.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)




Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ






Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrio











ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ: Ο Δήμος Σάμου δηλώνει αναρμόδιος για θέματα που απειλούν την εθνική και κοινωνική μας ασφάλεια

Αποτέλεσμα εικόνας για hotspot στη Σάμο

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΑΜΟΥ
ΠΡΟΣ
 ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ Μ.Μ.Ε
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ :  Ο Δήμος Σάμου δηλώνει αναρμόδιος για τα αιτήματα και ερωτήματα Πολιτών σχετικά με την παρουσία Τούρκων αξιωματικών και τη λειτουργία του hotpsot στο νησί.


Στα αιτήματα και στα ερωτήματα (με αρ. Πρωτ. 5980/ 28-3-2016 & 7090/ 8-4-2016)  που Πολίτες Σάμου (150 υπογράφοντες) είχαμε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας τις ανησυχίες μας για την κοινωνική και εθνική μας ασφάλεια, αναφορικά με την παρουσία Τούρκων αξιωματικών στο νησί και τη λειτουργία του hotspot,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κ. Αμυρσώνης, και ο Δήμαρχος Σάμου, κ. Μ. Αγγελόπουλος, απάντησαν προφορικά κατά την  συνεδρίαση του Δ.Σ.,  στις 9 Μαΐου 2016, όπου το θέμα αναφέρθηκε προ ημερησίας διατάξεως.

Αναφορικά με τους Τούρκους αξιωματικούς,  ως Πολίτες Σάμου καταγγέλλαμε  την παρουσία τους στο νησί ως παράνομη, καθώς δεν έχει την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου, και αιτούμασταν  να ασκηθεί πίεση προς κάθε αρμόδιο για την άμεση απομάκρυνσή τους. Ζητούσαμε επίσης να απαντηθούν γραπτώς και αιτιολογημένα, αφού ζητηθούν πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς,  τα εξής ερωτήματα : Ποιος συγκεκριμένος νόμος ορίζει τα όρια και τη δράση των Τούρκων αξιωματικών ; Θα ενταχτούν αυτοί στη δομή των hotspot ή θα κινούνται εκτός αυτού ; Ποια είναι τα συγκεκριμένα καθήκοντά τους και  πώς εξασφαλίζεται ότι αυτοί θα ασκούν μόνο αυτά ;  Από ποιον φορέα/ φορείς (κυβερνητικούς και τοπικούς) εποπτεύονται οι δράσεις  τους και  σε ποιον λογοδοτούν ;  Από ποιον πληρώνονται ; Πόσο προβλέπεται να παραμείνουν στο νησί ; Ποιες οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των φορέων (κυβερνητικών και τοπικών) που εποπτεύουν και ελέγχουν τη δράση τους ;

Σε σχέση με το θέμα αυτό ο  Δήμος Σάμου απάντησε πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ούτε και καμία ενημέρωση. Δεν είχαν επισήμως ενημερωθεί κι ούτε διαθέτουν  καμία σχετική πληροφορία  για τη δράση και την παρουσία τους, καθώς κανένα σχετικό έγγραφο δεν έχει φτάσει στο Δήμο. Συνεπώς δεν γνωρίζουν τίποτα απολύτως σχετικά με τον χρόνο παραμονής των Τούρκων αξιωματικών στο νησί, τον αριθμό τους, τον τόπο διαμονής τους, τη δράση τους κι αν θα ξανάρθουν. Επίσης, επειδή τα θέματα αυτά δεν άπτονται στη σφαίρα αρμοδιοτήτων του Δήμου Σάμου, αλλά άλλων  υπηρεσιών,  μυστικών  ή μη, ο Δήμος Σάμου δεν έχει καμία ειδική γνώση και αρμοδιότητα να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται, και καθώς αυτά αφορούν  θέματα εθνικής ασφάλειας δεν θα τους δοθούν απαντήσεις, ακόμα κι αν τις ζητήσουν.

Αναφορικά με τη λειτουργία του κέντρου κράτησης/φιλοξενίας μεταναστών (hotspot) εκφράζαμε τις ανησυχίες μας ότι μπορεί να εξελιχτεί σε πιθανή εστία συμπλοκών και ταραχών, λόγω του συγχρωτισμού ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών, αιτούμασταν το Δ.Σ. να αποφασίσει εκ νέου τον τρόπο λειτουργίας του και ζητούσαμε να απαντηθούν γραπτώς τα εξής ερωτήματα: Ποιος χρηματοδοτεί το hotspot («χώρο φιλοξενίας»); Ποιος έχει την ευθύνη λειτουργίας του για υγεία, παιδεία, περίθαλψη μεταναστών-προσφύγων ; Με ποιες προϋποθέσεις και ποια μέτρα εξασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας αναφορικά με τη λειτουργία και τη διαβίωση στο hotspot, ώστε να προληφθούν και να αποτραπούν μεταδόσεις ασθενειών και ενδεχόμενες ταραχές ; Ποιοι φορείς έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή αυτών;   Ποιες οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των φορέων (κυβερνητικών και τοπικών)  που εποπτεύουν και ελέγχουν την ασφαλή λειτουργία του και ποιες οι ευθύνες του Δήμου;  Τι προβλέπεται στις οδηγίες «Πολιτική Προστασία» για τους δήμους γενικά και τη Σάμο ειδικότερα;

Σχετικά με αυτό το θέμα ο Δήμος Σάμου απάντησε ότι η λειτουργία του hotspot ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπ. Εθνικής Άμυνας, ενώ ο ίδιος καμία αρμοδιότητα και επιμέλεια δεν έχει επί αυτού κι ό,τι  πληροφορίες έχει προέρχονται από την Αστυνομία κι άλλες πηγές. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι την περίοδο εκείνη  στο κέντρο φιλοξενούνταν 922 ψυχές, ενώ είχε παραχωρηθεί ειδικός χώρος για τα ασυνόδευτα παιδιά στο νέο hotspot,  κι ο Δήμος, ανταποκρινόμενος στο ανθρωπιστικό του έργο, παραχώρησε σεντόνια κι άλλα είδη. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας κι υγιεινής κι ότι προχωρά η διαδικασία ασύλου. Όσοι καταγράφονται έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν στην πόλη ελεύθερα για κάποιες ώρες κι επιστρέφουν στο κέντρο για ύπνο. Κατά την εκτίμηση του Δημάρχου η διαδικασία ταυτοποίησης  θα αποφέρει αποτελέσματα μετά από έναν ή ενάμιση μήνα, ώστε να αρχίσει η επιστροφή μεταναστών.

Παρότι αναγνωρίζουμε τις ειλικρινείς προθέσεις του Δημάρχου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι αρκετά από τα ερωτήματα που θέτουμε παραμένουν αναπάντητα κι ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να ζητηθούν διευκρινήσεις από άλλους αρμόδιους φορείς. Προς έκπληξή μας επίσης, δεν έγινε καμία αναφορά να τεθούν σε συζήτηση και ψηφοφορία τα θέματα που οι Πολίτες καταγγέλλουν, παρότι στο έγγραφο των Πολιτών σαφώς αναφέρεται «Περιμένουμε ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να τοποθετηθεί επί των αιτημάτων μας και  να τεθούν αυτά σε ψηφοφορία», και «Στην περίπτωση που η Δημοτική Αρχή  θεωρήσει  ότι κάποια θέματα δεν είναι της δικής της αρμοδιότητας απαιτούμε να ζητήσει διασαφηνίσεις από τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία και να τις παρουσιάσει στους πολίτες  του νησιού, δίνοντας εγγυήσεις για την κοινωνική και εθνική μας ασφάλεια.».

Από την άλλη, τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από την απάντηση του Δ.Σ. μέχρι τώρα, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν και διογκώνουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, που είχαμε εκφράσει ήδη από τον Μάρτιο, καθιστώντας τα αιτήματα & ερωτήματα μας πιο επίκαιρα κι επιτακτικά. Τα γεγονότα αυτά, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες ταραχές, τους εμπρησμούς και τους τραυματισμούς στο κέντρο κράτησης/φιλοξενίας, κι όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν, μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για τον τόπο μας, καθώς δυσφημούν το νησί μας διεθνώς, πλήττουν την τουριστική κίνηση επιβαρύνοντας την οικονομία του νησιού, και το σημαντικότερο απειλούν την κοινωνική μας ασφάλεια Περιμένουμε το Δ.Σ. Σάμου να ασχοληθεί  με τα θέματα αυτά, οι εκλεγμένες δημοτικές παρατάξεις να επαναφέρουν προς συζήτηση και ψήφιση στο Δ.Σ. τις καταγγελίες, τα αιτήματα και τα ερωτήματα που θέτουμε και να πιεστούν οι αρμόδιοι φορείς να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια του τόπου.

Σάμος, 9 Ιουνίου 2016

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου