.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - Διευρύνεται η εμπλοκή ισχυρών κέντρων


Ως κομμάτια ενός σύνθετου παζλ ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι κινήσεις ισχυρών κέντρων γύρω από το Κυπριακό ξεδιπλώνονται επιβεβαιώνοντας, όλο και περισσότερο, ότι η προώθηση του νέου διχοτομικού σχεδίου συνδέεται με γενικότερες κόντρες, οι οποίες οξύνονται όχι απλά στην πλάτη του λαού της Κύπρου, αλλά σε βάρος των λαών όλης της περιοχής, τουλάχιστον...

Στρατιώτες περιπολούν στη «Νεκρή Ζώνη» στη Λευκωσία. Η συζήτηση για την «ασφάλεια» της Κύπρου διευρύνεται, με τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα να διεκδικούν ενεργό και διακριτό ρόλο
Ενώ δε σταματούν οι ειδήσεις και αναλύσεις για τη σημασία που η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή αποκτά για τον ενεργειακό εφοδιασμό μεγάλων αγορών (καταρχήν της Ευρώπης), για τα σχέδια που επιταχύνουν ισχυροί κολοσσοί (από τη γαλλική «Τοτάλ» μέχρι τη ρωσική «Ροσνέφτ» και από την αμερικανική «ExxonMobil» μέχρι τη βρετανική «BP»), εκδηλώνεται όλο και πιο συγκεκριμένα το ενδιαφέρον που...
έχουν για την πορεία των συνομιλιών, το ένα μετά το άλλο τα πιο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.
Τη βδομάδα που πέρασε, καθόλου τυχαία, φούντωσε η συζήτηση για τη σύνθεση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που «ενεργοποιήθηκε» ως σχήμα στις 12 Γενάρη, στη Γενεύη, με τη Ρωσία να επισημαίνει επίμονα την ανάγκη να εμπλακεί ενεργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις, προφανώς προσδοκώντας ότι έτσι θα διευκολυνθεί περισσότερο η δική της ενεργότερη «κινητοποίηση», ανήσυχη για τη μεγαλύτερη... άνεση που ίσως διατηρούν σήμερα αντίπαλα κέντρα από τη Δύση.
Βεβαίως, προβληματισμό για τη σύνθεση των παζαριών δεν εκφράζει μόνο η Μόσχα. Ενδιαφέρον είχαν πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη που επικαλέστηκε μεσοβδόμαδα το κυπριακό ΡΙΚ ότι η Κίνα αλλά και η Αίγυπτος τάσσονται επίσης υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής του ΣΑ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Ακόμα, ενδεικτική είναι και η έμφαση με την οποία και η Γαλλία, μέσω του πρέσβη της στην Κύπρο, έθεσε το ζήτημα. Το να διαδραματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας το ρόλο του «δεν είναι κάτι προαιρετικό, είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται», δήλωσε ο Γάλλος διπλωμάτης Ρενέ Τροκάζ.
Από τη δική τους μεριά, σταθερή διατηρείται η προτεραιότητα που δίνουν οι ΗΠΑ στις ισορροπίες σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη, με την πρέσβειρά τους στο νησί, Κάθλιν Ντόχερτι, να σημειώνει: «Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της λύσης του Κυπριακού, στην παροχή όσο το δυνατόν περισσότερης υποστήριξης και όταν η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα ήθελαν να είναι μέρος και να συμμετέχουν στις συζητήσεις, αλλά όταν η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη». Φυσικά, αναμονή της «κατάλληλης» χρονικής στιγμής δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Ουάσιγκτον «αποσύρθηκε» ποτέ από τις διεργασίες γύρω από τη διευθέτηση του Κυπριακού, ειδικά τις παρασκηνιακές. Ισα ίσα. Δε σταμάτησε λεπτό να επισημαίνει τις «απρόβλεπτες» συνέπειες που ένα ναυάγιο των συνομιλιών θα έχει, σε μέτωπα μάλιστα όπως και τα Ελληνοτουρκικά.
Τέλος, η προγραμματισμένη για χτες επίσκεψη της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στην Αγκυρα, ανέδειξε το βάρος που αποκτούν και οι κινήσεις της Βρετανίας, η οποία, κατευθυνόμενη εκτός ΕΕ, επαναξιολογεί τις προτεραιότητες και τις συμμαχίες της σε διάφορα πεδία. Είναι ενδεικτικές οι αναλύσεις που μιλούν για αυξημένο «συντονισμό» Λονδίνου - Αγκυρας σε διάφορα θέματα, όπως και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Μέι, που περιέγραψε την Τουρκία ως «απαραίτητο εταίρο» και «στενό σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλά θέματα παγκόσμιας σημασίας, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, της ασφάλειας και της άμυνας».
Η Τουρκία
Παράλληλα, οι επίσημες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναδεικνύουν καθαρά ότι η επιθετικότητα της Αγκυρας δεν είναι ζήτημα κανενός αυταρχικού... «σουλτάνου», όπως σχεδιασμένα και χοντροκομμένα αναπαράγουν πολλά δημοσιεύματα, αλλά πλευρά των έντονων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και πολλών πιθανών ανακατατάξεων.
Ανοιχτά μίλησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγκρούλ Τουρκές, ο οποίος τόνισε πως «ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε ούτε ένας Τούρκος, για την Τουρκία υπάρχει Κυπριακό και δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί από αυτό (...) Πρέπει να είναι γνωστό ότι και από άποψη πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας».
Επιτελεία υπενθύμισαν επισημάνσεις και άλλων, έμπειρων πολιτικών, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που σε ένα από τα βιβλία του γράφει χαρακτηριστικά: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί (σ.σ. στην Κύπρο), η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα (...) Καμία παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη που κάνει στρατηγικούς υπολογισμούς στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη διώρυγα του Σουέζ και στον Περσικό Κόλπο δεν μπορεί να παραμελήσει την Κύπρο».
Επιπλέον, η Αγκυρα θέτει όλο και πιο επίμονα μια σειρά από ανταλλάγματα, που αφορούν και τις σχέσεις της π.χ. με την ΕΕ, ζητώντας επίμονα τις προηγούμενες μέρες τη διασφάλιση των τεσσάρων «ελευθεριών» της ΕΕ και για τους Τούρκους πολίτες που θα πηγαίνουν στην Κύπρο, μετά από μια πιθανή «λύση» του Κυπριακού.
Από αυτήν την πλευρά, θα «αξιοποιήσει» κατάλληλα και την εξέλιξη με την απόφαση του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Πάντως, η διάθεσή της για συνέχιση του παζαριού στο Κυπριακό φαίνεται αυξημένη, με δεδομένες και τις διαρκείς επισημάνσεις για τους «πολλαπλούς στόχους» που «μπορούν να εξυπηρετήσουν τα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο». Οπως δήλωνε πριν από μερικές βδομάδες Τούρκος διπλωμάτης στη Βηρυτό, «το φυσικό αέριο συνιστά ένα σημαντικό παράγοντα για συμφιλιώσεις στην περιοχή». Ζητούμενο, βέβαια, παραμένουν οι όροι με τους οποίους αυτές οι «συμφιλιώσεις» θα σχεδιαστούν, όχι γιατί είναι δυνατόν να προκύψει κάτι ελπιδοφόρο για τους λαούς, αλλά γιατί σύμφωνα με αυτούς θα καθορίσουν την τελική τους στάση τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα που εμπλέκονται.
Ο ρόλος της ελλάδας
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ελληνική συγκυβέρνηση προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες να εμφανιστεί «καρτερική» απέναντι στη... στασιμότητα για την οποία μίλησαν ορισμένοι, επειδή δεν έχει καθοριστεί ακόμα η συνέχιση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Πίσω από τις διαρκείς επικλήσεις της στις «διεθνείς αρχές» και το «διεθνές δίκαιο» βρίσκονται η ανοιχτή στήριξη στο νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου, η ετοιμότητα για ακόμα πιο ενεργό συμβολή στην επιτάχυνση των διεργασιών, αλλά και οι αυξημένες προσδοκίες της ντόπιας αστικής τάξης για μια ικανοποιητική συμμετοχή στη μοιρασιά του μεγάλου φυσικού πλούτου, για τον οποίο ήδη «ξερογλείφονται» μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, από Δύση αλλά και Ανατολή.
Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος υπογραμμίζοντας ότι «συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει λύση κάνουμε και θα κάνουμε, και έτσι οφείλουμε να κάνουμε», επανέλαβε την πρόταση για το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου, δίνοντας πολύ ενδιαφέρουσες επεξηγήσεις: «Με αυτό το Σύμφωνο οι τρεις χώρες θα συνεργάζονται έναντι σύγχρονων κοινών κινδύνων, όπως οι οικολογικοί, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Θα υπάρχει ένας κοινός μηχανισμός συνεργασίας και προώθησης μιας θετικής ατζέντας. Εκείνο που θα αποκλειστεί είναι το δικαίωμα παρέμβασης μιας χώρας σε βάρος ή και στο εσωτερικό άλλης».
Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ν. Κοτζιάς έπλεξε και ένα σύντομο εγκώμιο του Τούρκου ηγέτη, Ρ. Τ. Ερντογάν, σχολιάζοντας πόσο ικανός είναι από τη σκοπιά των συμφερόντων της χώρας του.
Την ίδια στιγμή, επανέφερε και τις προτάσεις για την ύπαρξη στην Κύπρο και «μιας διεθνούς αστυνομικής δύναμης», που «θα παρεμβαίνει σε περίπτωση που οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας δεν επαρκούν».
Τέλος, δεν παρέλειψε να ξεχωρίσει στα θετικά το ότι «κατοχυρώσαμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση (σ.σ. η Διάσκεψη για την Ασφάλεια) είναι ανοικτού τέλους, δηλαδή αν σταματήσει κάπου δεν διαλύεται, δεν σταματάει», προμηνύοντας ίσως τη συνθετότητα αλλά και το μάκρος των παζαριών, τα οποία φυσικά και θα αλληλεπιδράσουν και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σαββας Καλεντερίδης: Είμαι βέβαιος ότι κάτι έχει συμφωνηθεί μετά το επεισόδιο με τα Ίμια το '96 (ΗΧΗΤΙΚΟ).


Σάββας Καλεντερίδης : Είναι καθαρό το καθεστώς των Ιμίων;
Πίσω από τη νέα Τουρκική προκλητικότητα, που είναι εμφανές ότι οφείλεται και στα εσωτερικά αδιέξοδα και ήττες του Ερντογάν σε όλα τα πολεμικά πεδία που έχει ανοίξει στα σύνορα του, το ερώτημα για το σύνολο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, είναι αν από το 1996 έχει υπογραφεί κάτι που δεν γνωρίζει ο ελληνικός λαός , για το καθεστώς των Ιμίων. 

Αν όχι , τότε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να ασκηθούν ανά πάσα στιγμή, αν όμως συμβαίνει κάτι άλλο, θα πρέπει να το μάθουμε και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους τυχόν έχουν κάνει τέτοιες σοβαρές υποχωρήσεις. Αυτά δηλώνει στον 9.84 ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, σημειώνοντας ότι μόνο ξένη δύναμη ως «προβοκάτορας» θα ήθελε κλιμάκωση της κρίσης στο Αιγαίο. Η Ελλάδα ποτέ δεν λειτούργησε επιθετικά, αλλά και η Τουρκία σε αυτή τη φάση έχει σοβαρότερα ζητήματα να διαχειριστεί.

http://teleytaiaexodos.blogspot.gr

Ένα σχέδιο Μάρσαλ κινέζικης κοπής


Δεν έχουν τέλος τα παράδοξα που σηματο-δοτεί η ιστορικής σημασίας πολιτική στροφή των ΗΠΑ, με αφορμή την εκλογή του Ντό-ναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ταυτόχρονα με την τροχοδρόμηση της ριζικής αναθεώρησης της Βορειοαμερικανικής Συμφω-νίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικού, από τη νέα αμερικανική ηγεσία, που θα μπορούσε να κάνει τον πρώτο δισεκατομμυριούχο πρόεδρο των ΗΠΑ να επαίρεται ότι μετά τον σουμπ-κομαντάντε Μάρκος και τους Ζαπατίστας που εξεγέρθηκαν εναντίον της συμφωνίας την πρώτη ημέρα ενεργοποίησής της, την 1η Ιανουαρίου 1994, μόνο αυτός την αμφισβήτησε τόσο ριζικά και αποτελεσματικά (ή ό,τι ο Λευκός Οίκος κατάφερε να κάνει ότι δεν μπόρεσαν οι Τσιάπας), ήρθε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Στη φετινή συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ, τα υποτιθέμενα οφέλη της παγκοσμιοποίησης (στανταράκι την εποχή της ευημερίας στις ομιλίες χρυσοπληρωμένων διευθυνόντων συμβούλων και αρχηγών πανίσχυρων κρατών) ανέλαβε να υπερασπιστεί η κινέζος πρόεδρος Ξι Γινπίνγκ, που είναι ταυτόχρονα και ηγέτης....
του κινέζικου κομμουνιστικού κόμματος, δείχνοντας έτσι πώς θα καλυφθεί το αναμφισβήτητο κενό που θα αφήσουν πίσω τους οι ΗΠΑ αναθεωρώντας και περιορίζοντας την παρουσία της στη διεθνή σκηνή.

Πιο δηλωτικά ωστόσο είναι τα έργα κι όχι τα λόγια, όπως για παράδειγμα η ιλιγγιώδους προϋπολογισμού πρωτοβουλία «Ένας ιμάντας ένας δρόμος» (One belt, one road), του κινέζου προέδρου. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο αξίας 900 δισ. δολ. που εκτείνεται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κεντρική Ευρώπη κι αφορά αποκλειστικά και μόνο έργα υποδομών. Για παράδειγμα (κρατηθείτε εν τω μεταξύ): σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μόσχας και Καζάν στη Ρωσία, Κόργκος στο Καζακστάν και του λιμανιού Ακτάου στην Κασπία, αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν με την Κίνα, αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την Κίνα με το Πακιστάν και πολλά άλλα.

Το κινέζικο επενδυτικό σχέδιο μαμούθ δε θα είχε υλοποιηθεί αν ο κινέζικος καπιταλισμός δεν κολυμπούσε σε θάλασσες ρευστού με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, την Αναπτυξιακή Τράπεζα Κίνας και την Εισαγωγική – Εξαγωγική Τράπεζα Κίνας να δανείζουν περισσότερα απ’ όσα χρήματα δανείζουν μαζί οι έξι μεγαλύτεροι χρηματοδοτικοί θεσμοί του κόσμου. Μπορεί κάλλιστα δε να συγκριθεί με το αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ που ανοικοδόμησε τον μεταπολεμικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα θεμελίωσε την αμερικανική πολιτική επιρροή, για όλες τις επόμενες δεκαετίες. Το γεγονός δε ότι τα έργα υλοποιούνται στις λεγόμενες υπό ανάπτυξη χώρες, όπως για παράδειγμα το Λάος που απουσιάζει ακόμη κι από τη λίστα των κρατών που αξιολογούν οι εταιρείες αξιολόγησης, δείχνει ένα ηγεμονικό σχέδιο πλανητικών διαστάσεων που θέλει την Κίνα να αναγορεύεται ηγέτης όλου του κόσμου, εκτός ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνίας.

Πώς να μη στρέψει ο Λευκός Οίκος τα πυρά του εναντίον της Κίνας, χαρακτηρίζοντάς την ως σπουδαιότερη απειλή;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στις 29 Ιανουαρίου 2017


ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ! Κακό πράγμα η αμορφωσιά, ιδίως εκείνη της εξουσίας.


  
Του Νίκου  Καραβέλου
Δικηγόρου – Συγγραφέα

 Κακό πράγμα η αμορφωσιά, ιδίως εκείνη της εξουσίας.

Κι όμως υπάρχουν χειρότεροι από τους αμόρφωτους: Εκείνοι που χρειάστηκαν μεγάλες σπουδές σε κολλέγια και σε ξένα πανεπιστήμια,  προκειμένου να παραμείνουν αμόρφωτοι. Αρκεί μια ματιά στους γόνους των «αγίων» οικογενειών που μας κυβερνούν.
     
 H παιδεία δεν ταυτίζεται με την εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι η σωστή εκπαίδευση οδηγεί στην παιδεία, που είναι η διαπαιδαγώγηση προς την αρετή, την  ικανότητα, δηλαδή να σκέφτεσαι, να συμμορφώνεσαι προς τους κανόνες του ορθού λόγου και να υπερασπίζεσαι τις επιταγές της ηθικής. Εννοείται, της ηθικής από τη ζώνη και πάνω κι όχι το αντίθετο. Επομένως, βασικό στοιχείο της παιδείας είναι η ανάπτυξη της ικανότητας  του ανθρώπου να αντιστέκεται. Γι αυτό η εκάστοτε άρχουσα τάξη φροντίζει να υπονομεύει « την αρμόζουσα παίδευση κι αγωγή» ( Κ. Καβάφης).
       
 Απόδειξη της διαφοράς ανάμεσα στην παιδεία και την εκπαίδευση, είναι το γεγονός ότι σε εκπαίδευση υποβάλλονται και τα ζώα, (αυτονόητον ότι δεν εννοούνται τα ανθρώπινα  τοιαύτα).
        
Αντίσταση, λοιπόν, σε κάθε μορφή εξουσίας, με όποιο παρένδυμα κι αν εμφανίζεται του λόγου της.  Αντίσταση στον φασισμό, στην γριά απολυταρχία, με όποιο φκιασίδι εμετικό κι αν λικνίζεται . Αντίσταση στην κλεπτοκρατική δημοκρατία « δυτικού τύπου» που .ήταν πάντα μια κομψή δικτατορία, μια  ξετσίπωτη καθώς πρέπει τυραννία.
        
Αντίσταση στις επιλογές οποιουδήποτε αντιδραστικού ή προοδευτικού, δεξιού ή αριστερού υπηρέτη, που στηρίζει κατακτητές ή ανέχεται ψευδόμενος τη συστηματική διάλυση της πατρίδας.
        
Αντίσταση στους θρασείς αλλά και στους φοβισμένους ,γιατί όμοια τυραννούν, γιατί κι ο φόβος είναι μορφή τυραννίας, από τις χειρότερες. Ας μη λησμονούμε πως πίσω από κάθε άσχημη κατάσταση, κρύβεται ο άσχημος άνθρωπος.
        
Έλεγε Ιγνάσιο  Σιλόνε (ψευδώνυμο του Ιταλού συγγραφέα και πολιτικού  Σεκόνδο Τρανκουίλι 1900 – 1978 ) : «Η αταξία και ο φόβος είναι για τον φασισμό ο,τι το νερό για το φυτό». Στον φασισμό, δεξιό η «αριστερό», συντηρητικό ή «προοδευτικό», κεφαλαιοκρατικό ή « κομμουνιστικό»,  ο φόβος υφέρπει. Αυτός προάγει την υποταγή, γιατί  στην παγερή επικράτειά του, οι πολίτες, κυρίως, οι νέοι δεν έχουν δίπλα τους τούς αγωγούς της παιδείας που τους διδάσκουν,  αλλά τους προαγωγούς που τους αποκτηνώνουν.
        
Αντίσταση  σε εκείνους τους πνευματικούς τενεκέδες που διαλαλούν πως όλα « βαίνουν καλώς» κι αρνούνται, λένε, τις «συνωμοσιολογίες», συμμετέχοντας οι ίδιοι βεβαίως, ηθελημένα ή αθέλητα, στη συνωμοσία της σιωπής.
        
Αντίσταση και στους υποκριτές λογοτέχνες που λένε αυτάρεσκα  πως στους  δύσκολους καιρούς,  μιλούν με το έργο τους. Τους έχει αποστομώσει ο Μέγας Αισχύλος που στον τάφο του δεν ζήτησε να γραφούν τα ποιητικά του επιτεύγματα, αλλά μόνο το γεγονός ότι ήταν Μαραθωνομάχος.
        
Μόνο η παιδεία σε λυτρώνει από τον φόβο και σου μαθαίνει την αντίσταση.

Κορυφαίο, λοιπόν, η παιδεία. Κανένας λαός δεν χάθηκε γιατί απώλεσε το μεροκάματο, όσο αναγκαίο κι αν είναι, όσο επιβεβλημένος κι αν είναι ο αγώνας για  την προστασία του. Οι λαοί χάνονται όταν χάνουν την ποίησή τους, δηλαδή τις παραδόσεις και την παιδεία τους, κοντολογίς την ψυχή τους.

Κορυφαίο ζήτημα και ζητούμενο η παιδεία. Κορυφαίος κι ο δάσκαλος! Ας θυμηθούμε  πως το διατυπώνει ο Δημήτρης Λιαντίνης ( « Τα Ελληνικά» κεφ, ίδε ο δάσκαλος»), ο θάνατος του οποίου, δυστυχώς, δεν μας αφύπνισε:

« Εν αρχή ην  ο δάσκαλος. Μη ο δάσκαλος η φύση θα ήταν, δεν θα ήταν όμως οι κοινωνίες. Θα υπήρχε ο χρόνος αλλά δεν θα υπήρχε η ιστορία. Και στο βασίλειο των ζωντανών ήχων ,θα άκουγε κανείς την κραυγή, τα χουγιαχτά, τα συνθήματα .Δεν θα άκουγε όμως ούτε θα έβλεπε τη φωνή, τα γράμματα της γραφής, τις συμφωνίες και τους χορούς.

Γιατί απλά ο δάσκαλος μεταμορφώνει τον εγκέφαλο του ζώου σε νου του ανθρώπου. Αυτός κατορθώνει ώστε η ματιά μας να μην  μένει βλέμμα βοδιού αλλά να γίνεται βιβλίο ανοιχτό να το διαβάζεις. Επεξεργάζεται το πετσί της κεφαλής μας και δημιουργεί πρόσωπο. Η δουλειά του δασκάλου είναι ο αθέρας της βυρσοδεψίας και στο τέλος- τέλος ο δάσκαλος θωπεύει και μαλάζει το σώμα και την ψυχή μας, ώστε από τη στέρησή μας αποστάζεται το κλάμα, και από την πλησμονή κορφολογιέται το γέλιο μας».
        
Ετούτες εδώ οι λίγες αράδες γεννήθηκαν στην ψυχή μου, με το άκουσμα του θανάτου ενός παλιού καθηγητή μου.
       
 Λένε πως όταν πεθάνουν οι γονείς και οι δάσκαλοί σου, έρχεσαι πλέον πιο κοντά στον θάνατο.

      
  Εγώ δεν ξέρω, μα μόλις άκουσα πως έφυγε πια  για το μεγάλο στερνό του ταξίδι, ένιωσα ξαφνικά αναλφάβητος. 

Προς σύγκρουση με τη Γερμανία;


του Γιώργου Δελαστίκ

Πληθαίνουν οι ενδείξεις -ενδείξεις, όχι αποδείξεις- ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ εξελέγη για να προσωποποιήσει την αναμέτρηση με το Βερολίνο. Να ηγηθεί δηλαδή ο Ντόναλντ Τραμπ ενός συνασπισμού ανάλογου με εκείνον, ο οποίος υπήρχε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχει-ρώντας να αποτρέψει τη συγκρότηση του Τέταρτου Ράιχ, οικονομικού αυτή τη φορά, της Γερμανίας. Αυτό που υπήρχε και είναι ακόμη υποψία, ενδέχεται να αποδειχθεί πολιτική πραγματικότητα. Θα δούμε τι θα γίνει σύντομα.

«Η ΕΕ είναι κατά βάση το όχημα για να υλοποιήσει τους σκοπούς της η Γερμανία», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ σε συνέντευξη που έδωσε στους Τάιμς του Λονδίνου και τη γερμανική Μπιλντ. «Όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ ποντάρει ανοιχτά στη διάλυση της ΕΕ», έγραφε προχτές στο κύριο άρθρο της η Αυγή και συνέχιζε γράφοντας ότι ο Πρόεδρος της ευρωομάδας, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε σπεύσει μια μέρα νωρίτερα «η ΕΕ είναι πλέον μόνη της». Αναφερόμενη μάλιστα στα όσα είπε ο Τραμπ για τη Γερμανία, η Αυγή υπογράμμιζε: «Στη σημερινή φάση, καμία δήλωση δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταξική. Από καιρό οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αισθάνονται να συνθλίβονται από την υπαγόρευση της λιτότητας από το Βερολίνο»! Το ενδιαφέρον κύριο άρθρο της Αυγής καταλήγει γράφοντας ότι το Βερολίνο θα έπρεπε «να εισακούσει όχι τους σοσιαλιστές, όχι την Αριστερά, όχι τους Πράσινους, αλλά τον βαθιά συντηρητικό υποψήφιο...
πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, που ζητεί μεταξύ άλλων την ομοσπονδοποίηση του χρέους στην Ευρώπη ως εργαλείο για τη διάσωση του ευρώ -και της ΕΕ». Δεν λέει όμως μόνο η Αυγή ότι η υπό συγκρότηση νέα κυβέρνηση τω ΗΠΑ δεν συμπαθεί καθόλου το ευρώ και θα ήθελε να το δει να καταποντίζεται.

Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το πουν και οι προοριζόμενοι για σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ, όπως ο καθηγητής Τεντ Μάλοχ, ο οποίος ενδέχεται να τοποθετηθεί πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ. Το ευρώ θα μπορούσε να έχει καταρρεύσει μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, δήλωσε μιλώντας στο BBC. Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Τι να πει κανείς για το υπό αμερικανικό έλεγχο ΔΝΤ; «Εξαιρετικά μη βιώσιμο», χαρακτηρίζει το ΔΝΤ, όπως διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης πηγές της κυβέρνησης Τραμπ, στην αδημοσίευτη αλλά ήδη γραμμένη νέα έκθεσή του, που θα συζητηθεί στις 6 Φεβρουαρίου στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Ο χαρακτηρισμός αυτός αιτιολογείται από το ΔΝΤ για το… 2060 (!), όχι μόνο δεν θα έχει μειωθεί κατά τι το χρέος, όπως ισχυρίζεται η ΕΕ, αλλά από 184%του ΑΕΠ, θα έχει φτάσει στο …275% του ΑΕΠ και θα απαιτείται να δίνουμε στους δανειστές μας το…62% του ΑΕΠ μας εκεί προς το 2060!!!. Μιλάμε για απερίγραπτη τρέλα!

Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται όμως αλλού. Πρώτον, το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι κατά κανένα τρόπο βιώσιμο, χωρίς δραστική μείωσή του. Τελεία και παύλα, ό,τι κι να λένε οι Γερμαναράδες.Δεύτερον, προς τα εκεί βαδίζει το δημόσιο χρέος όλων των χωρών της ΕΕ. Όσο η Γερμανία έχει τον έλεγχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα βλέπουν το χρέος τους να αυξάνεται. Τρίτον, το Βερολίνο οικοδομεί με αυτόν τον τρόπο το γερμανικό Τέταρτο Ράιχ. Τέταρτον, σβήσιμο του χρέους μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Με διαγραφή του χρέους και διάλυση της ευρωζώνης ή με… πόλεμο και φυσικά διάλυση της ευρωζώνης! Διαφορετικά, αλίμονο σε όσους υποχρεωθούν να ζήσουν στο Τέταρτο Ράιχ της Γερμανίας. Πέμπτον, η ουσία αυτή τη στιγμή είναι ότι οι αστικές τάξεις των μεγάλων χωρών της Ευρώπης (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) αναλαμβάνουν την ηγεσία της αντιγερμανικής πολιτικής και δυστυχώς όχι οι αριστερές δυνάμεις. Αυτό δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για τους εργαζόμενους, φυσικά. Η Βρετανία αποφάσισε ήδη την αποχώρησή της και από την ΕΕ, μην έχοντας μπει ποτέ στο ευρώ. Στην Ιταλία οι δεξιοί που ακολουθούν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την Λίγκα του Βορρά του Σαλβίνι συν τους «αγανακτισμένους» του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτος στην προτίμηση των Ιταλών σε περίπτωση που γίνουν εκλογές -δηλαδή πάνω από το 60% του ιταλικού λαού αθροιστικά- έχουν κεντρικό σύνθημα «Έξω η Ιταλία από το ευρώ»! Η Ιταλία, όμως, είναι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, πόσω μάλλον που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν εκλογές μέχρι το καλοκαίρι.

Τα πάντα όμως θα κριθούν στη Γαλλία. Εκεί γίνεται διαπάλη και το πάνω χέρι το έχουν ακόμη οι Γάλλοι αστοί που ωφελούνται από τη γερμανική πολιτική. Οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου - Μαΐου θα αποτυπώσουν την κατάσταση. Η Μαρίν Λεπέν θα ηττηθεί από τη Δεξιά, αλλά οι Σοσιαλιστές τουΟλάντ δεν θα περάσουν καν στο δεύτερο γύρο, όπου θα αναμετρηθεί η Λεπέν με τον Φιγιόν.

από το «Πριν»


Επίσκεψη Μπαλάφα – Τι ακριβώς θέλει να διερευνήσει ο υφυπουργός στη Σάμο;


Αύριο Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, αναμένεται να επισκεφθεί τη Σάμο ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα επισκεφθεί το ΚΕΠΥ Σάμου (hot spot), ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθεί στους χώρους του πρώην σφαγείου Κνίτη για να διαπιστώσει αν είναι κατάλληλο για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου μεταναστών. 



Από την πλευρά του δημάρχου Σάμου έγινε ενημέρωση, προς τον κ. υφυπουργό, ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, δεδομένου ότι η κίνηση των 5 δημάρχων (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου), με ενιαίες θέσεις για μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα  βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και εξέλιξη αλλά και της συνάντησης, προ ολίγων ημερών, με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου, όπου η Σάμος δεν αναφέρθηκε ως νησί που απαιτείται η δημιουργία ανάλογου κέντρου. Επειδή η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε διγλωσσία στα θέματα διαχείρισης του μεταναστευτικού, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους αιρετούς του τόπου, και όχι μόνο, ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

30 Ιαν 2017 - ΕΠΑΜ - "Πολιτικοί Διάλογοι" στην ERTopen


Ε.ΠΑ.Μ. - Ημερίδα για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό - 11 Δεκ 2016 (ενότητα Γ')

Επιτυχημένη, κατά κοινή ομολογία, χαρακτηρίζεται η ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) στο ξενοδοχείο Τιτάνια (αίθουσα Πλάτων, 10ος όροφος) της Αθήνας, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, με το γενικό θέμα, «Ανάδειξη και εμβάθυνση των πραγματικών διαστάσεων του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα». Παρουσιάστηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αναλύθηκαν σε βάθος τα αίτια που το προκαλούν.

Η ημερίδα ξεκίνησε στις 10:00 και ολοκληρώθηκε στις 19:00 και τα κύρια χαρακτηριστικά που έδωσαν και τον τόνο της επιτυχίας της, εκτός από τη μεγάλη προσέλευση του κοινού, ήταν το εύρος και η πρωτοτυπία των θεμάτων που χειρίστηκαν οι πολύ καλά ενημερωμένοι ομιλητές, ο διάλογος που αναπτύχθηκε, οι ενδιάμεσες μεταξύ ομιλητών παρεμβάσεις από κόμματα και προσωπικότητες και τέλος η άψογη οργάνωση της εκδήλωσης σε όλα της τα σημεία.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώθηκε εκδήλωση – ημερίδα στη χώρα μας με αντικείμενο ένα ζήτημα που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε., όπως είναι το «Μεταναστευτικό - Προσφυγικό» ζήτημα.


Στην ημερίδα συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων :

• ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
πρέσβης ε.τ. – επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ε.ΠΑ.Μ.

• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ
γενικός γραμματέας Ε.ΠΑ.Μ.

• ΚΕΡΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ
Δρ. Τομέα Διεθνών Επιστημών Νομικής Αθηνών

• ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ
δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμων

• ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΑΔΗΣ
καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

• ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗΣ
πρόεδρος κόμματος Φιλελευθέρων

• ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ
συγγραφέας

• ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ
πρόεδρος του κινήματος Χριστιανική Δημοκρατία

• ΕΜΙΝΕ ΜΠΟΥΡΟΥΤΖΗ
πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης

• ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ
εκπρόσωπος Πατριωτικής Ένωσης ΕΛ.ΛΑ.Σ.

• ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΤΡΗΣ
γραμματέας ΔΗ.Κ.ΚΙ.

• ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΒΕΛΟΣ
δικηγόρος – συγγραφέας

• ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ε.ΠΑ.Μ.

• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ
στρατηγός ε.α. – οργανωτικός γραμματέας Ε.ΠΑ.Μ.

• ΕΛΕΝΗ ΓΟΥΛΑ
φιλόλογος – καθηγήτρια σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Σάμου

• ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
πολιτικός αναλυτής

• ΚΩΣΤΑΣ ΡΩΜΑΝΟΣ
καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

• ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
δημοσιογράφος – συγγραφέας, Τουρκολόγος

• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
δικηγόρος – καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

• ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΚΑΣ
π. εισαγγελέας – δικηγόρος, επικεφαλής κινήματος Δικαιοσύνης

• ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
υποναύαρχος ε.α. – νομικός, μέλος Πολιτικής Γραμματείας Ε.ΠΑ.Μ.

• ΠΕΔΡΟ ΟΛΑΓΙΑ (PEDRO OLALLA)
συγγραφέας - Ελληνιστής

• ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΣ
μέλος Πολιτικής Γραμματείας Ε.ΠΑ.Μ.

• ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΗΣ
μέλος Πολιτικής Γραμματείας Ε.ΠΑ.Μ.



Το τραγούδι Danse Macabre - No Violin του καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση το εξής:
Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/...
Πηγή: http://freepd.com/Classical/Danse%20M... 
Καλλιτέχνης: http://incompetech.com/ 

Το τραγούδι Tall Ships του καλλιτέχνη Audionautix έχει άδεια με βάση το εξής:
Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/...
Καλλιτέχνης: http://audionautix.com/



https://www.epamhellas.gr/
https://www.facebook.com/metopo/
https://twitter.com/epamhellas/
https://dimitriskazakis.blogspot.com/
https://e-roi.gr/
https://www.seisaxthia-epam.blogspot.gr/
https://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
https://www.anapoda.news/


Kουρουπάκη Δέσποινα :όσο αγωνιώ κ μάχομαι για την ζωή μου,άλλο τόσο αγωνίζομαι για την πατρίδα!

Kουρουπάκη Δέσποινα μέλος του ΕΠαΜ, κ' Πέτρος Ιωάννου στον Σπορnews 90,1fm της Λάρισας στους ''ακροβάτες του ονείρου'' 28/1/17.Κάθε μέρα (7χ7) μαζί στις 10.00 - 11.17π.μ.Για το διαδύκτιο sportnews901.gr


Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης μιας κυβέρνησης ΕΠΑΜ

Απόσπασμα απο τη συνέντευξη του Γ.Γ του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη στη Θεσσαλονίκη στις 16/12/2016.


Xρυσανθόπουλος Λεωνίδας:οι Τούρκοι απειλούν εκεί που τους παίρνει,δεν πρέπει να ενδώσουν!

Xρυσανθόπουλος Λεωνίδας ,πρέσβης επι τιμή, επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων - μέλος Ε.Σ.Σ. του ΕΠαΜ, κ' Πέτρος Ιωάννου στον Σπορnews 90,1fm της Λάρισας στους ''ακροβάτες του ονείρου'' 29/1/17.Κάθε μέρα (7χ7) μαζί στις 10.00 - 11.17π.μ.Για το διαδύκτιο sportnews901.gr


Ε Πα Μ Κόκκινα δάνεια Ναύαρχος και νομικός Παπαντωνίου Αντώνης


Η Φ. Ράμμου αναλύει τις θέσεις του ΕΠΑΜ για έξοδο από την κρίση


Κλειστές ερμητικά οι πόρτες της Τουρκίας - Τώρα αντιλαμβάνονται το δόλιο σχέδιο της Άγκυρας


Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ , την ερχόμενη Τετάρτη και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προχθές Σάββατο, ανέλαβαν να παρέμβουν στο Κυπριακό προς την πλευρά της Άγκυρας...

A handout photo made available by Turkish Prime Minister Press office shows British Prime Minister Theresa May (R) with Turkish Prime Minister Binali Yildirim (L) during welcoming ceremony in Ankara, Turkey, 28 January 2017. The British Prime Minister met on 28 January with Turkish leaders to discuss trade issues, the fight against Jihadism and Cyprus' reunification process. EPA, TURKISH PRIME MINISTER PRESS OFFICE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τερέζα Μέι, που προερχόταν από τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε στην τουρκική ηγεσία, στις επαφές στην Άγκυρα, το θέμα των εγγυήσεων. Το Λονδίνο εξήγησε διά της κ. Μέι προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η χώρα της...

δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα σύστημα εγγυήσεων, εάν τούτο συμφωνήσουν οι δυο κοινότητες στην Κύπρο. 


Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, που έχει άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζει κατά τις επαφές της πως αυτό που ενδιαφέρει το Λονδίνο είναι η διατήρηση των στρατιωτικών Βάσεων στο νησί. Για την ακρίβεια, οι Βρετανοί θεωρούν πως το θέμα των βάσεων είναι εκτός ατζέντας. Βάση, στα βρετανικά πρότυπα, ζητά στην Κύπρο και η Τουρκία. Στο θέμα των εγγυήσεων η Άγκυρα ήταν ξεκάθαρη. Επέμεινε στη διατήρηση του συστήματος με κάποιες διαφοροποιήσεις. Βεβαίως, η μεγάλη εικόνα της επίσκεψης Μέι στην Τουρκία είναι η συμφωνία που έχουν συνάψει οι δυο χώρες. Όπως ανακοινώθηκε, η βρετανική BAE Systems υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) για την κατασκευή εγχώριων τουρκικών μαχητικών. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που θα βρίσκεται στην Άγκυρα στις 2 Φεβρουαρίου, θα θέσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, το Κυπριακό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συγκεκριμένα τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά επιμένει όπως μέσα από μια συμφωνία στο Κυπριακό, οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν στην Ε.Ε., να ισχύουν και για τους Τούρκους πολίτες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη, δεν ευνοούν μια τέτοια ρύθμιση καθώς αυτό επηρεάζει το σύνολο της Ένωσης. Δεν θα περιοριστεί στην Κύπρο, αλλά θα θεωρηθεί ως προηγούμενο για να «προελάσει» το καθεστώς Ερντογάν, η Τουρκία, προς την Ευρώπη και να εξασφαλίσει, μέσω Κύπρου, αυτά που χρόνια επιδιώκει.Οι παρεμβάσεις από Βερολίνο και Λονδίνο προς την Άγκυρα για το Κυπριακό, στοχεύουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες να προκληθεί συζήτηση και ενδιαφέρον από την Τουρκία. 

Δείτε τις προειδοποιήσεις μας στο βίντεο που ακολουθεί...



Οι προσδοκίες, ωστόσο, είναι περιορισμένες. Είναι προφανές πως για την Τουρκία το Κυπριακό μπορεί να μην θεωρείται προτεραιότητα, ωστόσο, παράλληλα δεν έχει μειώσει ποσώς τις αξιώσεις της στην Κύπρο. Δεν θέτει μόνο τον πήχη ψηλά αλλά τον κρατεί συνεχώς εκεί. Υπάρχει μια θεωρία πως ο Ερντογάν δεν θα κάνει οποιαδήποτε κίνηση μέχρι το δημοψήφισμα, που θα διενεργηθεί για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, που θα το καταστήσουν πανίσχυρο στο εσωτερικό της χώρας. Μια άλλη εκτίμηση είναι πως ούτε μετά το δημοψήφισμα θα διαφοροποιήσει τη στάση του ο Ερντογάν. Εκτός, όπως σημειώνουν όσοι πιστεύουν στη δεύτερη εκδοχή, κι εάν η Τουρκία εξασφαλίσει όσα επιδιώκει στο Κυπριακό. Όπως πάντως πληροφορούμαστε, τα όσα δημοσίως αναφέρεται από τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό, τα ίδια επαναλαμβάνονται και στις κατ΄ιδιαν επαφές. Και για τις εγγυήσεις και για τις τέσσερις ελευθερίες και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που προβάλλονται μαξιμαλιστικές θέσεις. 

Και στο βάθος ελλαδοτουρκικά 
Η ένταση που προκάλεσε η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στη χώρα τους, όπως ζητά από τον περασμένο Ιούλιο και εντεύθεν το καθεστώς Ερντογάν, εκ των πραγμάτων επηρεάζει όλο το πλέγμα των ελλαδοτουρκικών σχέσεων. Επηρεάζει και το Κυπριακό ενώ παράλληλα προκαλεί και ανησυχία για την αντίδραση της Τουρκίας, που ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής με παραβιάσεις στο Αιγαίο, που ωστόσο θεωρούνται συνήθεις πρακτικές. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοίξει το προσφυγικό, το οποίο εξαρχής κρατά ως εκβιαστικό χαρτί προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. 

Πίσω στις συνομιλίες 
Σήμερα θα συναντηθούν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση που θα έχουν στις 2 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Μετά την πενταμερή της Γενεύης και τη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει σε μια φάση συντήρησης. Θέλοντας όλοι οι εμπλεκόμενοι να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο ή σε παρατεταμένη στασιμότητα, θα επιλέξουν μια τακτική διατήρησης εν ζωή της διαδικασίας. 

Πολλά μουρμουρητά για Άιντα 

Μουρμουρητά άρχισαν να ακούγονται για τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του χρεώνουν βιαστικές κινήσεις και προσπάθεια καλλιέργειας υπερβολικών προσδοκιών στο Κυπριακό ενώ αντιλαμβάνονται πως στο τέλος τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που εκ προοιμίου είχε εξαγγείλει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. Τα μουρμουρητά αυτά και οι αντιδράσεις για την τακτική που υιοθετεί εκ των πραγμάτων φθάνουν μέχρι τους ψηλούς ορόφους του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, έχει ιδίαν εντύπωση για το πώς διαχειρίζεται ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα το ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό.


Επανέρχεται το κούρεμα και τα υπόλοιπα "τρομακτικά" που ..."είχαμε αφήσει πίσω μας"


Το τρομο-σενάριο για κούρεμα καταθέσεων επανέρχεται από τους δανειστές με αφορμή τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων...

Κούρεμα καταθέσεων ξανά στο τραπέζι

Οι δανειστές δίνουν ουσιαστικά τρεις μήνες προθεσμία στις τράπεζες, ως τα επόμενα stress tests της ΕΚΤ. Στην περίπτωση που προκύψουν νέες δανειακές ανάγκες απειλούν με...

κούρεμα καταθέσεων και αυτό καθώς εκκρεμούν ακόμη νομοθετικές ρυθμίσεις όπως το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών που αποφασίζουν κούρεμα δανείων ή πτώχευση μη βιώσιμων εταιρειών, αλλά και άλλες βασικές διατάξεις που αφορούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 


Η “κόκκινη κάρτα” των δανειστών έχει βγει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών, ωστόσο αφορά άμεσα όλους τους καταθέτες καθώς η απειλή για το λεγόμενο bail in δεν σημαίνει τίποτε άλλο από κούρεμα των καταθέσεων και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τράπεζες προσπαθούν να τονώσουν την καταθετική τους βάση με κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων από τα... σεντούκια στους λογαριασμούς. 

Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν περιορισμένες εισροές καταθέσεων μετά την εξασφάλιση της τρίτης διάσωσης και παραμένουν εξαρτημένες από την κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ για να καλύψουν τα χρηματοδοτικά τους κενά. Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο τραπεζικός τομέας είχε εκροές καταθέσεων 42 δισ. ευρώ.