Ταξίδι-αστραπή πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει σήμερα συναντήσεις με αξιωματούχους στο Γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και με στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας, με θέμα την τουρκική αξίωση να ισχύσουν οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο...
του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δηλώσει και δημόσια πως απορρίπτει την τουρκική αξίωση, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι εξυπηρετεί η μετάβαση εκεί του διαπραγματευτή για να συζητήσει το θέμα με την Κομισιόν. Ιδιαίτερα όταν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών παρουσιάζονται έτοιμοι να τετραγωνίσουν μέχρι και...
τον κύκλο, όπως είχαν δηλώσει στο παρελθόν. Εάν δε αποδεχθούν το τουρκικό επιχείρημα πως οι τέσσερις ελευθερίες (διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας) θα ισχύσουν μόνο στην Κύπρο, τότε ενδεχομένως αυτό το κατά τα άλλα κεφαλαιώδες ζήτημα για την Ένωση να «κυπροποιηθεί». Η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, όταν ρωτήθηκε, ήταν ομιχλώδης.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων (Γιλντιρίμ και Τουρκές) για τις τέσσερις ελευθερίες και την επιθυμία της Άγκυρας να τις εξασφαλίσει για τους πολίτες της μετά τη λύση του Κυπριακού σε κυπριακό έδαφος, ο κ. Σχοινάς απέφυγε επιμελώς να αγγίξει το θέμα. Είπε πως «όπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», αφήνοντας το θέμα να αιωρείται, αν και αφορά και την Ε.Ε. Είναι γι’ αυτό που ενώ η Λευκωσία το απορρίπτει δημοσίως αλλά και στις διαπραγματεύσεις, το αφήνει ανοικτό με τις συζητήσεις που διεξάγονται. Σημειώνεται πως για το θέμα αυτό «ενδιαφέρον» επιδεικνύουν και οι Βρετανοί, που ούτως ή άλλως δεν θα επηρεαστούν από μια ρύθμιση τέτοια καθώς βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται παράλληλα πως το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών τέθηκε και στη Γενεύη σε δυο φάσεις. Στην πρώτη συνάντηση σε ελβετικό έδαφος, του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και επί τούτου κλήθηκε να ενημερώσει τι ισχύει και πότε στην Ε.Ε. και ο απεσταλμένος της, Πίτερ Βαν Νούφελ. Κατά τη διάρκεια της πενταμερούς διάσκεψης, την αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες ήγειρε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν και στην ατζέντα ήταν το θέμα της Ασφάλειας.
Δείτε τις προειδοποιήσεις μας στο βίντεο που ακολουθεί...
Είναι σαφές πως για την Τουρκία το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών αποτελεί προτεραιότητα και φαίνεται ότι θα επιμένει μέχρι τέλους, αναζητώντας συμμάχους και εντός της Ε.Ε. Σημειώνεται πως έγγραφο 77 σελίδων υπό τον τίτλο συγκλίσεις 2008-2012 που υπέβαλε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, με ημερομηνία 30 Απριλίου 2013, καταγράφονται συγκλίσεις (Χριστόφια και Ταλάτ). Στις συγκλίσεις περιλαμβάνεται και η γνωστή δέσμευση για τις τέσσερις ελευθερίες. Όπως αναφέρεται, η ε/κ πλευρά συμφωνεί καταρχάς για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την ανάγκη να διαβουλευθεί πρώτα με την Ελλάδα σχετικά με το πιο πάνω. Οι δυο ηγέτες θα απευθυνθούν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία αναφορικά με τον τρόπο που αυτό θα διευθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το αίτημα θα γίνει μέσω της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και θα γίνει με τρόπο ώστε να μην αλλοιώνεται η δημογραφική αναλογία μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Το πιο πάνω, όπως αναφέρεται, θα είναι υπό την αίρεση συμφωνίας για το θέμα των Τούρκων υπηκόων/εποίκων που κατοικούν στον βορρά πριν τη λύση.
«Δεκτό υπό προϋποθέσεις»
Το 2010 και συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση στις 4 Ιανουαρίου 2010 των δύο ηγετών,Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά έγγραφο για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, έγγραφο στο οποίο συμφώνησε η ε/κ πλευρά αλλά με όρους, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Αφρίκα”. Η εφημερίδα γράφει πως ενώ η Τουρκία επιμένει στην θέση για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων στα κατεχόμενα μετά την επίλυση του Κυπριακού εντούτοις το θέμα τέθηκε επί τάπητος το 2010 και η ε/κ πλευρά το δέχτηκε όμως με προϋποθέσεις και όρους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε το σχετικά έγγραφο ως “αρχή” αλλά το συνέδεσε με την συμφωνία που θα γίνει σχετικά με τον αριθμό των Τούρκων εποίκων που θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση. Το σχετικό έγγραφο κατατέθηκε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρώην ηγέτη των Τ/κ, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντηση του με τον Δημήτρη Χριστόφια στις 4/1/2010 και βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες προτάσεις της τ/κ πλευράς. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του παραπέμπει στο έγγραφο Ντάουνερ «Συγκλίσεις 2008-2012», το οποίο και έχει δημοσιοποιηθεί. «Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι η ροή Τούρκων πολιτών προς την Κύπρο θα μπορεί να γίνεται μόνο σε αναλογία 4:1 με τους Έλληνες πολίτες», αναφέρει.Είναι από αυτή ακριβώς τη σύγκλιση που η Τουρκία προσπαθεί να απαλλαγεί ενώ η δική μας πλευρά την επικαλείται ως ασπίδα προστασίας, αναφέρει το ΑΚΕΛ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου