(Απομαγνητοφώνηση του παρακάτω βίντεο όπου ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης χαρακτηρίζει Άκυρα και Αντισυνταγματικά τα μνημόνια : )
«Δημοσιογράφος: Το μνημόνιο 1 έχει κυρωθεί τελικώς στη Βουλή; Έχει περάσει απ’ τη βουλή το Μνημόνιο 1;
Κασιμάτης: Όχι
Δημοσιογράφος: Το Μνημόνιο 2;
Κασιμάτης: Το Μνημόνιο (1) δεν πέρασε καθόλου, ούτε καν μοιράστηκε ως κέιμενο ποτέ, Το μνημόνιο 2 πέρασε ως σχέδιο που είναι Άκυρο.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή έχουμε και στο εσωτερικό Δίκαιο ζητήματα
Κασιμάτης: Στο Εσωτερικό Δίκαιο είναι όλα όσα έχουνε γίνει βάσει των συμφωνιών αυτών των Άκυρων είναι Άκυρα, είναι Αντισυνταγματικά. »
[Απομαγνητοφώνηση του παρακάτω βίντεο όπου στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Καναλιού Kontra στις 16/9/2013 ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης χαρακτηρίζει Άκυρα και Αντισυνταγματικά τα μνημόνια / δανειακές συμβάσεις * : ]
[1:21 – 1:32 ] Θα ελέγχονται π.χ οι διαδικασίες που παραβιάζονται συνεχώς μέσα στη Βουλή. Όλοι αυτοί οι νόμοι που περνάνε σήμερα κλπ αυτά είναι αντισυνταγματικά, όλα. Οι τροπολογίες μεσονυχτίου που λέμε είναι αντισυνταγματικές.
[ 5:04 – 5:24] Από τη στιγμή που δέχτηκε λοιπόν (Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) να μην διαμαρτυρηθεί για το ότι οι Δανειακές Συμβάσεις δεν περάσανε , υπέγραψε όμως τις επόμενες ένα σωρό πράξεις οι οποίες ήταν εκτέλεση των Δανειακών Συμβάσεων (μνημονίων) *, οι οποίες ήταν αντισυνταγματικές…
[7:28 – 8:29]Κασιμάτης: Πρακτικά δηλαδή θα γινόταν ως εξής: Αν ήμουν εγώ ας πούμε θα δήλωνα ότι κύριοι έγινε μια πολύ σοβαρή παραβίαση πολιτεύματος στο επίπεδο της κυρώσεως των διεθνών συμβάσεων, οι οποίες δημιουργούν τεράστιες υποχρεώσεις. Ένα αυτό. Ή να πει το άλλο, έχουμε μια Δανειακή Σύμβαση (μνημόνιο) * την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση , η οποία δεν πέρασε ούτε από τη Βουλή, που δεν θα μπορούσε ούτε να περάσει, διότι έχει μέσα έναν όρο που γίνεται καθολική δέσμευση της εθνικής περιουσίας, που αυτό απαγορεύεται και από το Διεθνές Δίκαιο και έγινε και καθολική παραίτηση από τις ασυλίες του Διεθνούς Δικαίου και από την Εθνική Κυριαρχία. Εγώ δεν μπορώ να υπηρετήσω αυτό το πράγμα. Επομένως, και θα το κάνει δήλωση. Αν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση θα κάνει δήλωση και θα πει «Κυριοι» , προς τους εταίρους της Ευρώπης, «ότι αυτό το πράγμα παραβιάζει και τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παραβιάζει το Σύνταγμα, παραβιάζει το Δημοκρατικό Πολίτευμα και θα πρέπει να σκεφθούνε ή να τα πάρουνε πίσω ή εγώ θα υποβάλλω ην παραίτηση μου».
Τέλος όπως μεταδίδει ( 3/6/2015) ο Alpha : » Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το πρώτο μνημόνιο ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης, υποστηρίζοντας ότι έγινε παραβίαση της δημοκρατικής αρχής του πολιτεύματος. Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδος στα μνημόνια, ο κ. Κασιμάτης έδωσε έμφαση στην νομιμότητα των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, χαρακτηρίζοντας άκυρα και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, καθώς δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, όπως προβλέπεται για τις διεθνείς συμβάσεις. (…)Όπως είπε ο κ. Κασιμάτης «από τη στιγμή που ένα μνημόνιο υπογράφεται, είναι διεθνής σύμβαση. Οι συμβάσεις είναι άκυρες, όταν δεν εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή το Κοινοβούλιο. Και μάλιστα, αφού οι προηγούμενες συμβάσεις παρέδιδαν και κυριαρχικά δικαιώματα, έπρεπε να κυρωθούν με τα 2/3 της Βουλής».Ο κ. Κασιμάτης επέμεινε, ότι «υπάρχει στο μνημόνιο ρητή παραίτηση δικαιωμάτων εθνικής κυριαρχίας», τόνισε ότι «ποτέ δεν είχε υπογραφεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν» και πρόσθεσε ότι «αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας».
*Διευκρινίσεις:
(Μέρος της Δανειακής Σύμβασης το Μνημόνιο: Δανειακή σύμβαση της Ελλάδας τον Μάιο του 2010: Η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης της Ελλάδας το 2010 είναι διεθνής σύμβαση που συνάφθηκε στις 8 Μαΐου 2010 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των υπολοίπων (15) κρατών της Ευρωζώνης, προκειμένου να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με μορφή δανείου, ύψους 80.000.000.000 ευρώ.
Στις 3 Μαΐου 2010 η Ελλάδα αιτήθηκε €80δις από τις υπόλοιπες (15) χώρες του Ευρώ και €30δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την αίτηση συνόδευαν 3 συνημμένα μνημόνια:
- «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής» (ΜΟΧΠ),
- «Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης» (ΤΜΣ) και
- «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» (ΣΠΟΠ).
Υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά είναι ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της ΕλλάδοςΓεώργιος Προβόπουλος, χωρίς κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Στις 8 Μαΐου 2010 υπογράφηκαν η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» («Loan Facility Agreement») με τις χώρες του Ευρώ και «Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας» («Stand-by Agreement») με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται συχνά για συντομία «Μνημόνιο».
- Η παροχή των δανείων προς την Ελλάδα υπήρξε μια σύμβαση που ουσιαστικά δεν διαφέρει από τη σύμβαση που υπογράφει κάθε ένας εξ ημών για να πάρει ένα δάνειο από την τράπεζα: του δίνονται τα χρήματα έναντι κάποιων όρων – προϋποθέσεων, αυτό που στην ορολογία των οικονομικών ονομάζεται «conditionality». Το μνημόνιο αποτελεί το conditionality για την παροχή της βοήθειας προς την Ελλάδα. http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/208900/mnhmonio-kai-daneiakh-symvash-poia-einai-h.html )
http://www.triklopodia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου