του Πάνου Σπαγόπουλου
Πολύ σοβαρότερη απ'ότι αφέθηκε αρχικά να εννοηθεί ήταν η κρίση που ξέσπασε χθες το πρωί στο Φαρμακονήσι, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναζητά εναγωνίως στο τηλέφωνο τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.
Να σημειώουμε ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν μόλις είχε επιστρέψει από 3ημερο ταξίδι στο Πακιστάν και στο Ουζμπεκιστάν.
Η κρίση ήρθε δύο ημέρες μετά την αναχώρηση Μ.Ομπάμα, ο οποίος έδωσε σουμβουλή στον Ρ.Τ.Τσίπρα"Να μην εξωθούνται τα πράγματα σε κρίση και να υποχωρεί η Ελλάδα σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, προκειμένου να μην υπάρχει κλιμάκωση που δεν θα συνέφερε την Ελλάδα στην σημερινή αρνητική συγκυρία."
Τώρα, πόσο ήσσονος σημασίας μπορεί να είναι ο χαρακτηρισμός του Φαρμακονησίου ως μη προσδιορισμένης κυριαρχίας περιοχής και σίγουρα όχι ελληνικής, είναι ένα άλλο ζήτημα. ως "ήσσονος σημασίας" είναι ένα άλλο ζήτημα.
Στις 08:45 οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α2568/16 με την οποία ανήγγειλαν την έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης στην συγκεκριμένη περιοχή μετά από μήνυμα ότι υπήρχε βάρκα σε κίνδυνο.
«Για το ενδεχόμενο να προκύψουν κίνδυνοι για την εναέρια κυκλοφορία, καλούνται όλα τα ιδιωτικά εναέρια μέσα να αποκαταστήσουν επαφή με το Κέντρο Συντονισμού του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) πριν εισέλθουν στην περιοχή που περιλαμβάνεται στο FIR Αθηνών» ανέφερε η ελληνική ΝΟΤΑΜ και εστάλη στην περιοχή ελικόπτερο SAR, ενώ δόθηλε διαταγή σε ένα ζεύγος μαχητικών F-16 από την 110 ΠΜ στην Αγκυρα και σε ένα ακόμα ζεύγος στην Σκύρο να είναι έτοιμο για απογείωση σε περίπτωση που εμφανιζόντουσαν τουρκικά μαχητικά.
Λίγο αργότερα, στις 09:35, έγινε το αναμενόμενο, έσπευσε η Τουρκία να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα της Ελλάδας να κάνει την Έρευνα και Διάσωση στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία εμπίπτει στο FIR Αθηνών και στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλώνοντας ότι ούτε το νησί είναι σε ελληνική κυριαρχία, ούτε ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού που τέμνει στα δύο το Αιγαίο, έχει η Ελλάδα αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης.
Με την ΝΟΤΑΜ Α5190/16 η Τουρκία δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τον καθορισμό της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης με αναφορά στο FIR Αθηνών. Επισημαίνεται επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία αναφέρεται η ελληνική ΝΟΤΑΜ, εμπίπτει στην Τουρκική περιοχή ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR),όπως έχει καθοριστεί και καταγραφεί στο εγχειρίδιο του ΙΜΟ.
Συνεπώς καταλήγει η τουρκική ΝΟΤΑΜ όλες οι προσπάθειες και δραστηριότητες για Ερεύνα και Διάσωση που εμπίπτουν στην τουρκική SΑR θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Το απάντησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν; Οτι "Θα δει τι έγινε" και ότι "Πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και όλα να λυθούν με διαπραγματεύσεις".
Δηλαδή θα πρέπει να διαπραγματευθούμε το αν το Φαρμακονήσι είναι ελληνικό...
Το ζήτημα είναι ότι ο Μ.Ομπάμα δεν χρειάστηκε να πιέσει πολύ: Ο Α.Τσίπρας έχει ως βασική στρατηγική του το "Να έχουμε την Αγκυρα από κοντά"...
Εδώ όμως πλέον έχουμε αρχίσει να αντιδρούν τα ελληνικά Επιτελεία: "Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Πολλές φορές έχουμε το στρατηγικό πλεονέκτημα και μπορούμε να τους δώσουμε μια καλή απάντηση, αλλά όλο οι διαταγές που παίρνουμε είναι "Αποχώρηση από την περιοχή". Δεν είπαμε να κάνουμε πόλεμο, αλλά π.χ. όταν εμφανίζονται στην Ανδρο μέσα στο πεδίο βολής την ώρα που κάνουμε ασκήσεις με πραγματικά πυρά και έχουμα αποκλείσει την περιοχή, τότε κατά λάθος θα μπορούσε να ξεφύγει κάποιο βλήμα πυροβόλου και να πέσει επάνω στο πλοίο τους"...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου