Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος διαγραφής μέρους των χρεών για τους κατόχους στεγαστικών δανείων. Πρόκειται για ένα σχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν περίπου τα μισά νοικοκυριά της χώρας.
Όπως αναφέρει το tvxs, το ποσό που διαγράφεται ανά νοικοκυριό αγγίζει μέχρι και τα 26.000 ευρώ. Από την Κυριακή οι Ισλανδοί μπορούν να καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις τους στη σελίδα leidretting.is. Μέσα στις δύο πρώτες ώρες όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης, 5.000 άτομα είχαν καταθέσει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε την Παρασκευή από τη Βουλή της χώρας, προβλέπει πως το κράτος θα καταβάλει το ποσό που θα διαγραφεί από τους δανειολήπτες. Το σχέδιο μείωσης του χρέους των νοικοκυριών αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του κεντρώου Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου 2013 μαζί με το συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται όλοι όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και με κυμαινόμενο επιτόκιο που συνδέεται με τον πληθωρισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για την πλειονότητα των στεγαστικών δανείων με την κυβέρνηση να εκτιμά πως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα περίπου 69.000 νοικοκυριά από τα συνολικά 124.000 νοικοκυριά της χώρας.
Η μείωση του χρέους θα εξαρτηθεί από το ύψος του δανείου. Κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά θα διεκδικήσουν ένα ποσό ύψους 7.100 ευρώ.
Μέχρι το 2008, όταν και κατέρρευσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες χορηγούσαν συστηματικά δάνεια με επιτόκια που συνδέονται με τον πληθωρισμό. Μία από τις επιπτώσεις τις κρίσεις στην Ισλανδία ήταν και η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, που οδήγησε σε αύξηση των χρεών των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2012, 36,7% των νοικοκυριών δήλων πως δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το μηνιαίο προϋπολογισμό, ενώ το 11,5% δήλωνε πως αντιμετωπίζει «μεγάλες δυσκολίες».
Σημειώνεται πως το σχέδιο περικοπής του χρέους των νοικοκυριών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό και κυρίως σε ΟΟΣΑ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που υποστηρίζουν πως το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι υψηλό και οι οικονομικές συνέπειες «αβέβαιες».
φωτο: Mitchell Funk/Getty Images
http://www.enallaktikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου