το ζήτημα χρηματοδοτικού κενού που θέτει ειδικά το ΔΝΤ.

3. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζεται πολιτικά και από τον επιχειρηματικό κόσμο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζήτημα το οποίο έχει αναδειχθεί και από το ΠΑΣΟΚ αλλά η υστέρηση εσόδων αυξάνει τις αντιδράσεις των δανειστών. Μάλιστα στελέχη του ΔΝΤ φέρονται να παρουσιάζουν και στοιχεία για πρόβλημα που δημιουργούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ενώ κοινοτικές πηγές φέρνουν στην επιφάνεια (αν και εφόσον υπάρχει η επάρκεια πόρων) ζήτημα υποκατάστασης της πρόθεσης για μείωση του ΦΠΑ με μέτρα στήριξης ανέργων ή φτωχών.

4. Το μέγα ζήτημα του δημοσιονομικού κενού των περίπου 1,9 δισ. ευρώ για φέτος και το 2014 παραμένει ανοιχτό. Σημείο-«κλειδί» θεωρείται το αν θα υπάρξει «στήριξη» από την τρόικα για να κλείσει το θέμα χωρίς νέα μέτρα (όπως συνέβη και στην προηγούμενη αξιολόγηση) ή αν θα ζητήσουν παρεμβάσεις τώρα.

Στο τραπέζι παραμένουν το «μαχαίρι» σε παροχές ΕΟΠΥΥ και σε φοροαπαλλαγές, αλλά η διαμόρφωση ενός φορολογικού πλαισίου στα ακίνητα από το 2014, που θα φέρει πρόσθετους φόρους στα κρατικά ταμεία και βάρη για τους πολίτες. Επίσης, η τρόικα φέρεται να επιμένει στην επιβολή της εισφοράς 2%ο στις εταιρείες που έχουν αυτοαπασχολούμενους μέσω του ΟΑΕΕ από το 2014, αλλά και σε ρητές δεσμεύσεις για συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα, που θα ληφθούν στην επόμενη αναθεώρηση, αν παραστεί ανάγκη για κάτι τέτοιο...

5. Μια σειρά από προαπαιτούμενα του Ιουνίου στο πεδίο της απελευθέρωσης των αγορών (με κορυφαίο, από άποψη αντιδράσεων, αυτό της απελευθέρωσης του ωραρίου τις Κυριακές) παραμένουν ανοιχτά. Κάποια θα μεταφερθούν για το φθινόπωρο, ενώ άλλα θα γίνουν προαπαιτούμενα των αποφάσεων καταβολής των δόσεων ή «ορόσημα» υποδόσεων που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Δημοσιονομική εποπτεία

Αυγουστιάτικα και διά νόμου θα τεθεί σε ισχύ ένα νέο, πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και αυτόματων περικοπών δαπανών, αν υπάρχουν αποκλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά, πέραν του νέου πλαισίου πολυετών προϋπολογισμών που ήδη έχει συμφωνηθεί, την άμεση ενσωμάτωση των αποφάσεων για τη νέα δημοσιονομική εποπτεία στην Ε.Ε., που περιλαμβάνουν τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών.

Περισσότερα εδώ
  1 Ιουλίου 2013 | © ThePressProject.gr - See more at: http://www.thepressproject.gr/article/44695/Olotaxos-gia-to-tetarto-mnimonio#sthash.B7mR3ib5.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου