.

ΓΛΗΝΟΣ


Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω - Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξή σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου. - Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα! Όταν πολεμάς για την λευτεριά, είσαι κι όλας λεύτερος (Νίκος Καζαντζάκης)
Δ. Καζάκης: Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΜΥΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ


Η νομική δέσμευση του Ε.ΠΑ.Μ. στον ελληνικό λαό
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Αποφασεις και ψηφισματα του 5ου Συνεδριου του Ενιαιου Παλλαϊκου Μετωπου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ...

Ανάποδα
Ακούστε στο e-roi.gr Ειδήσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά ΜΜΕ, θα σχολιάζονται θα αναλύονται και θα αντιπαρατίθενται στην κατασκευή πλαστών ειδήσεων που σερβίρονται στο πλαίσιο της πιο ξετσίπωτης προπαγάνδας. Την προπαγάνδα του φόβου και της εξαπάτησης. Είναι για εμάς κοινός τόπος, η προσπάθεια αντίληψης της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας αλλά και η αποκάλυψη του μέλλοντος που ετοιμάζουν στον λαό μας..


synedrioΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΔΕΞΙΑ)

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Οι λεγόμενοι "δείκτες" καταγράφουν καθαρά τον "αργό θάνατο" της Ελληνικής οικονομίαςsokaki simaia ellin
Αν υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να «σώσει» την κυβέρνηση από το να καταγράψει η Ελληνική Στατιστική Αρχή ύφεση και για το πρώτο τρίμηνο του 2017, είναι ότι ο πήχης είναι σχετικά… χαμηλά. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ είχε καταγράψει μείωση για να διαμορφωθεί στα 45,994 δισ. επιστρέφοντας σε επίπεδα του... 2001.
Σε κάθε περίπτωση, δείκτης που καταγράφει την πορεία της οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο από τον οποίο να προκύπτει μια κάποια αισιοδοξία σχετικά με την πορεία της οικονομίας δεν υπάρχει. 
Το αντίθετο. Υπάρχουν πολλά αρνητικά σημάδια τα οποία μάλιστα πληθαίνουν: Οι καταθέσεις υποχωρούν, το δημόσιο άρχισε να συσσωρεύει και πάλι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες, μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις προειδοποιούν για μείωση της κίνησης στην αγορά, τα «κόκκινα δάνεια» έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα, ο δείκτης PMI αποτυπώνει επιδείνωση και το ίδιο συμβαίνει και με τους δείκτες του ΙΟΒΕ.
Ακόμη και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας είναι ανησυχητικά καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 9.362 άτομα μέσα στο πρώτο δίμηνο. Επιπρόσθετα, οι όποιες προσλήψεις έγιναν ήταν κυρίως με μερική απασχόληση κάτι που σημαίνει minimum μεταβολή στις αμοιβές εξαρτημένης εργασίας που επηρεάζουν το ΑΕΠ.
Το χειρότερο βέβαια, είναι το πλήρες «πάγωμα» που παρατηρείται το πρώτο δίμηνο του 2017 στις επενδύσεις. Ακόμη και «στρωμένες» δουλειές όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια, δεν θα κλείσουν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου και η καταβολή του τιμήματος που προσεγγίζει από μόνο του το 0,8% του ΑΕΠ θα μεταφερθεί στο β’ τρίμηνο.
Είτε το ΑΕΠ του φετινού πρώτου τριμήνου φτάσει τελικώς στα 46 δις. ευρώ ώστε να μην προστεθεί άλλη μια περίοδος ύφεσης στη χρονοσειρά, είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία με αποτέλεσμα, από την αρχή κιόλας της χρονιάς, ο στόχος για ανάπτυξη φέτος 2,7% να αμφισβητείται.
«Τεχνικά» στοιχεία που θα στηρίξουν το επίτευγμα υπάρχουν: ο πήχης είναι πολύ χαμηλά μετά και την κατρακύλα του 4ου τριμήνου, στον ορίζοντα υπάρχουν επενδύσεις που έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να μην γίνουν μέσα στο 2016 (π.χ αεροδρόμια) ενώ όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πέσουν στην αγορά και τα δανειακά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (σ.σ τουλάχιστον 3 δις. ευρώ αναμένονται μέσα στο έτος εφόσον υπάρξει συμφωνία).
Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση δεν βοηθάει κάτι που έχει ήδη φανεί στα εξής στοιχεία:
1. Στο πρώτο δίμηνο του 2017, έγιναν 35.895 περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αλλά οι αποχωρήσεις ήταν αυξημένες κατά 45.257. Έτσι το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 9362 άτομα. Οι προσλήψεις με μερική απασχόληση στο πρώτο δίμηνο έφτασαν στις 104.592 και οι προσλήψεις με εκ περιτροπής εργασία στις 41.563. Δηλαδή, σε σύνολο 264.743 προσλήψεων, το 55% ήταν με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
2. Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 1,8 δις. ευρώ από τις αρχές του χρόνου ενώ ιδιαίτερη ανησυχία αποπνέει η χθεσινή ανακοίνωση της EKT για οριακή μείωση του ELA κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει στο πάγωμα του ρυθμού μείωσης του ELA ή, στη χειρότερη περίπτωση, και στην αύξησή του.
3. Ο δείκτης PMI που αποτυπώνει την πορεία της οικονομίας και ειδικά της μεταποίησης, ήταν αρνητικός για έναν ακόμη μήνα τον Φεβρουάριο καθώς διαμορφώθηκε κάτω από το 50% (στοιχείο που υποδηλώνει ύφεση). Καταγράφηκε τάση μείωσης και της παραγωγής αλλά και της απασχόλησης ενώ εξαιρετικά αρνητικοί ήταν και οι δείκτες το ΙΟΒΕ
thetoc
http://www.silvercity.gr